Kampeerinformatie over Noorwegen
Als kampeerder zijn er naast algemene verkeersregels nog een aantal zaken waar je op moet letten.
- Noorwegen telt meer dan duizend campings, in het algemeen geopend van juni tot midden augustus. Het aanbod varieert van grote terreinen met veel faciliteiten in de belangrijkste toeristische centra, tot kleine campings met alleen basisvoorzieningen in de meer afgelegen regio's. Voor een overzicht zie anwbcamping.nl/noorwegen.
Soorten campings
- De Noorse campings wijken niet veel af van de campings zoals die bekend zijn in de meeste andere landen.
- Noorse campings zijn volgens een nationaal systeem ingedeeld in vijf klassen, door sterren aangegeven. De sterren staan niet voor de kwaliteit, maar voor de beschikbare faciliteiten.
Kwaliteit van de campings
- Noorwegen kent zeer luxe campings, maar het merendeel is van gemiddelde kwaliteit. Het sanitair is over het algemeen wel goed en schoon. Bijna overal is warm water beschikbaar.
Glamping
- In Noorwegen is luxekamperen in opkomst. Er is keuze uit unieke accommodatie, denk aan een iglo of een tent die tussen de bomen hangt.
- De campingredactie van de ANWB heeft luxecampings geselecteerd in heel Europa. Kijk op anwbcamping.nl/thema/glamping.
Kampeerorganisaties
- De belangrijkste kampeerorganisatie in Noorwegen is de Norsk Caravan Club (nocc.no). Zij behartigt de belangen van kampeerders en verstrekt informatie.
Camping Key Europe
- Op de meeste campings wordt de Camping Key Europe (CKE) als legitimatiebewijs geaccepteerd. Het inchecken met een CKE gaat sneller en campings die deelnemen aan het CKE-programma geven bovendien vaak korting. Neem naast de CKE een paspoort of id-kaart mee, er kan om gevraagd worden. Kijk op anwb.nl/kamperen/anwb-kampeerkaart-cke voor meer informatie.
Tarieven
- De tarieven zijn afhankelijk van de plaats van het terrein, het comfort, de streek en het seizoen. In het algemeen geldt een korting tot ongeveer 15 jaar.
- Meestal worden de tarieven per standplaats berekend, dat wil zeggen inclusief auto, kampeermiddel en twee volwassenen. Wandelaars of fietsers met een kleine tent zijn voordelig uit. Soms geldt voor hen een tarief per persoon.
- Toegang tot voorzieningen als zwembad, sauna, discotheken en sportwedstrijden is over het algemeen inbegrepen. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd, zoals materiaal voor minigolf, tennis en paardrijden, georganiseerde tochten en fietsverhuur.
- Toeristenbelasting is meestal inbegrepen in de tarieven van de camping.
Camping boeken
- Een camping reserveren in Noorwegen is over het algemeen niet nodig, maar kan voor populaire terreinen verstandig zijn.
- Een camping boeken kan via de ANWB op anwbcamping.nl.
- Kampeerrondreizen vind je op anwb.nl/vakantie/kampeerrondreizen.
Wildkamperen
- Vrij kamperen is toegestaan op privéterreinen na toestemming van de eigenaar en op niet-omheind platteland, mits het een verblijf van ten hoogste drie dagen betreft en er geen huizen binnen een straal van 150 m staan. In het laatste geval is toestemming van de bewoners nodig.
Kamperen langs de weg
- De mogelijkheid om in een auto, caravan of camper langs de openbare weg en op parkeerplaatsen langs de snelweg te overnachten is afhankelijk van lokale verordeningen. Informeer bij de plaatselijke autoriteiten. In de periode van 15 april tot 15 september is open vuur verboden.
Onderweg
- Voor een overzicht van campings langs de route naar de vakantiebestemming, kijk op anwb.nl/kamperen/voorbereiding/campings-langs-de-route.
Campers
- Voor campers gelden in Noorwegen dezelfde regels die ook gelden voor andere voertuigen.
- Voor camperverzekeringen zie anwb.nl/verzekeringen/camperverzekering.
- Voor meer informatie over het huren van en rijden in een camper zie: anwb.nl/kamperen/camper.
Winterkamperen
- Noorwegen telt een redelijk en groeiend aantal campings dat ook in de winter geopend is.
- Wintercampings zijn vaak te vinden bij wintersportplaatsen met faciliteiten voor skiën en langlaufen.
- Voor een wintervakantie bieden de Noorse wintercampings over het algemeen aangepast comfort. Vaak zijn er huuraccommodaties en verwarmd sanitair.
- Het is aan te raden van tevoren telefonisch contact op te nemen om te informeren of de camping inderdaad geopend is en welke faciliteiten beschikbaar zijn.
Faciliteiten op de camping
Standplaatsen
- Op de camping moet minstens drie meter afstand tot de buren gehouden worden.
Huuraccommodaties
- Op de meeste campings is het mogelijk volledig ingerichte chalets of eenvoudige hutten met basisvoorzieningen te huren.
- Huren van een hut of bungalow kan vaak ook per dag.
Elektriciteit
- Het is aan te raden een lange (minstens 50 meter) elektriciteitskabel mee te nemen.
- Adapters en stekkers zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.
Koken op de camping
- De mogelijkheden om flessen propaangas te vullen zijn beperkt. Het is aan te raden zelf een container propaangas mee te nemen.
- Bij vrijwel alle tankstations kun je gasflessen omruilen bij automatische gasdepots. Hiervoor is een creditcard vereist.
- Informatie over gasflessen is te vinden op anwb.nl/kamperen/voorbereiding/gasflessen/gasfles-vergelijkingstabel.
Levensmiddelen
- De verkrijgbaarheid van levensmiddelen beperkt zich meestal tot het hoognodige.
Animatie en recreatie
- De overwegend kleine Noorse campings hebben weinig tot geen vrijetijdsvoorzieningen.
Boeken en kaarten
- Voor een overzicht van beschikbare boeken en kaarten kijk op anwb.nl/webwinkel.
Reisvoorbereiding en tips
- Bereid je kampeervakantie goed voor met de tips op anwb.nl/kamperen/voorbereiding.
- Stel een vraag of zoek informatie over kampeermiddelen op anwb.nl/experts/overzicht/onderwerp/kampeermiddelen.