Naar artikel

De mooiste vakantiebestemmingen voor 2022

De wereld ligt weer voor je open. Nu reizen weer volop kan, tippen wij de mooiste bestemmingen voor 2022. Ga naar Albanië - Europa's laatste geheim -, spot de Big Five in Zuid-Afrika of trein langs droomdorpen en twinkelende meren in Schotland.

1. Het ‘bella Italia’ van Basilicata en Puglia

Diep onder in de laars liggen Basilicata en Puglia. Het is hier allemaal wat ruiger, leger en minder gelikt dan in ‘toeristentrekkers’ als Florence. Hier wacht veel bella Italia op je. Neem Castelmezzano, een lieflijk bergstadje onder bizar gevormde pieken, de Lucaanse Dolomieten. Of de stad Matera, werelderfgoed. Gebouwd rond een kalkravijn met meer dan duizend eeuwenoude grotwoningen. Een doolhof van trapsteegjes, pleinen formaat badlaken en Byzantijnse grotkerken. Hier een vorkje prikken op de Piazza del Sedile geeft zin aan je bestaan.

Het Florence van het Zuiden

En dan zijn er nog de geheimzinnige trulli in Puglia. Kleine witte en grijze huizen met een puntdak, waarvan niemand meer weet waarom ze ooit gebouwd zijn. Plus steden als Lecce, ‘het Florence van het Zuiden’, rijk aan barokke gebouwen en de zuil die het einde van de Via Appia markeert. En Gallipolí, wat van Kalé Polis komt, Grieks voor ‘mooie stad’. Het centro storico schittert op een schiereiland in zee, tussen vestingmuren en havenkerken, en met witte stegen vol wapperend wasgoed en rode geraniums in oude olijfolieblikken.

Alleen al hier rondreizen is een feest, tussen groengele heuvels met ontelbare klaprozen en door gehuchten met grinnikende grijsaards op een bankje. In de lokale bar drink je je vingerhoedje espresso. Een héérlijk vingerhoedje.       

Bekijk meer tips over Puglia


2. De Baltische Staten, een prachtig werelderfgoed aan zee

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen zijn – helemaal onterecht – geen grote toeristische trekpleisters. Dit trio is een bezoek namelijk meer dan waard; er is zo veel te zien en te beleven. Zo bezit Estland Europa’s grootste veengebied (vier keer groter dan onze Biesbosch), en ook nog eens tweeduizend eilanden.

In de Zemgale-vlakte in Zuid-Letland staat barokpaleis Rundāle, gebouwd in 1736, met als voorbeeld het Paleis van Versailles. En je vindt in Litouwen zowel een oude, ondergrondse Russische raketbasis als de Koerse Schoorwal, een natuurgebied met duinen van wel 50 meter hoog. Werelderfgoed aan zee, op de grens met Rusland. 

Tallinn, Riga en Vilnius

Zéér bezoekwaardig zijn de drie levendige hoofdsteden: Tallinn, Riga en Vilnius. Oude Hanzesteden met een rijke geschiedenis en fijne cafés, restaurants en winkels voor zowel hip design als curiosa. Tallinn bezit naast een middeleeuws ommuurd centrum ook een KGB-museum op de 23ste (en zogenaamd niet bestaande) verdieping van het Viru-hotel. Dankzij de vele oude gebouwen – waarvan een derde in art-nouveaustijl – is het complete centrum van Riga werelderfgoed. Het hart van Vilnius is een doolhof van middeleeuwse straten, met meer dan honderd (katholieke, protestante en Russisch-orthodoxe) kloosters en kerken.

Bekijk de reizen naar de Baltische Staten


3. Albanië: Europa’s laatste geheim 

Dit kleine, bergachtige land aan de Adriatische Zee zat tot aan het einde van de vorige eeuw potdicht, onder het bewind van de communistische dictator Hoxha. Nu is Albanië zee. Een land met stranden groot en klein, olijf- en sinaasappelbomen, zilverblinkende meren, zoals het Meer van Ohrid, en Griekse en Romeinse ruïnes, zoals die bij Burint. Werelderfgoed, net als Berat, de Stad der Duizend Ramen, met kerken en moskeeën uit de 15de eeuw. Veel herinnert ook aan het meer recente communistische verleden: de vele bunkers die Hoxha liet bouwen en die nu vaak dienstdoen als geitenhok. Of de blokkerige architectuur in hoofdstad Tirana, waar je ook moderne streetart, de Et’hem Bei-moskee en, aan het Skanderbegplein, het Nationale Museum van Historie vindt.

De Draak van Albanië

Op dat plein staat een 11 meter hoog beeld van een gehelmde krijger te paard: Skanderbeg, alias de Draak van Albanië. Een man die de wereldgeschiedenis een beslissende wending heeft gegeven. In 1423 werd hij – net 18 jaar oud – door het Ottomaanse leger gevangengenomen en tot soldaat getraind. Toen de Ottomanen echter zijn geboorteplaats, het bergstadje Krujë, aanvielen, besloot Skanderbeg dat hij niet langer voor hen wilde vechten. Hij liep – met nog driehonderd andere Albanezen over – en versloeg daar het Ottomaanse leger. Daarna volgden nog vele gewonnen veldslagen. Zo hield hij halverwege de 15de eeuw niet alleen Albanië, maar heel Europa vrij en christelijk. Vandaar het beeld én een Skanderbegmuseum.

Bekijk de tips voor Albanië


4. Bourgondië: vakwerkhuizen, wijngaarden en kastelen

Ooit was Bourgondië een zelfstandige Franse regio met een geschiedenis als hertogdom en koninkrijk. Oui-oui, eeuwenlang was dit een machtscentrum. Daarnaast is Bourgondië natuurlijk een wereldberoemde wijnstreek. Dit alles maakt het wel een beetje vreemd dat zoveel reizigers deze regio hooguit een stop langs de autosnelweg waardig vinden, racend naar Zuid Frankrijk of Spanje. Oké, echt hoge bergen vind je hier niet, maar wel streken als de Côte d’Or. Met wijngaarden, golvend en uitgestrekt, stadjes knus en klein, en eeuwenoude kastelen. En met wijnroutes, de Route des Grands Crus bijvoorbeeld, die je zowel te voet als met de fietsend of per auto kunt afleggen. Vaak kan er onderweg geproefd worden, dus te voet heeft de voorkeur.

De hallen van Dijon

Het Parc Naturel Régional du Morvan, een groot natuurpark met bergen, bossen, meren en riviertjes, is dé plek voor wandelaars, klimmers, mountainbikers, kanoërs en peddelsurfers. Ook de abdij van Cluny en stadjes als Vézelay en Baune zijn een bezoek waard, net als de hoofdstad van Bourgogne: Dijon. Niet groot, wel gezellig. Met een historisch centrum vol kronkelstraten met vakwerkhuizen, statige herenhuizen en sfeervolle horeca. Wij tippen de terrasrijke Rue des Forges. Maar ook, in een van de oude paleizen van de stad, het Musée des Beaux-Arts. Plus: de markt in de hallen van Dijon. Want het was natuurlijk hier waar Abraham, naast een flesje wijn, de mosterd haalde. De gemiddelde reistijd met de trein tussen Amsterdam en Dijon is 10 uur en 45 minuten.

Bekijk alle hoogtepunten van Frankrijk


5. Jordanië: tussen Rode Zee en Dode Zee

Niets ten nadele van Israël, maar als je een land wenst te bezoeken waar het landschap je doet denken aan Bijbelse verhalen, dan is dat gastvrij Jordanië. Met de berg Nebo (vanwaar Mozes het beloofde land zag), de witglinsterende Dode Zee, tal van Romeinse opgravingen, Bedoeïnen in tenten en natuurlijk het wereldwonder: de stad Petra. Desalniettemin leven we vandaag in de 21ste eeuw, reden waarom je hier nu een relaxte rondreis kunt maken. Via een kruisvaarderskasteel en Aqaba, badplaats aan de Rode Zee, en slapend zowel onder de sterren als in sterrenhotels.

Verborgen woestijnstad

Nog even over Petra, de ruïnestad: welgelegen in een dal tussen heuvels en vooral bekend vanwege de uit de rotsen gehakte graftombes. In de oudheid ging het de stad voor de wind, vooral door de handelsroutes die via Petra voerden, zoals de route voor wierook, die vanuit Jemen naar Perzië, Syrië, het Griekse en het Romeinse rijk liep. Handelaars deden goede zaken en de heersers van Petra werden schatrijk, wat nu nog te zien is aan de enorme grafmonumenten. Maar rond het jaar 100 veroverden de Romeinen de streek rond Petra. De routes werden gewijzigd, de stad verkommerde en werd verlaten. In 1812 was het de Zwitser Burckhardt die, vermomd als Indiase handelaar, Petra voor de westerse wereld herontdekte. Sinds 1985 is de stad werelderfgoed en in 2007 is Petra verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Bekijk de bezienswaardigheden van Jordanië


6. Zuid-Afrika: land van de Big Five én de Big Two

Zuid-Afrika is groot (dertig keer Nederland) en divers. Er zijn wildparken, zoals het beroemde Krugerpark, waar je met een beetje geluk de Big Five spot. En je vindt er zowel woestijnen, zoals de zinderende Karoo, als groene bergen, zoals de grillige Drakensbergen. Dan is er ook nog de vrijwel eindeloze kust, rijk aan lagunes en stranden, en zijn er steden, bruisend en bijzonder. Van Kaapstad is dat bekend, vanwege onder meer de plekken om walvissen te spotten, de Tafelberg en Robbeneiland. Maar ook Johannesburg, wat ooit een gevaarlijke stad heette te zijn, is een bezoek waard.

Tutu en Mandela

Neem bijvoorbeeld The Maboneung Precint, een wijk net buiten het centrum van de stad. Tjokvol koffietentjes, restaurants en kunstprojecten in opgefleurde fabriekspanden, zoals de Main Art Gallery. Muurschilderingen, galerietjes en eetgelegenheden alom. Tip: doe met een gids een tour door de wijk. Ook het township Soweto was zo’n plek waar je nog niet zo heel lang geleden juist níét wilde zijn. En ja, ook hier is veel veranderd. Het stadsdeel is opgeschoond en gerenoveerd, en nu kun je er zelfs een fietstour met gids maken. Langs traditionele cafeetjes en vrolijk lachende kinderen. En door Vilankazi Street, de straat die ooit de grootste Nobelprijswinnaarsdichtheid ter wereld had. Hier woonde zowel Desmond Tutu als Nelson Mandela.

Bekijk alle reizen naar Zuid-Afrika


7. Treinen langs droomdorpen en twinkelende meren in Schotland 

Het monster van Loch Ness is er alweer enige tijd niet gezien, maar de Schotse Hooglanden blijven nog altijd een sprookjesachtig landschap. Met ruige hoogvlaktes, mysterieuze meren en historische kastelen, bron van vele legendes en mythes. Al net zo betoverend zijn de lange, gerafelde kust en de eilanden. Zoals Isle of Skye, een eiland met hoge kliffen, bizarre ruïnes en magische valleien. Waar volgens de Schotten zelf, ook als ze geen whisky drinken, elfen en feeën wonen.

Stomend naar Mallaig

Over het hoogland, langs lochs (meren) en door zon en nevel: vrijwel overal in Schotland is het fijn sporen. Onze tip: over de West Highland Line van Fort William naar Mallaig met The Jacobite, de stoomtrein die Harry Potter-fans kennen als de Zweinstein-Express. Trein en traject zijn historisch. Je vertrekt nabij Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Onderweg zie je ‘droomdorpen’ zoals Arisaig en Morar, en twinkelende meren zoals Loch Mora en Loch Nevis, en ook rolt de Jacobite over het 21 bogen tellende Glenfinnan-viaduct. En dan is daar Mallaig, een vissersdorp als uit een prentenboek.

Bekijk alle reizen naar Schotland


8. Wonderschone natuur en la vida pura in Costa Rica 

Zo’n 25 procent van Costa Rica is beschermd natuurreservaat. Het land tussen de Grote Oceaan en Caribische Zee is een walhalla voor vogelaars, want er fladderen 865 soorten vogels rond (van kuifcaracara tot quetzal). Ook vind je er bergketens, regenwoud, rokende vulkanen, mangrovewoud en goudgele stranden. Of wat dacht je van koffieplantages, warme bronnen, zeeschildpadden, boomkikkers, krokodillen en spuitende bultruggen? Maar behalve voor al die natuur, ga je ook naar Costa Rica voor de koloniale steden, verse fruitsap, casado (rijst met bonen, salade, gebakken banaan en vlees of vis) én de relaxte manier van leven: la vida pura, die dit land zo aantrekkelijk maakt, ook voor gezinnen met kinderen.

Tussen luiaards en brulapen

Ook met la vida pura kun je prettig actief zijn. Zo kun je hier wandelen door regen- en nevelwoud, luiaard en brulaap spottend. Of fietsen, door hoofdstad San José bijvoorbeeld, of langs de kust vanaf surfspot Puerto Viejo naar het strand van Manzanillo. Vulkaan-biken, zwemmen onder watervallen of een stukje van de Caribische Zee – rijk aan koraalrif – verkennen. En hoog door de jungle slingeren, per zipwire zoals bij Arenal of Monteverde, of raften op de bulderende Sarapiqui-rivier. 

Bekijk de hoogtepunten van Costa Rica


9. IJsland: de laatste wildernis van Europa

Wil je zien, ruiken en voelen hoe de wereld is ontstaan, ga dan naar dit (ei)land met actieve vulkanen, krakende gletsjers en spuitende geisers. De laatste wildernis van Europa, geknipt voor een fly-drive. Die begint in Reykyavík, een bekoorlijke minimetropool, zowel door de oude haven, opgefrist met cafés en galeries, als door gewaagde moderne architectuur. Eenmaal de stad uit volgt dan het ene natuurwonder na het andere. Zoals de Strokkur-geiser, die om de vijf minuten uitbarst. Vanaf hier kun je de Gullfoss (Gouden Waterval) al horen, die 10 kilometer verder naar beneden dondert.

IJsbergen, blinkend als goud

Lakigigar is een lavaveld, 565 vierkante kilometer groot, vol kraters, bedijkt door een dik tapijt van mos. En Skaftafell is een felgroene oase met berkenbos, omringd door zowel letterlijk schitterende ijstongen als puinwoestijnen, voor zover het oog rijkt. Bewegwijzerde paden doorsnijden dit gebied, dat tot het nationale park Vatnajökull behoort. En dan is er Jökulsárlón, een lagune waarin ijsbergen op het water drijven, overdag fonkelend als giga-diamanten en ’s avonds blinkend als goud. Wat je zeker gaat zien: tafelbergen, vulkaangletsjers, warme bronnen om in te badderen en modderpoelen. En behalve koddige papegaaiduikers spot je met een beetje geluk ook nog tuimelende dolfijnen of een spuitende walvis in zee.

Bekijk alle reizen naar IJsland


10. Historische steden, natuur én Granada: Andalusië heeft alles

Muchos clichés over Spanje, van flamencodansen tot stierenvechten, stammen uit Al Andalus. De regio heeft bijna alles; steden rijk aan historie en werelderfgoed, zoals Granada en Sevilla, nationale parken met indrukwekkende gebergten, zoals de Sierra Nevada en de Sierras de Cazorla, zonovergoten costas, witte dorpen, de enige woestijn van Europa, de Straat van Gibraltar ... Een topbestemming, niet alleen voor een zonnige tijd aan zee, maar ook voor een rondreis of wandelvakantie.

Dé bezienswaardigheid

Granada schittert aan de voet van de Sierra Nevada. Bezienswaardig dankzij de Capilla Real, een kapel waarin koningen voor altijd rusten, de 16de-eeuwse kathedraal, de oude wijk Albaicín in het hart van de stad, rijk aan Arabische theehuizen, El Bañuelo, een badhuis uit de 11de eeuw, met marmeren zuilen en mozaïeken, en flamenco-optredens in de grottencafés van de wijk Sacromonte. Maar goed, dé bezienswaardigheid van Granada is uiteraard het Alhambra. Een enorm fort en paleis, Moors, middeleeuws en omgeven door zowel weelderige tuinen als dikke muren. Extra bezienswaardig zijn de rijkversierde Nasrid-paleizen, waar de sultans woonden, en het Alcazaba, een fort uit de 11de eeuw.

Tip: trek voor je bezoek minimaal een halve dag uit en koop je ticket online al weken daarvoor.

De mooiste bezienswaardigheden van Andalusië

Ontdek Andalusië

11. Plezant fietsen langs het stedenschoon van Vlaanderen 

Dat Antwerpen, Brugge en Gent het zien (én proeven) waard zijn, is bekend. Maar ook Kortrijk, Ieper en Leuven zijn elk op hun eigen manier bijzonder. Kortrijk met zijn begijnhof en het Belfort op de Grote Markt, allebei werelderfgoed. Ieper met de Menenpoort, waar elke avond nog The Last Post klinkt. En Leuven, de eeuwenoude studentenstad, met het mooiste stadhuis van België (en misschien wel van de wereld). Al het Vlaamse stedenschoon wordt door spoorlijnen met elkaar verbonden, en dan is er ook nog een prima fietsroutenetwerk.

Waterzooi met zeeduivel

Het is plezant fietsen in Vlaanderen, rijk aan jaagpaden, kleine weggetjes en de bezienswaardige steden. Plus: fijne cafés en jawel, ook bergen, zoals de Oude Kwaremont, de Muur van Geraardsbergen en de Kongoberg. De Vlaanderenroute is een lus van 920 kilometer fietsplezier, zowel door polder, bos en heide als historische stadjes en steden. Langs kapelletjes, eeuwenoud werelderfgoed en terrasrijke pleinen met smakelijk bier én eten. Van balletjes in oude geuze tot waterzooi met zeeduivel. Deze route is bewegwijzerd, voert langs de nodige stations en sluit aan op fietsroutes uit Nederland. 

Bekijk meer tips voor België


12. Het oer-authentieke Portugal vind je in het noorden

Bekend en bemind zijn Lissabon en de Algarve, de zuidkust van Portugal. Veel minder bekend is het land ten noorden van de tweede stad van het land, Porto. Een stad met een warm kloppend hart dat werelderfgoed is, pal langs de rivier de Douro. Bekend om de portwijn maar ook vanwege de oude kerken en monumenten, zoals de kathedraal de Sé do Porto. Wie Porto verlaat, de Douro tegen de stroom in volgend, reist het binnenland in via een bergachtig rivierdal vol wijngaarden. Hier groeien de druiven voor de port, in een landschap dat ook weer werelderfgoed is.

Oer-authentiek Portugal

Verder naar het noorden vind je de steden als Guimarães en Braga. Prettig klein en met barokgebouwen, versierd met verguld houtsnijwerk en azulejos (tegels, vaak blauw, waarop een tafereel is geschilderd als muurversiering). En bergachtige natuurparken, zoals het Parque Nacional da Peneda-Gerês, met watervallen, kastelen en halfwilde paarden. Ook in dit park: dorpen als Lindoso en Peneda, klein en oer-authentiek, maar groot genoeg voor een warm bed, een fles vinho verde (de streekwijn) en een maaltijd, voedzaam en vingerlikkend lekker.

Bekijk de reizen naar Portugal


13. Kaapverdië, oogstrelende kruimels in de Oceaan

Toen God klaar was met de schepping, wreef hij tevreden in zijn handen, waarbij enkele kruimels in zee vielen. En zie, daar was Kaapverdië. Vijftien eilanden, waarvan inmiddels negen bewoond, zo’n 500 kilometer uit de kust van West-Afrika. Elk eiland is anders, maar droog, groen, plat of bergachtig, overal klinkt muziek. Morna, waar je tegelijk droevig en blij van wordt. Dus ook op het eiland Sal, plat, kaal en gortdroog, maar met stranden, hotels, resorts, duik- en surfspots en een internationaal vliegveld. Groener en totaal anders zijn São Vicente en Santo Antão.

Grillige pieken, diepe kloven

Wie São Vicente zegt, zegt Mindelo. Onbewoond tot 1455, daarna een verplichte stop voor talrijke schepen op weg naar Afrika, Azië en Amerika en nu de culturele hoofdstad van het eiland. Slenter hier tussen koloniale panden, winkels en kroegen. Over de vis- en groentemarkt, levendig en rijk gesorteerd, van aardpeer tot limoentjes. Vanuit Mindelo vertrekt de ferry die in een uurtje naar Santo Antão vaart. Een eiland met weinig wegen, maar wel met schitterende wandelpaden langs grillige pieken, diepe kloven, de brullende branding, waanzinnige vergezichten en af en toe een handvol huizen onder banaanbomen en kokosklappers. In een haventje zitten oma’s netten te boeten, zingend of een pijpje rokend. Mooi toch?

Bekijk reisinformatie voor Kaapverdië


14. De Provence, oog- en tongstrelend Frankrijk  

Niet origineel, wel altijd goed: deze Franse streek met lavendelvelden, bergdorpen, de Mont Ventoux, de Luberon, steden als Avignon en Aix-en-Provence, kastelen, gorges, wijngaarden, truffels, antiek en héél veel marktjes. En met bergdorpen bedoelen we dorpen die op de lijst van Frankrijks mooiste staan, zoals Lourmarin, Séguret of Venasque. Met een dorpsplein, platanen en terrasjes, waarop bezoekers elkaar op een zomerse dag binnen vijf minuten na aankomst plechtig beloven: ‘Volgend jaar gaan we hier wonen.’ Hartje winter, als het hier doodstil en steenkoud is, zouden ze vermoedelijk iets heel anders zeggen, maar dit terzijde.

De Kale Reus

Met 1909 meter is de Mont Ventoux de hoogste berg van de Provence. Vanwege het maanlandschap op de top wordt deze berg ook wel De Kale Reus genoemd. Op de kale flanken zijn in menige Tour de France bloedstollende duels uitgevochten. En hoewel je er bijna het hele jaar door wielrenners naar de top ziet zwoegen, toch is de Mont Ventoux veel meer dan enkel een bedevaartsplaats voor fietsers. Het is een uniek bioreservaat, waar moeflons grazen en de Gele Groenlandse Papaver groeit, naast flora uit Afrika en Spitsbergen. Al in de oudheid kwamen hier mensen. Later, in 1336, verscheen de eerste toerist: de Italiaanse dichter en schrijver Petrarca, die de top enkel besteeg omdat hij wilde weten hoe dat zou voelen. En het voelde geweldig! Vandaag kronkelen er drie wegen – vanuit Sault, Bédoin en Malaucène – en diverse mountainbike- en wandelroutes naar boven. Daar kijk je richting Avignon, het dal van de Rhône en de Alpen.

Bekijk de tips voor de Provence


15. West-USA, van de Golden Gate tot de Grand Canyon

Het deel van de Verenigde Staten dat tussen de Stille Oceaan en de Rocky Mountains ligt, leent zich bij uitstek voor een fly-drive. Uiteraard vanwege steden als San Francisco en Las Vegas, maar toch vooral vanwege de zowel (extreem) grote als kleine natuurwonderen in de nationale parken, zoals de Grand Canyon, Zion, Bryce en Arches. Op vakantie naar San Francisco ontdek je (natuurlijk) de Golden Gate-brug, Chinatown en de kabeltrams. Kies je voor Las Vegas, de gokstad in de woestijn, dan bezoek je shows, casino’s en wonderlijke achtbanen, maar ook de Eiffeltoren en de grachten van Venetië. 

Rotsen die je eerder op Mars verwacht

Maar écht adembenemend is hier dus de natuur. In Sequoia National Park groeien mammoetbomen, als kerktorens zo groot en tweeduizend jaar oud. In Death Valley, een van de heetste plaatsen ter wereld, sta je op zinderend zout, 86 meter onder zeeniveau. De Grand Canyon is een kloof, extreem breed, diep en 435 kilometer lang. En Zion is een betoverende canyon met diverse zijkloven, uitgesleten door de Virgin-rivier. Bryce is rijk aan enorme, bizar gevormde rotsen, die je eerder op Mars verwacht. Wit, roze, rood, en waartussen ceders groeien, met stammen gevormd als kurketrekkers. In Arches vind je imposante steenbruggen, gemaakt door de natuur zelf. En dan heb je ook nog Capitol Reef, Escalante Canyon, Monument Valley enzovoort. Met elke nacht daarboven ontelbare sterren.

Bekijk alle reizen naar de USA


16. Noorwegen op z’n mooist: de Sognefjord-regio

Hoog in de lijstjes van ‘mooiste plekken ter wereld’ van National Geographic en Lonely Planet staat steevast de fjordenkust van Noorwegen. Het langste en diepste fjord van dit land is het Sognefjord. Dat ligt zo’n 70 kilometer ten noorden van de stad Bergen, is meer dan 1300 meter diep en kronkelt vanaf de kust 204 kilometer landinwaarts. Het heeft diverse zijarmen, groot en klein, en altijd mooi, zoals het Lustrafjord, Aurlandsfjord, Lærdalfjord en Nærøyfjord. Ook vind je hier de nationale parken Jostedalsbreen (met de grootste gletsjer van het Europese vasteland) en Jotunheimen, waardoor de Sognefjellet Scenic Route loopt.

Steile rotswanden, daverende watervallen

De hele regio biedt alles waar Noorwegen zo geliefd om is. Steile rotswanden, daverende watervallen, eeuwenoude staafkerken, knalblauw water, houten vissersdorpen en grillige gletsjers. Te verkennen met de auto, per ferry of te voet. Of per kajak, fiets en mountainbike. Want ook de Rallarvegen, een van de populairste fietsroutes van Noorwegen, loopt hier. En dan is er nog de spectaculaire treinreis van Flåm, aan het einde van het Aurlandsfjord, naar Myrdal. In 20 kilometer stijg je ruim 865 meter en rol je door zowel twintig tunnels als verbluffend fraaie natuur. Stop ook even bij de Klosfossen, een bulderende waterval. Onderweg eet je in Flåm, Myrdal en op vele andere plekken sodd (stevig soepje), rakfisk (forel, maar dan anders) en kjøttkaker (vleescake).  

Bekijk de ANWB reizen naar Noorwegen

Om verder weg te dromen

De 15 mooiste verre bestemmingen

De 15 mooiste verre bestemmingen

Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De allermooiste autoroutes van Europa

De allermooiste autoroutes van Europa

Bloedstollende Noorse haarspeldbochten, een trip langs Ierlands ruige kust en rijden óver de oceaan. Dit zijn de 18 allermooiste autoroutes van Europa.
De mooiste plekken in de Alpen

De mooiste plekken in de Alpen

Besneeuwde pieken, groene weides, diepe valleien en heldere meren: Europa's grootste bergketen heeft het allemaal. Bekijk de 10 mooiste plekken in de Alpen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!