Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Transactievoorstel

De zwaardere verkeersovertredingen op de weg worden afgedaan met een transactievoorstel. Bij bijvoorbeeld bumperkleven of rijden onder invloed valt deze transactie op de mat. Wat zijn de gevolgen en hoe gaat bezwaar maken in z'n werk?

Een transactievoorstel wordt thuisgestuurd bij overtredingen die niet onder de wet Mulder vallen. Net als bij een Wet Mulder-boete stuurt het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) het voorstel. Een transactievoorstel is te herkennen aan een T rechts bovenin op de brief. Dit is een financiële schikking om strafvervolging te voorkomen. Bij dit voorstel is een acceptgiro gevoegd. Hierop staat een vervaldatum aangegeven. Door voor deze datum te betalen is de zaak gesloten.

Bezwaar?

Het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met het transactievoorstel. Er zijn bij een transactievoorstel geen mogelijkheden tot bezwaar of beroep. Als je niet akkoord gaat met de transactie moet je niet betalen. In dat geval geeft het CJIB de zaak door aan de Officier van Justitie. Die kan de zaak voor de rechter brengen. Het komt soms voor dat je na het niet betalen van het eerste transactievoorstel nog een tweede voorstel ontvangt. Dit transactievoorstel heeft een hoger bedrag dan de eerste.

Bezwaar en beroep

Meer informatie:

> Verkeersboete ontvangen?

> Bezwaar en beroep

> Stappenplan bezwaar maken

> Rijden onder invloed

> Educatieve maatregelen

> Parkeerovertreding