Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Voor het eerst op cruise? Twaalf veelgestelde vragen

Van galakleding tot verplichte fooi, de cruisewereld bárst van de geheimen voor reizigers die voor het eerst boeken. De twaalf meest gestelde vragen over de steeds populairder wordende zeereizen.

1. Bestaan er goedkope cruises?

Écht goedkoop zijn cruises natuurlijk niet. Je kunt de prijs van zo'n verzorgde zeereis vergelijken met een complete autovakantie (verblijf in vergelijkbare accommodatie). Ga maar na: tijdens je cruise is vrijwel álles inbegrepen, van het eten tot de accommodatie, activiteiten en natuurlijk de reis zelf. Gezinnen en groepen hebben het voordeel dat de derde en vierde persoon vaak aanmerkelijk goedkoper in dezelfde kamer slaapt. Tip: De beste cruisedeals boek je in het zogenaamde Wave Season: van januari t/m maart. Het gaat dan niet alleen om goedkope(re) cruises, maar ook om extraatjes en gratis upgrades.

2. Kun je voor cruises online reviews vinden?

Jazeker. Niet alleen hotels en vliegmaatschappijen worden online beoordeeld, ook cruises en cruisemaatschappijen gaan bij kritische klanten door de mangel. Kijk bijvoorbeeld op Zoover of op een specifieke site voor cruise(maatschappij)beoordelingen, zoals Cruise Review, Cruise Critic en Cruiseline. Tip! Staar je niet blind op een paar negatieve reviews. Reizigers zijn meer geneigd over hun slechte ervaringen te schrijven dan over hun goede. Geef meer gewicht aan klanten die over hun goede én slechte ervaringen schrijven.

3. Is de kans groot om tijdens je cruise zeeziek te worden?

Niets is uitgesloten. Gelukkig beschikken moderne cruiseschepen over stabilisatoren waarbij het schip zo min mogelijk 'rolt'. De kans om zeeziek te worden is daardoor tot een minimum teruggebracht. Je hutkeuze heeft nog wel invloed. Vermijd hutten ter hoogte van de boeg of de achterkant van het schip. Neem een hut in het midden van het schip, omdat hier de vibraties het minste voelbaar zijn. Tip! Groene appels en gember zijn middeltjes uit grootmoeders tijd tegen zeeziekte.

4. Wát als ik na een uitstapje te laat terugkom bij het cruiseschip...

Cruisepassagiers krijgen de bibbers van alleen de gedáchte: het schip in de verte zien wegvaren omdat je taxichauffeur in de file staat.... Hou je strikt aan de 'All Aboard Time' (iedereen-aan-boord tijd), die 30-60 minuten vóór de 'Sail Away Time' (vertrektijd) ligt. Arriveer je toch te laat voor AAT, dan wacht er gewoonlijk een contactpersoon op de kade (deze staat vermeld in de Nieuwsbrief die je de avond ervoor krijgt). Hij kent jouw naam en gaat je helpen met het transport terug naar het schip. Op eigen kosten. Tip! Gebruik een horloge want je mobieltje kan ter plaatse op een andere tijdzone springen.

5. Zijn fooien verplicht bij een cruise?

Eigenlijk wel. Het is zeer ongebruikelijk af te wijken van de richtprijs die rederijen geven voor het fooienbedrag per dag. Hou hier dus vooraf rekening mee. De fooien zijn bedoeld om het (vaak lage) inkomen van het personeel aan te vullen. Bij enkele maatschappijen zijn de fooien bij de reissom inbegrepen, maar gebruikelijk betaal je de fooien aan boord aan het einde van je reis. Reken op zo'n 10 - 15 dollar p.p.p.d. Tip! Je kunt ook bij de receptie aangeven dat je zélf wilt bepalen wie je een tip geeft. Je krijgt dan envelopjes uitgereikt.

6. Moet ik in de restaurants van het cruiseschip altijd netjes gekleed zijn?

Nee, dat hoeft niet. Casual kleding is de regel, maar er zijn uitzonderingen. In het à la carte restaurant draag je nette kleding, geen korte broek of spijkerbroek. Een jasje voor heren is gewenst. Op gala-avonden en het captain's diner is de outfit formeler, bijvoorbeeld een donker kostuum voor heren en een cocktailjurk voor dames. De dresscode is te vinden bij de boeking, en in de dagelijkse boordprogramma's. Tip! Sjouw niet je hele kledingkast mee. Maak gebruik van de was- en strijkdienst aan boord.

7. (Dure) cruise-excursie of op eigen houtje op stap?

Boek ik een (vaak prijzige) excursie, of verken ik op eigen houtje de bestemming? Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Bij een georganiseerde trip hoef je je niet druk te maken om de vertrektijd van het schip. Ook beschik je over een (Nederlands- of Engelstalige) gids. Zelf een taxi boeken is goedkoper, vooral als je deze deelt met medepassagiers. Handig als je alleen het strand wilt bezoeken of een terrasje wilt pikken in de stad. Tip! Boek de excursies die je voor geen goud wilt missen vóórdat je aan boord stapt.

8. Is er internet op het cruiseschip?

Niet zo'n gekke vraag. Een cruiseschip legt immers vaak grote afstanden af op internationale wateren. Hierdoor heb je online geen bereik. Gelukkig beschikken (bijna) alle rederijen over een wifinetwerk aan boord en een internetcafé. Hou er wel rekening mee dat internet aan boord relatief traag en duur is. Belangrijk: het aanzetten van dataroaming aan boord kan je (veel) geld kosten. Er is op de internationale wateren geen netwerk beschikbaar, waardoor je mobiele apparaat contact maakt met een satelliet. Daar zijn hoge kosten aan verbonden. Tip! Zet je dataroaming uit aan boord.

9. Móet ik mijn cruise staken als ik (ernstig) ziek ben?

De medische staf op het cruiseschip kan besluiten dat je te ziek bent om aan boord behandeld te worden. Je móet dan je cruise onderbreken voor een behandeling in het ziekenhuis aan wal. De arts beslist. Kies in elk geval voor een aanvullende medische dekking. Tip: Verlaat je cruiseschip de Europese wateren dan heb je een verzekering met werelddekking nodig.

10. Is een cruise ook voor kinderen geschikt?

Je komt ze allemaal tegen aan boord: jonge koppels, ouderen, gezinnen. Vooral kinderen trekken aan het langste eind op een cruiseschip. Aan boord vind je tegenwoordig aquaparken, animatieteams en zelfs surfbaden. Financieel is het ook geen probleem meer: de kids krijgen vaak flinke kortingen of reizen gratis. De prijs van een gezinscruise is daardoor vergelijkbaar met een 'gewone' all-inclusive vakantie. Tip! Ga je met kinderen, let erop dat je cruiseschip niet veel zeedagen telt en er genoeg kinderfaciliteiten zijn. Anders kan de verveling toeslaan.

11. Mag ik alcohol aan boord van het cruiseschip meenemen?

Bij cruises geldt hetzelfde als bij restaurants: over het algemeen is het verboden bier, sterke drank en wijn zelf mee te nemen. Eén fles wijn of champagne is doorgaans wel toegestaan. Trek je de fles in het restaurant open, dan kan je kurkgeld betalen. Tip! Let op de Happy Hours bij de bars aan boord. Of doe mee aan de wijn/cocktail/bierproeverij. Ook kan een drankenpakket (bij boeking) voordelig zijn.

12. Is cruisen slecht voor het milieu? 

Natuurlijk is cruisen niet een van de meest milieuvriendelijke manieren van reizen. De CO2 uitstoot is groter dan bij bijvoorbeeld vliegreizen. ANWB Ledenreizen is zich bewust van de impact die hun reizen hebben op het milieu. Daarom reizen klanten vanaf 1 januari 2019 CO2 neutraal. Dat geldt ook voor de aangeboden cruises. ANWB Ledenreizen compenseert de reis voor je, van overnachting tot vlucht en van transfer tot excursie.

Enthousiast geworden?

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!