Mont-Saint Michel: 9 tips voor een bezoek

Mont-Saint Michel is een bijzonder eiland én Werelderfgoed. Dit unieke stuk van Frankrijk verdient zeker een bezoek als je er in de buurt bent tijdens je vakantie of rondreis door Frankrijk. Mont-Saint-Michel ligt in Normandië op zo'n 765 kilometer vanaf Utrecht. Hieronder 9 handige tips voor een bezoek aan Mont-Saint-Michel.

1. Slapen op Mont-Saint-Michel

Voor accommodatie heb je ruwweg twee keuzes. Slapen op het eiland of in de ‘hotelzone’ La Caserne aan het begin van de dijk. Slapen op Mont Saint-Michel zelf is charmant en uniek, maar ook duur en onhandig. Want je kunt daar niet parkeren, je zult moeten sjouwen met bagage en zelfs eenvoudige kamers kost vaak al € 100 per nacht. Een unieke ervaring is het natuurlijk wel...

Handiger en goedkoper – maar ook minder sfeervol – is slapen aan het begin van de digue (dijk) in de ‘hotelzone’, waar een aantal moderne ketenhotels en restaurants is te vinden. Daar slaap je al vanaf € 25 per persoon.

Bekijk hotels op Mont-Saint-Michel

2. Parkeren

Parkeren kan alleen nabij diezelfde hotelzone aan het begin van de dijk. Je kunt het dorp zelf dus niet bereiken per auto. Parkeren kost rond de € 12 per dag. 

3. Shuttlebus

Vanaf de parkeerplaats en de hotelzone kun je per gratis shuttlebus (‘Le Passeur’) naar Mont Saint-Michel. De shuttlebussen rijden het hele jaar door van ‘s ochtends tot 's avonds. Lopend doe je ca. 15 minuten over de ca. 2 km, maar het is een prachtige wandeling. Bezoek aan het dorp is gratis. De poorten zijn dag en nacht open.

Bekijk hier meer info over prijzen en openingstijden

4. Abdij

Natuurlijk bezoek je abdij La Merveille, het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het eiland. Liefst laat in de middag, als de toeristenbussen weg zijn, of vroeg in de ochtend. Dan hoef je niet (of in elk geval minder) te worstelen door groepen toeristen.

5. Wadlopen

Ga je in de zomer, dan is wadlopen een must. Dagelijks vertrekken er vele begeleide wandelingen over het wad rond Mont Saint-Michel, afhankelijk van het getij. Een korte en mooie optie is de wandeling van het eiland naar het onbewoonde rotseiland Tombelaine en terug. Onderweg zie je zeehonden, zeevogels en heb je prachtig zicht op Mont Saint-Michel zelf. Je loopt in korte broek en op blote voeten. 

6. Eigen houtje?

Op eigen houtje wandelen over het wad is niet verboden, maar wel levensgevaarlijk. De risico’s zijn o.m. drijfzand, mist, onweer, razendsnel opkomende vloed en diepe, snelstromende geulen. Kortom: nooit doen, zelfs niet vlakbij het eiland.

7. Springtij

Aanschouw het springtij dat elke 14 dagen plaatsvindt (haute marée in het Frans). Dan komt de vloed extra spectaculair binnenrollen. ‘Met de snelheid van een galopperend paard’, schreef Victor Hugo. Veel toeristen gaan daarvoor naar de Tour du Nord, een krappe ronde toren. Het terras en de tuinen van de abdij zijn echter een veel betere locatie: meer plek en verder zicht.

8. Rust

Als je Mont Saint-Michel in rust wil ontdekken, dan ga je in de winter of in de avond. Het eiland is elke avond tot middernacht verlicht. Bovendien: ’s avonds is parkeren gratis.

9. Besparen

Geld besparen? Bij de hotelzone aan het begin van de dijk zit een grote supermarkt. Koop daar sandwiches en drankjes, op het eiland zijn vele prachtige picknickplekken te vinden. Overigens zijn ook souvenirs goedkoper in de supermarkt dan op het eiland zelf.

Bezoek Mont-Saint-Michel tijdens je vakantie in Normandië

Zoals we al eerder zeiden, is een bezoek aan Mont-Saint-Michel goed te combineren met een vakantie in Normandië. En of je nu in deze streek wilt kamperen of zoekt naar een leuke autovakantie, je boekt het bij de ANWB en haar reisdochters!

Misschien vind je dit ook interessant:

Wat is er te doen in Normandië?
Wat is er te zien in Normandië?
Overzicht ANWB Reisverhalen over Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd