Reistips voor IJsland

IJsland is een van de mooiste – en ruigste! – reisbestemmingen op aarde. Helaas niet de goodkoopste. Hier 14 reistips om  de kosten ter plekke binnen de perken te houden. 

1: Neem zwembroek en handdoek mee voor de Blue Lagoon, zodat je ze niet ter plekke hoeft te huren. Scheelt € 4 per handdoek en € 4 per zwembroek.

2: Neem beddengoed mee (slaapzak en kussensloop is voldoende) wanneer je in hostels overnacht. Dan hoef je dat niet te huren voor € 5 per persoon per nacht. Boek trouwens ook geen ontbijt, maar haal dat bij de supermarkt. Zie ook punt 8.

3: Raak je in een bar aan de praat met IJslanders, dan hoef je niet gelijk een rondje te halen. Iedereen haalt hier een drankje voor zichzelf, dat is normaal.

4: Aan de haven in Reykjavik zitten (in houten keten) enkele redelijk scherp geprijsde visrestaurants. Scherp geprijsd voor IJslandse begrippen dan.

5: In de straat Austurstræti in hartje Reykjavik zit een 24-uurswinkel waar je dag en nacht goedkoop eten en drinken kunt scoren.

6: Houd er rekening mee dat winkels en supermarkten vroeg sluiten, zeker buiten Reykjavik. Wil je dus eten inslaan, doe het op tijd.

7: Drink je graag een alcoholisch drankje, neem dan op Schiphol een flesje of twee mee. Dat bespaart veel op kroegkosten. Toch vergeten? Geen probleem: bij aankomst op Reykjavik zit ook een grote duty free-winkel, direct naast de bagagebanden.

8: Slaap je in hostels, dan kun je ook zelf koken. (Ook in sommige farmstays, trouwens.) Dat scheelt veel geld ten opzichte van de lokale horeca. Goedkoop warm eten kan bij de grotere benzinestations: denk aan hamburgers en pizzapunten.

9: Ook zonder dure excursies kun je je een week perfect vermaken, dankzij de vele gratis natuurattracties van IJsland. Watervallen, warmwaterbronnen, gletsjers en geisers, ze zijn allemaal gratis te bezichtigen. Neem een paar goede wandelschoenen en dito regenjas mee!

10: Zowel de hostels als de Farm Holidays bieden ook vouchers waarmee je op de bonnefooi kunt reizen langs de aangesloten accommodaties.

11: Staan de prijzen ergens in euro’s vermeld, informeer dan ook naar het bedrag in IJslandse kronurs. Vaak is dat goedkoper.

12: Op veel plaatsen (luchthaven, hotels etc) kun je de gratis Big Map van IJsland bemachtigen. Het wegennet is niet erg uitgebreid (tenzij je offroad gaat), dus je hoeft geen speciale wegenkaart te kopen.

13: De toltunnel onder de Hvalfjord (tussen Reykjavik en Borganes) kun je omzeilen door de gratis toeristische route te nemen: de prachtige kronkelweg rond de Hvalfjord.

14: De allerbelangrijkste budgettip: vermijd het hoogseizoen! Vooral juli en augustus zijn schreeuwend duur, maar vermijd voor de zekerheid ook juni en september.

Wil je zelf naar IJsland?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om IJsland met eigen ogen te zien? Boek je (rond)reis bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden!

Bekijk onze reizen naar IJsland

Of bekijk het aanbod van onze reispartners

Rondreizen door IJsland van Pharos