Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De indrukwekkende bezienswaardigheden van Albanië

Albanië is een nog onontdekte parel in Europa. Van zuivere waterbronnen als de Blue Eye, verse forel uit het Meer van Ohrid tot een boottocht over het Komanmeer. Dit zijn de indrukwekkende bezienswaardigheden van Albanië.

De Republiek van Albanië is een van de landen van het Balkanschiereiland. Na de Tweede Wereldoorlog ging het land gebukt onder het communisme dat pas in 1991 werd afgeschaft. Sporen van de roerige geschiedenis vind je terug in deze verborgen bestemming van Europa. Van de bunkers van Hoxha tot de archeologische opgravingen in het Nationaal Park Butrint. Bezoek Vlorë, de plaats waar onafhankelijk Albanië werd uitgeroepen of leer meer over de nationale held Skandenbeg in Tirana. Laat je inspireren met deze indrukwekkende bezienswaardigheden van Albanië.

1. Vlorë: de geboortestad van Albanië

Na de uitbraak van de Eerste Balkanoorlog (1912-1913) werd Albanië gescheiden van het Ottomaanse Rijk, dat sinds 1479 regeerde. Ismail Bey Qemali, leider van de Albanese nationalistische beweging, maakte gebruik van deze situatie en verklaarde in de stad Vlorë de onafhankelijkheid van Albanië.

Bezoek het onafhankelijkheidsmuseum, waar de eerste regering van Albanië zich bevond. Binnenin het gele huis, dat slechts twee verdiepingen telt, vind je exposities over de eerste minister-president van het land. Het dagelijkse leven van minister Qemali wordt uitgebeeld door persoonlijke spullen – van zijn eigen stoel tot de oorspronkelijke gesigneerde onafhankelijkheidsverklaring. Loop langs bronzen beelden van de eerste ministers in de tuin en aanschouw het balkon waar op 28 november 1912 Qemali de nieuwe nationale vlag van Albanië voor het eerst hees.

2. Proef de specialiteit van het Meer van Ohrid

Op de grens met Noord-Macedonië ligt het Meer van Ohrid, het oudste meer van Europa. Al 2,5 miljoen jaar voeden onderaardse waterbronnen het 285 meter diepe meer, dat via de Drin-rivier naar de Adriatische Zee stroomt. De grootste bron vind je aan de zuidelijke kant, waar water van het Prespameer door de lagen van de aarde richting het Meer van Ohrid sijpelt. Deze natuurlijke filter geeft het water zijn helderheid en diep blauwe kleur.

Het heldere water is geliefd onder vissers, die dagelijks aan de rand van het water hun hengel uitslaan op zoek naar de Ohrid-forel. Proef deze specialiteit in een van de restaurants rondom het meer, het enige gebied waar de vis voorkomt. Geniet van het zachtroze vlees, dat vaak geserveerd wordt met aardappel of een salade, vanaf een terras met uitzicht over het Meer van Ohrid.

Bekijk alle ANWB reizen naar Albanië


3. De bunkers van dictator Enver Hoxha

Van de kust tot de agrarische velden in het binnenland: overal in Albanië steken betonnen koepels boven de grond uit. Dit zijn de bunkers van de communistische dictator Enver Hoxha, die tijdens de Koude Oorlog zijn gebouwd. De leider had Albanië stevig in zijn greep waardoor waanbeelden bij de dictator leidde tot de bunkerisering van Albanië. In slechts 20 jaar tijd rolde 175 duizend stuks uit de fabrieken het land in. Dat komt neer op 6 bunkers per vierkante kilometer! Veel nut hadden de betonnen bollen niet, aangezien een invasie van buurlanden – waarvoor ze bestemd waren – uitbleef.

Bezoek het Bunk’Art-museum in Tirana en bekijk een bunker van binnen. Het complex bestaat uit vijf verdiepingen en 165 kamers, waaronder de kamer van Enver Hoxha zelf. Zijn foto hangt aan de muur en het houten bureau waar hij aan werkte staat er nog. Bezichtig ook het theater: een heuse bioscoop voor ruim honderd man.

4. De metamorfose van de hoofdstad Tirana

Pas in 1991 is het communisme in Albanië afgeschaft en sindsdien heeft de hoofdstad Tirana een metamorfose ondergaan met behulp van burgemeester Edi Rama (2000 – 2011). Hij was tevens een kunstenaar en verruilde grijze betonnen blokken voor groene parken en kleurrijke muren. Dwaal door de straten van de Albanese hoofdstad en bewonder de graffiti-kunstwerken. Van een simpele Tom & Jerry op een elektriciteitskast achter het opera- en ballettheater tot de rood en geel gekleurde trappen van het Grote Park van Tirana.

Wandel door Tirana en je ziet relatief weinig historische monumenten zijn. Waar steden als Barcelona of Rome bekend staan om de grootse kerken, ontbreken deze in de Albanese hoofdstad. Godsdienst werd door het communisme verboden en kerken werden gesloopt. Grijze betonnen blokken aan woningen kwamen ervoor in de plaats en vormden het canvas voor Edi Rama. Bezoek de Tunnel of Love en loop onder honderden rode harten door in wat voorheen een grauwe tunnel was.

5. De oneindige waterbron Blue Eye

Rijd vanuit de stad Sarandë over de SH99-weg richting het oosten en je bevindt je na 30 kilometer in een heuvelachtige omgeving. Dit is het beschermde natuurgebied Blue Eye Nature Monument, met de Blue Eye als een van de bekendste waterbronnen in Albanië. Zuiver water komt hier door de lagen van de aarde omhoog om via de 25 kilometer lange Bistricë-rivier in de Ionische Zee te eindigen. Ondanks dat duikers tot 50 meter diepte zijn gedoken, is de werkelijke diepte niet bekend.

Hobbelige wegen en een zanderig voetpad leiden je door dichtbegroeide bossen vol plataanbomen, richting een betonnen uitkijkplatform recht boven de diepblauwe Blue Eye. Het water is hier zo helder dat je tot tientallen meters de bron in kijkt. De verleiding om erin te zwemmen is groot maar dit is niet toegestaan. Zweet en huidcrèmes vertroebelen het water zodanig dat het de karakteristieke transparantie verliest.

6. De legende van de stad Berat

Aan de oevers van de Osum-rivier, tussen de bergen Tomor en Shpirag, ligt de stad Berat. Volgens de legende van Berat zijn deze bergen de broers Tomorr en Shpirag, die beiden verliefd werden op de elf Osum. Jaloezie dreef de twee tot waanzin, wat leidde tot een dodelijk gevecht. De vele kraters in de Shpirag-berg zijn littekens van de steekwonden en de gaten in de Tomor-berg symboliseren de impact van de stenen waarmee hij bekogeld werd. Tranen van verlies bij Osum creëerden de Osum-rivier, die eeuwig tussen de twee bergen stroomt.

Het beste uitzicht op Berat heb je vanaf de stenen brug Ura e Goricës, die middenin de stad over de Osum-rivier kruist. Vanaf hier kijk je uit op de witte huizen met bruine daken en de talloze beroemde ramen van Berat die afsteken tegen de Tomor-berg. Het is niet voor niets dat Berat de ‘stad van de duizend ramen’ wordt genoemd.

7. Albanië ’s best bewaarde ruïnes in Nationaal Park Butrint

2500 jaar oude Romeinse ruïnes die worden omgeven door het zoetwatermeer Butrint en het Vrina-moeras: dat is wat je te wachten staat in het Nationaal Park Butrint. In dit park, op slechts 20 kilometer ten zuiden van de stad Sarandë vind je de best bewaarde archeologische opgravingen in Albanië. Van het theater waar vijftienhonderd mensen toneelvoorstellingen bekeken tot de imponerende Leeuwenpoort die symbool stond voor de verdediging van de stad. Wandel over aangelegde houten vlonders en kiezelstenen paden langs verwoeste stadsmuren en over het podium van het theater.

Net buiten de ruïnes ligt een belangrijk ecosysteem van Albanië, waar dertig bedreigde plant- en diersoorten voorkomen. Het 20 meter diepe zoetwatermeer is de thuishaven van zeldzame soorten schildpadden, zoals de karetschildpad, terwijl het Vrina-moeras een belangrijke broedplaats is voor wadvogels en de tureluur. Ga op pad met een lokale gids en loop over de wandelpaden met een vrij zicht over het drassige landschap.

8. Het Komanmeer: het Noorse fjord van Albanië

In het noorden van Albanië kronkelt de Drin-rivier door de uitlopers van de Albanese Alpen. Tussen de dorpen Koman en Fierzë ligt het Komanmeer, een 34 kilometer lang stuwmeer dat door het indammen van de Drin-rivier in 1978 ontstond. Naaldbossen en kale rotsen weerspiegelen in het diepblauwe water dat vergelijkbaar is met de Noorse fjorden. In dit gebied van Albanië vind je weinig wegen waardoor plaatsen als Koman enkel via hobbelige straten bereikbaar zijn.

Tot de komst van de Koman Ferry in 1984. Waar het oorspronkelijk dienst deed als transportmiddel voor de lokale bevolking, groeide de boottocht al snel uit tot een populaire bezienswaardigheid. Deze vertrekt dagelijks vanuit Koman en brengt je in 2,5 uur naar Fierzë. Zoek een plek op het bovendek en bewonder de watervallen die van de loodrechte rotswanden vallen met besneeuwde pieken op de achtergrond.

9. Het Skanderbegplein: de nationale held vereerd in Tirana

Het Skanderbegplein, in het hart van Tirana, is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Hier vind je het standbeeld van de nationale held Gjergj Kastrioti ofwel Skanderbeg, de ‘Draak van Albanië’. Als jongen van 18 in 1423 werd hij gevangengenomen en als soldaat getraind door het Ottomaanse leger. Voor de aanval op zijn geboorteplaats Kruje, besloot Skandenbeg dat hij niet langer voor de Ottomanen wilde vechten. Een sluwe zet zorgde ervoor dat het Kruje-kasteel in zijn handen kwam waarna hij het Ottomaanse leger in Kruje versloeg.

Het 11 meter hoge bronzen beeld van de nationale held op het Skanderbegplein, symboliseert zijn vele gewonnen veldslagen tegen het Ottomaanse Rijk. De bekendste slag was in 1455 bij het kasteel van Kruje, waar hij wederom het leger van 150 duizend man versloeg. Sinds 1968 kijkt Skandenbeg vanaf zijn paard, met zijn lans in de hand, uit over Tirana richting de stad die hij ooit verdedigde.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.