Top 10 bezienswaardigheden Schotland

Doedelzakken, kilts, whisky, haggis, kastelen en het monster van Loch Ness. Aan clichés heeft Schotland geen gebrek. Aan bezienswaardigheden ook niet. Daarom zetten we de tien mooiste en leukste plekken voor je op een rij.

Tip 1: Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden vormen hét groene visitekaartje van Schotland. Dit ruige natuurgebied bestrijkt de helft van het land en bestaat uit torenhoge bergen, rollende heuvels, uitgestrekte gletsjervalleien, mysterieuze meren, exotische tuinen en gouden stranden. Oftewel: één grote speeltuin voor natuurliefhebbers en wandelfanaten. Populaire wandeling is de beklimming van de Ben Nevis, met 1.344 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië.

Tip 2: Loch Ness

Je zou ‘m maar fotograferen: het monster van Loch Ness. Toch is de kans groter dat de ongrijpbare Nessie zich schuil houdt in het diepe meer. Nieuwsgierig naar de legendes van dit mysterieuze zeemonster? In het Loch Ness Centre & Exhibition in Drumnadrochit hoor je alle feiten en fabels. Bezoek als je er toch bent ook de ruïnes van het eeuwenoude Urquhart Castle, fraai gelegen op de oever van het wereldberoemde loch.

Tip 3: Jacobite Train & Glenfinnan-viaduct

Misschien ken je ‘m wel uit een Harry Potter-film als de ‘Zweinsteinexpres’: de zwartrode stoomtrein die in een sprookjesachtig landschap over een 30 meter hoog viaduct dendert. Net als in de film kan dit ook in de werkelijkheid. Want de Jacobite Train, de echte naam van de stoomspuwende schooltrein, rijdt dagelijks zijn prachtige route door de Schotse Hooglanden en passeert daarbij het iconische Glenfinnan-viaduct. Zelf een ritje maken? Reserveer dan je kaartje via de website van West Coast Railways.

Tip 4: Eilean Donan Castle 

Schotland lijkt wel één groot filmdecor. Zo wemelt het er van de kastelen, vaak gebouwd op de meest adembenemende locaties. Goed voorbeeld: Eilean Donan Castle, het meest gefilmde en gefotografeerde kasteel van Schotland. Door zijn strategische ligging op een eiland in Loch Duich heeft het 13e eeuwse kasteel veel vijanden buiten de poort gehouden, totdat het in 1719 werd opgeblazen door de Engelsen.

Tip 5: Edinburgh

Ook het levendige Edinburgh pronkt met een beroemd kasteel op een fraaie plek. Gelegen op een uitgedoofde vulkaan torent Edinburgh Castle hoog boven de Schotse hoofdstad uit. Binnen kun je enkele nationale schatten bewonderen; buiten ligt het historische hart van het ‘Athene van het Noorden’. De Royal Mile, Hollyrood Palace, Princes Street Gardens en de National Galleries of Scotland zijn andere must sees.

Bekijk meer bezienswaardigheden in Edinburgh

Tip 6: Glasgow Science Center

Iets heel anders is het Glasgow Science Center. Dit ultramoderne museum brengt wetenschap en technologie tot leven via honderden interactieve exposities. Het complex bestaat uit de Science Mall, het IMAX Theater en de ronddraaiende Glasgow Tower. Samen bieden ze jong en oud een onvergetelijke dag vol verrassingen.

Tip 7: Isle of Skye

Of An t-Eilean Sgitheanach zoals de Schotten het meest bezochte eiland van de Hebriden noemen. Het desolate en ruige landschap bestaat uit bizarre rotsformaties, hoge kliffen, steile heuvels, winderige heidevelden, verborgen watervallen en reusachtige meren. Kortom, een droombestemming voor wandelaars, bergbeklimmers, natuurliefhebbers, vogelspotters, fotografen…Voor wie eigenlijk niet?

Bekijk de leukste eilanden van Schotland

Tip 8: Highland Games

Honderden doedelzakspelers die marcherend muziek maken, clans die touwtrekkend de strijd met elkaar aangaan en stoere mannen die enorme boomstammen de lucht in gooien: welkom op de Highland Games! Deze traditionele clanspelen uit de Schotse Hooglanden zijn uitgegroeid tot een groots spektakel en vinden in de zomer elk weekend plaats verspreid over het land.

Tip 9: De Kelpies

Groot, groter, kolossaal. Zoiets zal de kunstenaar van de twee ‘Kelpies’ – een watergeest in de gedaante van een paard - gedacht hebben. Want reusachtig zijn ze zeker, de twee paardensculpturen op de oevers van het Forth and Clyde Canal in Falkirk. 30 meter hoog en 300 ton schoon aan de haak. Per hoofd. Nieuwsgierig? Tijdens de Kelpie Experience Tour beleef je het kunstwerk van binnenuit.

Tip 10: Whisky

‘Today’s rain is tomorrow’s whisky’, is de Schotse variant op ‘na regen komt zonneschijn’. Niet gek, want het belangrijkste exportproduct van het land betekent letterlijk ‘levenswater’ én brengt flink wat geld in het laatje. Verspreid over vijf regio’s vind je dan ook meer dan 100 actieve distilleerderijen. Hierdoor heb je tijdens je vakantie meer dan 100 redenen voor een whiskyproeverij.

Meer tips voor het ruige Schotland? In de ANWB Ontdek Reisgids Schotland vind je nog veel meer bezienswaardigheden en persoonlijke tips die de moeite waard zijn.

Zin gekregen in een vakantie naar Schotland?

Ontdek betoverende lochs en kastelen die getuigen van een roerig verleden. Kies voor een autorondreis die je voert langs Loch Lomond, Urquhart Castle, Loch Ness en monumentaal Edinburgh. Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Bekijk aanbieding Schotland

Is deze autoroute niets voor jou, maar wil je wel naar Schotland? Bekijk dan ook eens de autovakanties naar Schotland van Pharos Reizen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd