Vakantie Albanië

Tegen het eind van de achttiende eeuw schreef de beroemde historicus Edward Gibbon dat een land tegenover Italië onbekender was dan de binnenlanden van Amerika. Daar is sindsdien wel verandering ingekomen, maar Albanië blijft het meest mysterieuze land van Europa.

Dat komt enerzijds door zijn geïsoleerde ligging, de jarenlange communistische dictatuur en anderszijds door de chaotische jaren na de ineenstorting van datzelfde communisme in 1990-1991. Sinds enkele jaren doet Albanië voorzichtige schreden op de toeristische kaart van Europa. Dat is volkomen terecht, want het landschap en de natuur van dit Balkanland zijn van een grote schoonheid. Bovendien zijn er in Albanië talloze bezienswaardigheden uit allerlei cultuurperioden te zien.

Kunst en cultuur in Albanië

Het Albanese grondgebied was eerst deel van het Romeinse, later van het Byzantijnse rijk. In 1272 riep Karel van Anjou het koninkrijk Albanië uit, dat in 1502 onder Osmaanse heerschappij terechtkwam en pas in 1913 onafhankelijk werd. Na pogingen tot democratisering en de eerst Italiaanse, later Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd Albanië in 1946 een volksrepubliek. Na de omwentelingen in Oost-Europa ging ook Albanië over tot hervormingen; in 1991 vonden verkiezingen plaats.

Natuur in Albanië

Het bergachtige Albanië maakt deel uit van de Dinarische Alpen en heeft meer dan 40 toppen boven de 2000 meter binnen zijn landsgrenzen. Onbevaarbare rivieren trekken kloven door het karstgebergte. De 175 km lange kust van de Adriatische en de Ionische Zee bestaat uit een relatief brede strook slibland. Behalve natuurlijke meren als het Meer van Ohrid heeft Albanië ook grote stuwmeren.

Winkelen in Albanië

Tirana heeft een flink aantal grote en kleine winkelcentra. In Smart Shopping en Galeria bijvoorbeeld worden kwaliteitsproducten en luxegoederen verkocht. In de hoofdstad zijn verschillende kleine schoenenwinkels met goede schoenen gemaakt van Italiaans leer. Op de markten worden vooral eten, drinken en huishoudelijke producten verkocht. Op oude markten kunt u wellicht interessante producten vinden. Typische souvenirs zijn zilver (filigrein), koperwerk (theebladen), houtsnijwerk, keramiek, borduurwerk (zakdoeken) en tapijten. Honing en olijfolie zijn ook populaire producten om mee naar huis te nemen. Het is niet ongebruikelijk om zaken te ruilen. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Praktische informatie over Albanië

Met welke muntsoort kun je betalen in Albanië, heb je een visum nodig en hoe zit het als de weg op gaat? We zetten alle praktische informatie over dit land op een rij.

Bekijk praktische informatie Albanië