15 topbestemmingen voor je vakantie in 2023
Waarheen gaan we op vakantie in 2023? We kunnen de wereld weer volop gaan ontdekken, nu bijna alle landen na de coronapandemie hun grenzen weer hebben geopend. Maak een roadtrip in Canada, rijd in een tuktuk door de straten van Bangkok, wandel in de mooiste natuur van Italië of ervaar de rust en ruimte van Finland. Dit zijn de beste vakantiebestemmingen voor 2023.
Wie behoefte heeft om in 2023 een onvergetelijke reis te maken, reist van noord naar zuid door het vriendelijke Vietnam. En wil je voor een dubbeltje op de eerste rij? Maak dan een jeepsafari door betaalbaar Sri Lanka. Vink die maar af op je bucketlist. Net zo onvergetelijk, maar veel dichterbij, is de imposante natuur van Karinthië en de Dolomieten.
1. Namibië: oranjegekleurde zandduinen op een witte keivlakte
Namibië is meestal niet het eerste vakantieland in zuidelijk Afrika waar je aan denkt – dat is vaak eerder Zuid-Afrika – maar toch is het een topbestemming. De Duitse kolonisatie van eind 19de eeuw is nog merkbaar in de architectuur, de straatnamen en bordjes ‘Zimmer frei’ in een stad als Swakopmund. En ook te proeven in het bier, dat in Windhoek nog volgens Duits recept wordt gebrouwen met uit Duitsland geïmporteerde hop.
Vooral de natuur van Namibië zal een onuitwisbare indruk achterlaten. Dwaal door de verlaten Deadvlei, waar zwartgeblakerde boomskeletten op een witte kleivlakte prachtig contrasteren met hoge oranjegekleurde zandduinen. Ga in Etosha National Park op zoek naar groot wild als olifanten, neushoorns en giraffen, die in het diffuse licht vlak voor zonsondergang al helemaal schitterende plaatjes opleveren. De ‘Grand Canyon’ van Namibië is iets minder lang dan zijn Amerikaanse neef, maar de Fish River Canyon heeft dezelfde uiterlijke kenmerken: oranjerood gesteente in grillige aardlagen geschakeerd, tot een diepte van ruim 500 meter.
2. Exotische stranden en lome luipaarden in Sri Lanka
De bijzonder gastvrije bevolking van Sri Lanka zal je met open armen ontvangen. Het toerisme staat hier nog wat in de kinderschoenen. Dat brengt veel charme met zich mee én het zorgt ervoor dat een vakantie er betaalbaar is. Het vroegere Ceylon staat bekend om de golvende theeplantages die groene lijnen door het binnenland trekken. Theepluksters in felgekleurde sarongs, werkend tussen de struiken, zorgen voor schilderachtige beelden. Aan de kust vind je kilometerslange zandstranden en vissersplaatsjes waar vissers hun houten catamarans de zee in duwen en na terugkeer de verse vis direct aan de man brengen.
Op jeepsafari in een van de wildparken die het land rijk is, zoals Yala National Park (beste tussen februari en juli), zoek je naar olifanten, lippenberen en krokodillen. Neem je verrekijker mee: de open vlaktes en meren lenen zich uitstekend voor goed speurwerk. Verder is het een van de beste plekken ter wereld om – met wat geluk – een luipaard te spotten, loom hangend over een boomtak.
3. Kroatië: een mix van Romeinse en Slavische cultuur
Kroatië balanceert op het randje tussen de Méditerranée en de Balkan en dat brengt een unieke mix van cultuur en sfeer met zich mee: een soort rauwe flair. Italiaanse invloeden zijn vooral merkbaar aan de langgerekte kuststreek en op de ruim duizend eilanden. Je vindt hier oude Romeinse tempels en de gelato doet niet onder voor die uit Italië zelf. In het binnenland zijn het juist de Slavische kenmerken die meer in het oog springen. Hier staat vaak een pittige goulash op het menu en in Slavonski Brod staat het culturele festival elke zomer in het teken van de Slavoonse volksdans.
De stranden en eilanden trekken veel vakantiegangers en in historische steden als Split en Zadar is het heerlijk struinen door een doolhof van steegjes. Bezoek in Nationaal Park Plitvicemeren een (of meer) van de zestien meren en zo’n negentig watervallen. Wandel in dit terrasvormige natuurgebied over de houten vlonderpaden langs het turquoise water en onder de watervallen door en stap op de boot of in de trein die je meenemen naar de mooiste plekken van het park.
4. Op roadtrip door het ruige westen van Canada
Tijdens een rondreis door het Canadese westen rollen de oohs en aahs over elkaar heen. Het landschap is groots, de schoonheid adembenemend en de variatie aan natuur indrukwekkend. Vanuit het bruisende Vancouver kun je alle kanten op. Met de boot naar de vissersplaatsen en het regenwoud van Vancouver Island, met voorbijzwemmende walvissen. Of rijd noordwaarts over de slingerende Sea to Sky Highway richting wintersportplaats Whistler. Ook ’s zomers brengen de bergliften je hier naar grote hoogten en kijk je uit over de Coastal Mountains met Blackcomb als hoogste piek.
Staat het kompas in oostelijke richting, dan rij je via Fraser River Valley, langs grote veeboerderijen en door het wijngebied rondom het Okanagan Lake naar de Rocky Mountains. Hier vind je vier aan elkaar grenzende nationale parken: Yoho, Kootenay, Banff en Jasper met de fameuze Icefields Parkway. Een roadtrip is hier één grote fotostop. Gletsjers reiken bijna tot aan de weg, groenblauwe meren lijken op een ansichtkaart te liggen en er hangt een soort spannende safarivibe; je kunt hier volop speuren naar beren, elanden en ander wild.
5. Finland: kraakheldere meren en heel veel rust
Beetje klaar met drukte en files? Boek je vakantie in 2023 naar Finland, waar je eerder moet stoppen voor een overstekend rendier dan voor een rij auto’s. Het land is ongeveer tien keer zo groot als Nederland en met minder dan een derde van het aantal inwoners hebben ze de ruimte. Dat betekent ook dat er nauwelijks sprake is van lichtvervuiling, dus de sterrenhemel op een heldere avond is letterlijk schitterend. In heel Finland heb je van september tot april, wanneer de dagen kort zijn, ook kans om de veelkleurige dansende flarden van het noorderlicht te zien.
Voor winterse avonturen als sneeuwscooter- en huskytochten reis je af naar Lapland in het uiterste noorden. ’s Zomers is juist het merengebied in het zuidoosten een aantrekkelijke bestemming. Een eindeloos labyrint van kraakheldere meren, kanalen en rivieren slingert langs beboste eilandjes en landtongen en nodigt uit tot vissen, zwemmen en kajakken. Het geluid van je peddel in het water is het enige dat de stilte doorbreekt.
6. Thailand: tempels bezoeken, snorkelen en tuktuk rijden
Thailand is een mekka voor backpackers maar biedt ook ongekende luxe in vijfsterren resorts. Een fantastische vakantiebestemming voor elke portemonnee. En ook voor elke interesse. Er is een scala aan cultuurhistorische bezienswaardigheden, waaronder de oude hoofdstad Ayutthaya met eeuwenoude boeddhistische tempels. In het binnenland vind je een dichte jungle waar olifanten, apen en tapirs schuilgaan. En voor de kust liggen prachtige tropische eilanden zoals Koh Tao, een snorkel- en duikparadijs waar dromen van de spreekwoordelijke witte stranden, wuivende palmen en saffierblauwe zee bewaarheid worden.
Stap in Bangkok op de fiets en navigeer – met lokale gids – door bananenplantages van ‘de groene longen’ van de stad. In de rustige buitenwijken laat je de mierenhoop van luidruchtige tuktuks achter je. Rijd langs de vaak open keukens van de bewoners en beantwoord de brede glimlach die je overal tegenkomt met jouw beste versie. Probeer ook het verleidelijke streetfood dat op de markten vers voor je wordt bereid, zoals het noedelgerecht pad thai of mango sticky rice.
7. De Dolomieten zijn dé plek voor buitensportliefhebbers
Steile bergflanken, smalle ravijnen en scherpe toppen tot boven de 3000 meter. Dat zijn de Dolomieten, in de noordelijke Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Deze regio behoorde vroeger tot Oostenrijk en Duits wordt hier dan ook net zo veel gesproken als Italiaans. Plaatsnaambordjes geven alles in twee talen weer en terwijl de Italiaans gestemden hun was op het balkon hangen, zetten degenen met Oostenrijkse roots daar juist hun bloembakken neer. Ook in de keuken is er een aantrekkelijke mix: Italiaanse koffie en tongstrelende wijn vergezellen boerenstreekgerechten als spinazieknoedels en apfelstrudel.
De Dolomieten zijn ideaal voor buitensportliefhebbers. Maak prachtige bergwandelingen tussen de oprijzende pieken en over de groene almen. Wat je ziet in reclames is waar: daar verwelkomen koeienbellen je op Tiroolse wijze. Of peddel met een kano over een van de gletsjermeren. Nog iets meer uitdaging? Probeer een Via Ferrata: een met staalkabels uitgezet bergparcours. Of stap op een mountainbike en rijd de vijfmerenroute in Valle dei Laghi. Met zoveel opgesnoven berglucht kun je er voorlopig weer tegenaan.
8. Gletsjers, bronnen en walvissen: Nieuw-Zeeland heeft alles
Na de vlucht naar het land van onze tegenvoeters land je in Auckland op het Noordereiland, of in Christchurch op het Zuidereiland. En als je eenmaal die lange reis hebt ondernomen, wil je natuurlijk beide delen van het land van de ‘kiwi’s’ zien. Deze bijnaam dragen de Nieuw-Zeelanders met trots, verwijzend naar het bekende fruit, de bijzondere vogel en het nationale rugbyteam. Maak een onvergetelijke roadtrip – wel aan de linkerkant van de weg – per auto of camper.
Het klimaat van Nieuw-Zeeland varieert van subtropisch in het noorden tot een zee- en een hooggebergteklimaat in het zuiden. Zo rijd je in het noorden door eeuwenoude regenwouden en langs indrukwekkende (en sterk riekende) heetwaterbronnen rondom Rotorua. Of je maakt een boottocht door de Bay of Islands, speurend naar walvissen. In het zuiden beklim je de hoge bergen van de Southern Alps, kijk je uit over magnifieke gletsjers in het Westland National Park en verken je diepe fjorden. En: pas op voor overstekende pinguïns!
De 10 leukste bestemmingen voor een goedkope vakantie
Bekijk ze hier9. Rijd de indrukwekkende North Coast 500 (Schotland)
Land van doedelzakmuziek, talloze whiskydistilleerderijen en stoere mannen in kilts. Dat zijn de ‘tulpen, klompen en molens’ van Schotland. Naast historische en gezellige steden als Edinburgh, Glasgow en Aberdeen, is de natuur dé grote trekpleister van het land. De Schotse Hooglanden met grote meren en het mysterieuze monster van Loch Ness spreken tot de verbeelding en de vele groene eilanden zijn goed voor een heerlijke uitwaaivakantie.
Zet de auto op de ferry naar Newcastle en rij vervolgens naar de stad Inverness in het noordoosten van Schotland. Hier begint de North Coast 500, een 830 kilometer lange autoroute die langs de noordkust meandert. Landwegen worden afgewisseld met ruige kliffen en zandstranden. De geelbloeiende bremstruiken overheersen in het voorjaar, terwijl de heide in het najaar het landschap een paarse gloed geeft. Maak onderweg vanuit het noordelijkste puntje bij John o’ Groats een daguitstapje naar de Orkney Islands en houd je ogen open voor zeehonden en dolfijnen tijdens de overtocht op de boot.
10. Ecuador: eilandhoppen langs unieke ecosystemen
Na aankomst in Quito, de hoofdstad van Ecuador, is het eerst even rustig acclimatiseren. De stad ligt op een hoogte van ruim 2800 meter boven zeeniveau en dat is voor ons ‘vlaklanders’ een behoorlijk verschil. Deze hoogte is te danken aan de ligging tussen een reeks grote – en deels nog actieve – vulkanen van het Andesgebergte, met pieken tot bijna 6000 meter. Aanvliegen op Quito biedt dan ook spectaculaire uitzichten op de gletsjers van onder andere de Cotopaxi-vulkaan.
Daal tijdens je reis door Ecuador vanuit de bergen af naar de kust. Verblijf onderweg een paar nachten in de omgeving van de plaats Baños, met klaterende watervallen, geisers en relaxende warmwaterbronnen. Vanaf Guayaquil, de grootste stad van het land en gelegen aan de gelijknamige golf, vlieg je naar de Galapagoseilanden. Op deze echte bucketlistbestemming vind je al eilandhoppend unieke ecosystemen. Bijzondere diersoorten als leguanen, reuzenschildpadden, blauwvoetgenten en enorme pinguïnkolonies hebben het hier voor het zeggen. De mens is slechts op bezoek en zo voelt dat ook. Je wordt er vanzelf stil van.
11. Karinthië (Oostenrijk): 1200 meren, zon en volop cultuur
De deelstaat Karinthië, in het zuiden van Oostenrijk, heeft de meeste zonuren van het land. Ook staat Karinthië bovenaan het lijstje van de meeste meren: zo’n twaalfhonderd waters, met bekende namen als de Weissensee en de Ossiachersee nodigen uit tot suppen, zeilen of zwemmen. En verder vind je hier de hoogste bergen van Oostenrijk, met de bijna 3800 meter hoge Grossglockner als aanvoerder. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe heb je het beste uitzicht op de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk. Niet zo gek dus, dat Karinthië een populaire bestemming is voor wie wil bergwandelen én relaxen aan en op het water.
Een dagje cultuur tussendoor is in Karinthië ook goed mogelijk. Zo is er in Villach, bij de Ossiachersee, in 2023 in juli en augustus het jaarlijkse internationale muziekfestival Carinthischer Sommer. Internationale artiesten, ensembles en orkesten treden op verschillende locaties in de stad op met muziek uit alle windstreken en van alle genres: van klassiek tot jazz en van folk tot wereldmuziek.
12. De onvergetelijk magische beelden van een safari in Kenia
In Kenia strekken eindeloze savannes, hoogvlaktes en woestijngebieden zich voor je uit. Verscholen in deze gevarieerde landschappen liggen tientallen nationale parken en natuurreservaten waar flora en fauna worden beschermd. De grootste attractie is het speuren naar de big five: leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel.
Ga op safari in het beroemde Masai Mara-park, dat één natuurgebied vormt met het in Tanzania gelegen Serengeti National Park. Het wildreservaat herbergt 95 verschillende zoogdiersoorten en ruim 400 soorten vogels. De wekker gaat al voordat de zon opkomt en in het zachte ochtendlicht dat vervolgens lange schaduwen trekt langs de acaciabomen, doemen de eerste wilde dieren voor je op. En dat zorgt voor magische beelden. Van de oranje gloed in de manen van een leeuw en stof dat opwaait wanneer een kudde olifanten voorbijkomt. Of van de sierlijke tred van een paar giraffen die op de vlucht slaan en een roodsnavelossenpikker op de rug van een neushoorn die waakzaam om zich heen kijkt.
13. Varen tussen de steil oprijzende bergen van Vietnam
Vaar in het noordoosten van Vietnam met een traditionele ‘junk’ door de pittoreske Halong Bay, tussen de steil uit het water oprijzende karstbergen. Tijdens een tweedaagse tocht overnacht je ook op het schip. Het landschap maakt nog meer indruk wanneer de dagjesmensen zijn vertrokken en er een serene rust over de baai neerdaalt. In het zuiden spreidt de vruchtbare Mekongdelta zich uit rondom Ho Chi Minh City. De rivier is hier de levensader voor de dorpen, rijstvelden en drijvende markten zoals in Can Tho, waar de meeste handel kort na zonsopgang wordt gedreven.
Op je reis van noord naar zuid in het langgerekte land maak je kennis met de vriendelijke bevolking en de heerlijke keuken. Proef in ieder geval pho, een van de nationale gerechten: een geurende bouillon met rijstnoedels, diverse groenten, plakjes en balletjes vlees en verse kruiden waaronder basilicum en munt. Doe net als de Vietnamezen zelf: eet de pho met stokjes en slurp de bouillon van een porseleinen lepel. Dan hoor je er helemaal bij.
14. The Deep South (VS): oude plantages en muzieksteden
The Deep South van de Verenigde Staten zijn de staten waar de economie tot aan de 19de-eeuwse Burgeroorlog draaide op de grote plantages en de daarbij behorende slavernij. Plantagehuizen met grote eiken langs donkere oprijlanen roepen beelden op van filmklassiekers als Gone with the Wind en North and South. Bezoek de Oak Alley Plantation in Louisiana met een rondleiding door het fraaie antebellum-landhuis van deze voormalige suikerplantage. Neem ook een kijkje in het museum, de schamele slavenverblijven en de werkplaats van de smid.
Tegenwoordig is The Deep South bij velen bekend vanwege de muzieksteden met countrymuziek in Nashville, blues in Memphis en jazz in New Orleans. Boek tijdens je vakantie een aantal dagen in New Orleans en slenter door beroemde straten als Bourbon en Royal, waar livemuziek door de openstaande deuren klinkt en plantenbakken aan de Franse balkonnetjes hangen. Maak er kennis met de keuken van de Cajun en proef gerechten als gumbo (dikke soep) en jambalaya (lokale versie van paella).
15. Mystieke tempels en Frans stokbrood in Cambodja
Vanaf halverwege de 19de eeuw was Cambodja negentig jaar lang een Franse kolonie. Nog steeds kun je in de hoofdstad Phnom Penh, destijds ‘het Parijs van het Oosten’ genoemd, overal baguettes en Franse kaasjes kopen. Toen de Rode Khmer met Pol Pot aan de macht kwam, volgde een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis: de dictator was verantwoordelijk voor de genocide van bijna 2 miljoen Cambodjanen. Bezoek de Killing Fields, iets ten zuiden van de stad, een stille getuige van deze periode en nu een openluchtmuseum om te herdenken en reflecteren.
Een bezoek aan het overweldigende Angkor Wat-tempelcomplex, bestaand uit een paar honderd tempels in de buurt van de plaats Siem Reap, mag op een reis naar Cambodja niet ontbreken. Het dateert uit de 12de eeuw en is het best bewaarde voorbeeld van de klassieke Khmerkunst en -architectuur. De hoofdtempel – met de vijf torens die je op de vlag van het land herkent – weerspiegelt in de ervoor gelegen vijver. Een aantal andere tempels is grotendeels door de jungle overwoekerd; dat maakt het nog mystieker.