Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je telefoon kwijt op vakantie, en nu?

De ANWB Alarmcentrale is er maar druk mee: reizigers die tijdens hun vakantie in de problemen komen omdat hun telefoon stuk of zoek is. Je bent dan vaak niet alleen je telefoonnummers kwijt, maar ook belangrijke reisgegevens. En hoe zit het met bijvoorbeeld de toegang tot je bankieren-app? Wat handige tips op een rij bij het verlies van smartphone of tablet.

Hoewel de Alarmcentrale vakantiegangers graag uit de brand helpt bij pech op vakantie, is het voor ons lastig om te helpen bij het verlies van je mobiele telefoon. Een goede voorbereiding is het halve werk. Schrijf, voordat je weggaat, de belangrijkste nummers op, bijvoorbeeld die van je provider, van de thuisblijvers en die van je bank. Gewoon op de ouderwetse manier, met pen en papier. Dan kun je in ieder geval direct je toestel laten blokkeren, zodat er niet mee gebeld wordt vanuit het buitenland en kun je het thuisfront informeren dat alles in orde is. De boekingsgegevens van je reis kun je uitprinten of zorg ervoor dat je ze in je mailbox hebt, zodat je ze digitaal kunt raadplegen.

Beveiligen met een pincode

Sowieso nuttig, en dus niet alleen op vakantie, is het beveiligen van je toestel met een pincode (en dan niet 1234 of 0000...). Dan heeft de 'eerlijke vinder' van je telefoon niet direct toegang tot je persoonlijke gegevens, bankzaken, e-mail, etc.

Op afstand lokaliseren, blokkeren of wissen

Het is mogelijk om op afstand je toestel te lokaliseren, te blokkeren en zelfs te wissen. Je moet dan wel over een pc/laptop met internet beschikken. De ervaring van een van onze leden: 'Bij het verlaten van de camping had ik mijn telefoon op het dak van de auto laten liggen. Dankzij de 'Find my iPhone'-functie vond ik mijn toestel, flink beschadigd maar werkend, terug op de oprit van de snelweg.'

Hoe je je telefoon op afstand kunt blokkeren of wissen, verschilt per toestel:

Instructie voor Apple-toestellen
Instructie voor Android-toestellen
Instructie voor Windows-toestellen

Je mobiele telefoon en de verzekering?

Je hebt je telefoon geblokkeerd, je gegevens zijn gewist. Maar wordt de geleden schade dan vergoed? In de meeste gevallen valt het verlies of diefstal van je telefoon onder je reisverzekering. Vraag dit na bij je verzekeraar en neem direct contact met ze op wanneer je je telefoon kwijt bent.

Heb jij nog goede tips?

Misschien is het je wel eens overkomen dat je je telefoon bent kwijtgeraakt op vakantie. Wat heb je toen gedaan en heb je nog goede tips voor andere vakantiegangers? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ze hieronder achter!

Misschien vind je dit ook interessant

Paspoort: wel of niet afgeven? 
Als de receptie van je hotel of camping vraagt om je paspoort achter te laten, wat doe je dan in zo'n geval?
Veilig internetten op vakantie Tips voor surfen zonder risico's
Met deze tips kun je veilig internetten op vakantie. Voorkom dat oplichters en hackers er met je gegevens vandoor gaan.
Zo betaal je makkelijk en veilig op vakantie 
Op vakantie maak je je het liefst zo min mogelijk zorgen. En vooral niet over zoiets belangrijks als geldzaken. Lees hier meer.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.