Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Openbaar vervoer Lissabon

Een stad die is gebouwd op zeven heuvels vergt conditie. Do as the locals, en pak de elevadore (lift) voor de steile stukken. Daar hebben ze er een aantal van in Lissabon. Ook de tram brengt je omhoog, al moet je geen haast hebben. Zeker de beroemde tram 28 is traag wanneer hij zich een weg baant door de smalle en soms zeer steile straatjes (tot 14%!) van de bovenstad. Uiteindelijk komt ze er: op de toppen van de stad.

Taxi's

Taxi's zijn niet duur in Lissabon en bijzonder aantrekkelijk gezien alle heuvels. De taxi's zijn beige of zwart/groen en kun je aanroepen op straat. Een groen lampje betekent dat hij vrij is. Zorg voor voldoende kleingeld als je contant afrekent.

Metro

In elk metrostation kun je een (meerdaags)kaartje kopen die geldig is voor zowel metro als tram. In de tram kun je ook een kaartje kopen (enkele rit). De metro in Lissabon is modern en efficiënt. Er zijn vier lijnen; de blauwe, rode, groene en gele. De rode lijn brengt je van de luchthaven naar het centrum.  Met de groene of blauwe lijn kun je eenvoudig het historisch centrum ( Baixa ) van de stad verkennen.
Veel van de stations zijn verfraaid met moderne kunst, zoals het metrostation aan het einde van de rode lijn (Oriente). Hier vind je muurschilderingen van o.a. Hundertwasser, de Oostenrijkse kunstenaar en architect.

Tram

Het netwerk van de tram in Lissabon is bijzonder uitgebreid. Tram 28 is uitgegroeid tot toeristische attractie nummer 1. Altijd vol, maar daar trekt de trambestuurder zich niets van aan: het kan altijd nóg voller. In anderhalf uur ben je de hele stad rond geweest, maar soms duurt de rit langer. Er staat namelijk altijd wel ergens een auto of vrachtwagen op de tramrails. En echt snel gaat deze bejaarde krakende dame niet meer.


Elevadores

Met een elevadore omhoog is heel gebruikelijk in Lissabon. Voor een ritje gelden de normale tramtarieven. De elevadore is een soort trammetje waar je in- en uit kunt stappen. Bijzonder prettig voor de steilere stukken.

Hop-On Hop-Off bussen

In Lissabon rijden twee Hop-On Hop-Off bussen, een gele en een rode die tezamen een groot deel van de (binnen)stad laten zien. Ze maken geen deel uit van het openbaar vervoer. Met tickets van de bus ontvang je ook korting op bijvoorbeeld de Santa Justa lift en op de elevadores.

Viva Viagem Card

De Viva Viagem Card, de oplaadbaar kaartje voor het openbaar vervoer (tram, metro, bus en enkele treinen), is voor reizigers die wat vaker gebruik maken van het openbaar vervoer. Hij is er in twee vormen: een kaart die geldig is in alle vormen van openbaar vervoer (de groene kaart) en een die niet geldig is in de metro van vervoerder Metro Transportes do Sul (de witte kaart). Je koopt de kaart bij de kaartmachines en loketten van het vervoersbedrijf. De aanschaf van de kaart is € 0,50 en een jaar geldig. Gebruik van de kaart is aanzienlijk goedkoper dan de aanschaf van losse tickets!

Lisboa Card

Voor toeristen biedt de stad een pas aan waarmee je zonder verdere bijbetaling gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en de kabelbanen (elevadores). De kaart levert ook leuke kortingen op bij diverse musea. Verkrijgbaar bij alle bureaus voor toeristische informatie. De Lisboa Card is verkrijgbaar voor een periode van 24, 48 of 72 uur.


Vliegen naar Lissabon

Vanuit Nederland kun je dagelijks meerdere keren vanuit Amsterdam met o.a. TAP, Vueling en Transavia naar Lissabon vliegen. Vanuit Rotterdam en Eindhoven gaat een vlucht per dag.

Vervoer van vliegveld naar Lissabon

Het vliegveld van Lissabon heet officieel Humberto Delgado Airport. Het ligt ongeveer 7 km van het centrum. Tussen het vliegveld en de stad rijden bussen, een speciale Aérobus (nummer 1) en taxi’s.
Er is ook een metrolijn die bij het vliegveld komt, de rode lijn. Metro’s rijden tussen 06.30 en 01.00 en vertrekken om de 6 tot 9 minuten. Een rit van het vliegveld naar de stad duurt ongeveer 20 minuten.

Een stedentrip naar Lissabon boeken

Wil je Lissabon met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.