Oslo bezienswaardigheden top 15

Oslo heeft iets speciaals. De unieke combinatie van ongerepte natuur en een dynamisch grotestadsleven met bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Vigelandsparken, geeft de Noorse stad net dat beetje extra.

1. Vigelandsparken in Oslo

Een echte aanrader! Het magnifieke beeldenpark is de grootste bezienswaardigheid van Oslo. De Vigelandsparken staan vol met kunstwerken van Gustav Vigeland, de beroemdste kunstenaar van Noorwegen. Zijn werk is echter tot ver over de landsgrenzen bekend.

2. Karl Johans gate

Aan de door koning Karel Johan als prestigeproject aangelegde boulevard vind je chique winkels, luxehotels en toprestaurants. Deze Noorse flaneerboulevard heeft een lengte van bijna 2 kilometer en loopt vanaf het hoofdstation van Oslo naar het koninklijk kasteel.

3. Nasjonalgalleriet

De ongerepte Noorse natuur speelt een centrale rol in de Noorse schilderkunst. Dit museum in Oslo bezit de grootste en representatiefste verzameling. De Nasjonalgalleriet is gehuisvest in een 19e-eeuws neorenaissancegebouw.

4. Munch Museet

In het Munch-museum is het imposante werk te zien van Edvard Munch, de wegbereider van het modernisme. Hij vroeg zich af wat er achter de menselijke façade schuilging en gaf in zijn schilderijen en tekeningen vooral beklemmingen en angst neer, die in een schreeuw eindigen.

5. Muziekbuurt Grensen

Oslo heeft op jazzgebied internationaal een grote reputatie – de top van de Noorste jazzmusici woont in deze stad. De muziekanten geven liveconcerten in diverse clubs en andere gelegenheden in de straat Grensen en omgeving.

6. Aker Brygge

Er is nauwelijks iets mooiers dan op een zomeravond door het chique, postmoderne Aker Brygge, een voormalige werfterrein, te flaneren. De zon gaat ’s zomers pas laat onder en werpt een gouden gloed op de fjord, flonkert in het glas van de postmoderne gevels en kleurt de vestingwal van het aan de overkant gelegen Akershus bloedrood.

7. Nobel-Fredssenter

De Nobelprijs voor de Vrede, die sinds 1901 in Oslo wordt uitgereikt, is wereldwijd van grote betekenis. Het Nobel-Fredssenter is dan ook geheel aan deze prestigieuze prijs voor de vrede gewijd.

8. Vesting Akershus

De welig begroeide vesting nodigt uit tot een verkenning van de acht­honderdjarige geschiedenis van Oslo. De wallen van het Akershus bieden een fantastisch panoramisch uitzicht op de bezienswaardigheden van Oslo.

9. De opera

Oslo doet met zijn spectaculaire opera van glas en marmer enigszins denken aan steden als Abu Dhabi. Dit markante bouwwerk rijst als een drijvende ijsberg op uit de haven Bjorvika en is ontworpen als een symbool van Noorwegen. Via een hellend park kunnen bezoekers naar het dak lopen.

10. Schiereiland Bygdøy

Voor zwemplezier kun je midden in de stad op het schiereiland Bygdøy terecht, dat rijk is aan stranden, bossen en weiden. Omdat de belangrijkste en meest bezochte musea van Noorwegen er liggen draagt het eiland de bijnaam ‘museumeiland’.

11. Frammuseet en het Kon-Tiki Museet

Wie geïnteresseerd is in het bedwingen van de poolgebieden en grote zeereizen moet deze musea gewoonweg gezien hebben. De grootste bezienswaardigheid is de Fram, ‘het sterkste schip van zijn tijd’.

12. Langs de Akerselva

De belangrijkste rivier van Oslo stroomt langs weiden, historische gebouwen en postmoderne architectuur. Langs de oevers van de Akerselva kunnen prachtige fietstochten gemaakt worden.

13. Grünerløkka

De vroegere arbeiderswijk Grünerløkka staat tegenwoordig bekend om zijn alternatieve winkels. Als je niet over een fortuin beschikt en in Oslo meer wilt dan alleen etalages bekijken, ga dan kijken in deze winkelwijk, waar je bovendien supermooie muurschilderingen vindt.

14. Holmenkollen

Oslo is verreweg de groenste metropool van Europa en de skischans is dé icoon van Oslo. Als je er gaat wandelen, trek dan stevige wandelschoenen aan en vergeet niet om de zwemspullen mee te nemen. De metro brengt je eenvoudig naar het groene dat van de stad.

15. Drøbak

In het schilderachtige stadje Drøbak, op 38 kilometer van Oslo, ‘woont’ de Noorse kerstman. Ook Tusenfryd, een amusementspark voor jong en oud, ligt er dichtbij. De kinderen zullen zich er niet snel vervelen en voor volwassen bezoekers zijn er volop gastvrije cafés en restaurants en aantrekkelijke galeries en kunstnijverheidswinkels te vinden.

Op autovakantie naar Noorwegen met ANWB Ledenreizen

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om naar Oslo te gaan? Ga dan met ANWB Ledenreizen op autorondreis naar Noorwegen. Bekijk de mooiste fjorden en breng een bezoek aan de zinderende stad Oslo.

Bekijk en boek ANWB Ledenreizen

Misschien vind je dit ook interessant: