Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden in Porto

Porto, de tweede stad van Portugal, bruist van energie, maar weet ook heel goed wat ontspannen is. Hart van de stad is de rivier de Douro, met zijn schilderachtige en oergezellige zuidoever en indrukwekkende brug die wel een ‘omgekeerde Eiffeltoren’ is genoemd.

1. Cais de Ribeira en de Douro

In de wijk Ribeira, aan de zuidoever van de Douro, komt de geschiedenis van Porto tot leven. Ooit was het de hoofdstad van het land Portucale, later werd het een rebelse maar nuchtere haven- en industriestad. Ribeira is sfeervol en nog niet ‘geyuppificeerd’. De kade (cais) is een levendige aaneenrijging van terrassen met uitzicht op de Dom Luis-brug en enkele barcos rabelos. Met deze traditionele schepen werd ooit de port vervoerd; nu liggen ze gewoon mooi te wezen voor de terrasgangers.

2. Ponte Dom Luís I

Voor wie geen hoogtevrees heeft is een wandeling over de deze gigantische brug een must. Hij werd in 1886 gebouwd; door een medewerker van Gustave Eiffel (en dat zie je). Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht over de stad en de Douro. De brug heeft twee niveaus: op het onderste dendert het autoverkeer, het bovenste is uitsluitend voor voetgangers, fietsers en metro. Dat wandelt aangenaam relaxt.


3. Vila Nova de Gaia

Naar Porto gaan zonder port te proeven? Ondenkbaar. Vila Nova de Gaia, op de linkeroever van de Douro, recht tegenover Ribeira, is de stad van de Port. Alle grote porthuizen zijn hier vertegenwoordigd. Ze vertellen over het ontstaan van de drank (een scheut brandy bij de exportwijn, zodat hij onderweg niet bedierf) en leggen het verschil uit tussen witte, ruby en tawny port. Wie een kenner wil lijken, zegt tegen de gids dat hij de laatste het lekkerst vindt. Nou ja, op vintage port na, natuurlijk.

Ontdek de leukste steden van Portugal

Bekijk ze allemaal 

4. Het historische hart van Porto

In een kleine straal rond de kathedraal, de Sé do Porto, ligt een hele reeks bezienswaardigheden. Het begint al met het kerkplein, de Terreiro da Sé. Natuurlijk is de kerk zelf, met zijn prachtige kloostergang, de moeite waard. In de directe omgeving vind je een charmant museum en een mooie fontein. Via sfeervolle trappen, steegjes en straatjes kun je afdalen naar de Douro.

 

 

5. Azulejos

Azulejos zou je het Delfts blauw van Portugal kunnen noemen. Je komt deze aardewerken tegels, schitterend beschilderd met blauwe  verf, overal tegen in Porto. Neem het gigantische tafereel op de zijmuur van de Igreja do Carmo (Karmelietenkerk). Of het interieur van het Sao Bento-station. Ook de gotische kloostergang van de hierboven genoemde Sé do Porto is versierd met azulejos. Niet de Delftenaren maar de Moren brachten deze kunst naar Portugal.

6. Boekhandel Lello

Razend populair, ook bij wie geen Portugees leest. De reden: het is een van de mooiste boekhandels ter wereld. De Art Nouveau-gevel is al indrukwekkend, maar dan het interieur met zijn wervelende wenteltrap en gebrandschilderde plafond… Geheimpje: het rijke houtwerk is eigenlijk geschilderd pleisterwerk. De drie euro entreegeld (een noodgreep wegens het grote aantal bezoekers) krijg je weer terug als je iets koopt. 

7. Jardins do Palácio de Cristal & Jardim Botânico

De Jardins danken hun naam aan het kristallen paleis dat hier stond, en dat gemodelleerd was naar het Londense Chrystal Palace. Helaas zijn beide inmiddels verdwenen. Wat is gebleven is een aangenaam park met onder meer een aantal beelden die de vier seizoenen symboliseren en twee identieke fonteinen, versierd met tritons (half man half vis) en zeemeerminnen. Elders in het park bevindt zich een quinta (wijnboerderij). Enkele honderden meters verderop ligt de indrukwekkende begraafplaats Cemitério de Agramonte, met grafmonumenten zo groot als huizen, waar het aangenaam wandelen. Hetzelfde geldt voor de nabijgelegen de Botanische Tuin van Porto.

8. Casa de Música

Niet alle inwoners van Porto sloten het nieuwe muziekgebouw meteen in de armen, toen het in 2005 werd geopend. ‘De doos’, zo was de aanvankelijke benaming van het inderdaad nogal hoekige ontwerp van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Maar inmiddels is het muziekpaleis uitgegroeid tot een icoon. Naast een grote en een kleine zaal kent het Casa de Música tien repetitieruimtes, waarvan de grootste twee ook kunnen worden gebruikt als opnamestudio’s. Hier een concert bijwonen is een belevenis, een ‘gewone’ rondleiding is ook de moeite waard. 

Meer tips

De 30 leukste stedentrips 
Ga je voor een romantische midweek weg of wil je lekker met familie of vrienden op stap? Dit zijn de 30 leukste steden voor een stedentrip. Plus: voor elke stad een verrassende tip.
De mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk 
Van spectaculaire natuurwonderen als de Europese Grand Canyon en de schilderachtige tuinen van Monet tot het iconische Mont Saint-Michel en Romeinse bouwkunsten zoals Pont du Gard.
Top 5 bestemmingen om te eilandhoppen 
We nemen je mee naar parelwitte stranden in Thailand, de turquoise zee bij Barbados en de bijzondere onderwaterwereld van de Gili-eilanden in Indonesië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.