Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Met zijn tropische stranden en felblauwe zee, maar ook bijzondere landschappen en cultuur is Indonesië een geliefde vakantiebestemming. Maar wat is de beste reistijd voor Indonesië? Dat verschilt per eiland.

Klimaat en weer in Indonesië

Door de ligging rond de evenaar is het klimaat in Indonesië bijna overal tropisch, met temperaturen die het hele jaar door gemiddeld boven de 30 graden Celsius liggen. In de berggebieden, zoals die van Borneo en Papoea, is het kouder. De grote eilanden hebben een tropisch-regenwoudklimaat. Gemiddeld valt er in Indonesië tussen de 1500 en 2500 millimeter regen per jaar. Tussen september en maart is het regenseizoen; de beste reistijd is daarom vanaf april.

Bruisende stranden en prachtige tempels op Bali

Watersporters, zonaanbidders en cultuurliefhebbers genieten op Bali van zinderende kusten en schitterende tempels. De beste reistijd in Indonesië op dit eiland is het droge seizoen tussen april en september. Op Bali is de temperatuur vrij stabiel, maar aan de zuidkant is het gemiddeld een paar graden warmer. Daarom liggen de meeste strandresorts rond zuidelijke badplaatsen als Kuta en Sunar. Bali is een vulkanisch eiland met een prachtige natuur. Aan de oostkant ligt de imposante vulkaan Agung van ruim 3100 meter. Het binnenland heeft uitgestrekte rijstvelden en authentieke dorpen, zoals Ubud, ook wel de bakermat van de Balinese danskunst. Hier liggen de temperaturen iets lager, wat prettig is tijdens dagtrips.

Levendige steden op Java

De beste reistijd in Indonesië voor Java is tussen mei en oktober. Het kwik ligt in deze maanden iets boven 30 graden Celsius en er valt weinig regen. De korte en hevige buien trekken snel weg. Java telt de meeste steden van Indonesië, met tal van bezienswaardigheden. In de hoofdstad Jakarta bewonder je de historische binnenstad en de oude haven en bezoek je het Nationaal Museum. In de dichtbevolkte stad is het meestal een paar graden warmer. Java leent zich verder bij uitstek voor watersporten. Ook het indrukwekkende tempelcomplex Borobudur mag je niet missen. Met name vroeg op de dag wandel je hier in alle rust en bij aangename temperaturen rond.

Eilandhoppen op onontdekt Indonesië

Bali, Java en ook Lombok, Sulawesi en Sumatra zijn de bekendste eilanden, maar Indonesië heeft ook een paar verborgen parels die nog een stuk ongerepter zijn. Bijvoorbeeld Komodo en Flores, ten oosten van Bali. De beste reistijd voor Indonesië is voor deze eilanden tussen half april en half november, wanneer er nauwelijks regen valt. De droogste maanden zijn augustus en september. Op Komodo bewonder je de gelijknamige varanen in hun natuurlijke leefomgeving. Flores is een mooie uitvalsbasis om Komodo te bezoeken en staat zelf bekend als echt duikeiland.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Indonesië 
De Gordel van Smaragd: een bijnaam die duidt op de grote cultuur- en natuurrijkdom van de archipel. Van imponerende vulkanen en rijstterrassen tot tempelcomplexen en kleurrijke processies.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.