De 16 mooiste plekken in Albanië
Miljoenen 'Wie is de Mol?-kijkers hebben gezien hoe adembenemend mooi Albanië is. Van de diepblauwe Blue Eye en de wonderschone Albanese Alpen, tot de flink opgeknapte hoofdstad Tirana. Reis de Mol achterna en laat je inspireren door de mooiste bezienswaardigheden van Albanië.
Albanië is in 2022 het decor van 'Wie is de Mol?'. Een dromerig vergezicht vanaf het Kasteel van Rozafa in Shkodër toonde meteen de schoonheid van deze onbekende parel van de Balkan. Naast adembenemend natuurschoon en mooie stranden vind je in Albanië sporen uit de tijd dat het land nog gebukt ging onder een streng communistisch regime. Bijvoorbeeld bij de indrukwekkende bunkers van Hoxha. Proef de verse vis uit het meer van Ohrid, bewonder de Romeinse ruïnes in Nationaal Park Butrint en flaneer over de boulevard van de 'Albanese Rivièra' in Sarandë. Dit zijn de 16 mooiste bezienswaardigheden van Albanië.
1. Shkodër: als de Mol in het Kasteel van Rozafa
De in de 4de eeuw voor Christus gestichte stad Shkodër ligt aan het gelijknamige meer in het noorden van Albanië, tegen de grens met Montenegro. Het meer is het grootste van de Balkan, met een maximale oppervlakte van 540 vierkante kilometer wanneer het in de lente gevuld is met smeltwater uit de Albanese Alpen.
Shkodër was het startpunt van ‘Wie is de Mol?’, met als historisch decor het Kasteel van Rozafa. Deze vesting werd voor het begin van onze jaartelling strategisch bovenop een 130 meter hoge rotspartij gebouwd. Door gevechten tussen verschillende volkeren in de loop van de eeuwen is het kasteel wel deels geruïneerd. Wandel door de mysterieuze poorten en langs de restanten van verschillende gebouwen en geniet van het uitzicht over vallei, meer en bergen.
2. De oneindige waterbron Blue Eye of Theth
Rijd vanuit de stad Sarandë over de SH99-weg richting het oosten en je bevindt je na 30 kilometer in een heuvelachtig landschap. Dit is het beschermde natuurgebied Blue Eye Nature Monument, met Syri i kalter theth (The Blue Eye of Theth) als een van de bekendste waterbronnen in Albanië. Zuiver water komt hier door de lagen van de aarde omhoog om via de 25 kilometer lange Bistricë-rivier in de Ionische Zee te eindigen. Ondanks dat duikers tot 50 meter diepte zijn gedoken, is de werkelijke diepte niet bekend.
Hobbelige wegen en een zanderig voetpad leiden je door dichtbegroeide bossen vol plataanbomen, en langs de 30 meter hoge waterval Grunas richting de diepblauwe waterbron. Het water is hier zo helder dat je tot tientallen meters de bron in kijkt. De verleiding om erin te zwemmen is groot, maar dat mag niet. Door zweet en huidcrèmes zou het water vertroebelen en niet meer zo ongekend transparant zijn.
3. De Albanese Rivièra: witte stranden en azuurblauwe zee
Albanië heeft een prachtige kustlijn, met witte stranden en een azuurblauwe zee. De fraaiste vind je in het gebied waar de Adriatische Zee overgaat in de Ionische Zee. Je zult niet hutjemutje op elkaar liggen, want er is nog niet veel toerisme aan de Albanese Rivièra. De kustplaatsen Ksamil, Sarandë en Vlorë zijn vooral bij Albanese en Italiaanse toeristen populair.
De stranden van Jale, Dhërmi en Livadh zijn prachtig. Velen zeggen dat in Ksamil het mooiste strand van Albanië ligt, met drie kleine eilanden voor de deur. Je kunt hier zelfs Corfu zien liggen. Struin in Sarandë door de gezellige haven en geniet er van de vers gevangen baars, brasem en heek. Het eten is in deze streek fantastisch, met veel vis, olijven, vijgen en granaatappels. En dat voor een gemiddelde prijs van € 10 tot € 15 per gerecht.
Wil je de spierwitte stranden vanaf het azuurblauwe water zien? Huur dan een bootje in deze havenstad en laat je naar de idyllische baaien varen, die alleen via het water te bereiken zijn.
4. Vlorë: de geboortestad van Albanië
Na de uitbraak van de Eerste Balkanoorlog (1912-1913) werd Albanië gescheiden van het Ottomaanse Rijk, dat sinds 1479 regeerde. Ismail Bey Qemali, leider van de Albanese nationalistische beweging, maakte daar gebruik en verklaarde in de stad Vlorë de onafhankelijkheid van Albanië.
Bezoek het onafhankelijkheidsmuseum, waar de eerste regering van Albanië zich bevond. In het gele huis vind je exposities over de eerste minister-president van het land. Het dagelijkse leven van minister Qemali wordt uitgebeeld door persoonlijke spullen – van zijn eigen stoel tot de oorspronkelijke gesigneerde onafhankelijkheidsverklaring. Loop in de tuin langs bronzen beelden van de eerste ministers en bekijk het balkon waar Qemali op 28 november 1912 voor het eerst de nieuwe nationale vlag van Albanië hees.
5. Het Meer van Ohrid: diepblauw en de oudste van Europa
Op de grens met Noord-Macedonië ligt het Meer van Ohrid, het oudste meer van Europa. Al 2,5 miljoen jaar voeden onderaardse waterbronnen het 285 meter diepe meer, dat via de Drin-rivier naar de Adriatische Zee stroomt. De grootste bron vind je aan de zuidelijke kant, waar water van het Prespameer door de lagen van de aarde richting het Meer van Ohrid sijpelt. Deze natuurlijke filter geeft het water zijn helderheid en diepblauwe kleur.
De kleine stad Pogradec is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Meer van Ohrid. Je kunt er met een oude trein naartoe reizen vanuit Tirana of Durrës; dan spoor je dwars door het ruige heuvel- en berglandschap van Albanië.
6. De 175 duizend bunkers van dictator Enver Hoxha
Van de kust tot de agrarische velden in het binnenland: overal in Albanië steken betonnen koepels boven de grond uit. Dit zijn de bunkers van de communistische dictator Enver Hoxha, die tijdens de Koude Oorlog zijn gebouwd. De leider had Albanië stevig in z’n greep waardoor zijn waanbeelden leidden tot de bunkerisering van Albanië. In slechts twintig jaar tijd rolden 175 duizend stuks uit de fabrieken het land in. Dat komt neer op 6 bunkers per vierkante kilometer! Veel nut hadden de betonnen bollen niet, aangezien een invasie van buurlanden – waarvoor ze bestemd waren - uitbleef.
Bezoek het Bunk’Art-museum in Tirana en bekijk een bunker van binnen. Het museum bestaat uit vijf verdiepingen en 165 kamers, waaronder de kamer van Enver Hoxha zelf. Zijn foto hangt aan de muur en het houten bureau waar hij aan werkte, staat er nog. Bezichtig ook het theater: een heuse bioscoop voor ruim honderd man.
7. De metamorfose van de hoofdstad Tirana
Pas in 1991 is het communisme in Albanië afgeschaft en sindsdien heeft de hoofdstad Tirana een metamorfose ondergaan met behulp van burgemeester Edi Rama (2000 – 2011). Hij was ook een kunstenaar en verruilde grijze betonnen blokken voor groene parken en kleurrijke muren. Dwaal door de straten van de Albanese hoofdstad en bewonder de graffiti-kunstwerken. Van een simpele Tom & Jerry op een elektriciteitskast achter het opera- en ballettheater tot de rood en geel gekleurde trappen van het Grote Park van Tirana.
In Tirana zijn relatief weinig historische monumenten. Waar steden als Barcelona of Rome bekend staan om de grootse kerken, ontbreken deze in de Albanese hoofdstad. Godsdienst werd door het communisme verboden en kerken werden gesloopt. Grijze betonnen blokken aan woningen kwamen ervoor in de plaats en vormden het canvas voor Edi Rama. Bezoek de Tunnel of Love: vroeger nog een grauwe tunnel, nu loop je onder honderden rode harten door.
8. De legende van de stad Berat
Aan de oevers van de Osum-rivier, tussen de bergen Tomor en Shpirag, ligt de stad Berat. Volgens de legende van Berat zijn deze bergen de broers Tomorr en Shpirag, die beiden verliefd werden op de elf Osum. Jaloezie dreef de twee tot waanzin, wat leidde tot een dodelijk gevecht. De vele kraters in de Shpirag-berg zijn littekens van de steekwonden en de gaten in de Tomor-berg symboliseren de impact van de stenen waarmee hij bekogeld werd. Tranen van verlies bij Osum creëerden de Osum-rivier, die eeuwig tussen de twee bergen stroomt.
Het beste uitzicht op Berat heb je vanaf de stenen brug Ura e Goricës, die middenin de stad over de Osum-rivier kruist. Vanaf hier kijk je uit op de witte huizen met bruine daken en de talloze beroemde ramen van Berat, die afsteken tegen de Tomor-berg. Het is niet voor niets dat Berat de ‘stad van de duizend ramen’ wordt genoemd.