Tips Madeira

Bloemeneiland

Het is altijd lente op bloemeneiland Madeira,een stukje Portugal midden in de Atlantische Oceaan. Stort je op de leukste activiteit: wandelen!

‘Het eiland met de mooiste zonsopgang? Madeira!’

Wandelgids Honorio Teixeira over ‘zijn’ Madeira:

‘Madeira is een stukje Portugal, maar dan met een heel eigen karakter. De vulkanische kust is grillig door het eeuwige gebeuk van de oceaan, terwijl de met laurierbomen begroeide berghellingen lieflijk aandoen. Ik wandel vaak vroeg in de ochtend met toeristen naar de hoogste top, de Pico Ruivo, om van de zonsopgang te genieten. Adembenemend.

Op Madeira kun je niet om Ronaldo Cristiano heen. De stervoetballer van Real Madrid is in onze hoofdstad Funchal geboren. Ons vliegveld draagt zijn naam, je kunt een kijkje nemen in het Ronaldo-museum en zelfs overnachten in zijn CR7-hotel. Veel toeristen gaan met het standbeeld van ‘nummer 7’ op de foto.

Mijn toptip: maar een dagtrip naar het eilandje Porto Santo. Als afsluiting van een wandelvakantie bijvoorbeeld. Vanuit Madeira ben je er in een wip met de veerboot of het vliegtuig. Porto Santo is een tropische verrassing met een uitgestrekt zandstrand van negen kilometer(!) en een fijn wellnesscentrum van Hotel Vila Baleira. Lekker relaxed.’

3x DOEN

WANDELEN ‘25 WATERBRONNEN’ Schitterende tocht vanuit Rabaçal naar 25 kleine en één grote waterval. Begin vroeg, want de route langs de levada’s (irrigatiekanalen) is populair. Bijzonder: alle planten zijn Extra Large zoals de aparte reuzenboterbloemen.
ZWEMMEN IN ‘VULKANISCHE’ MEREN Het gebrek aan zandstranden maakt Madeira meer dan goed met de ‘vulkanische’ meren in o.a. Porto Moniz. Je zwemt ín de oceaan, lekker beschut door vulkanische rotsblokken.
ZOEFFF…SLEETJE RIJDEN Al sinds de 19de eeuw zoeven toeristen in een rieten slee (toboggan) van de Monte Funchal af naar de hoofdstad. De spectaculaire rit van 2 kilometer vergeet je niet snel!

3 x SMULLEN

PUDDINGGEBAK Proef zeker de overheerlijke Pastel de Nata, een Portugese specialiteit. De allerbeste eet je op het panoramaterras van de Local Shop. Rij met de auto naar de top van de Monte Funchal, of pak de kabelbaan.
EEN GLAASJE MADEIRA Als je toch op Madeira bent, proef je natuurlijk een glaasje… Madeira. Topmerk Blandy’s in Funchal heeft niet alleen een gezellige taverne, je kunt hier ook een rondleiding volgen. www.blandys.com
HIGH TEA À LA MADEIRA Ga voor een bijzondere high tea ervaring naar Hotel Belmond Reid’s Palace in Funchal. Je smult van heerlijke scones en zalmsandwiches met uitzicht op de oceaan. Stijlvol!

Altijd handig

Vliegtijd vanaf Amsterdam: vier uur.
Beste reistijd: november tot juni, dankzij het milde klimaat. Van maart tot juni is de natuur op z’n mooist.
Meer informatie:
visitportugal
visitmadeira