Stappenplan bezwaar en beroep

Oneens met een verkeersboete? Bezwaar maken is mogelijk. Kies allereerst hiernaast om welke soort boete het gaat: een Wet-Mulder overtreding (met de grote M op de beschikking), een transactievoorstel (herkenbaar aan een grote T op de beschikking) of een parkeerboete (naheffing parkeerbelasting).

Wet-Mulder-boete

Hieronder staan de te ondernemen stappen voor wanneer je het niet eens bent met de ontvangen boete. Ben je het wel eens met de boete, betaal deze dan met de acceptgiro die het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) heeft toegestuurd. Voor vragen na het lezen van het stappenplan nog vragen: Bezwaar en beroep

Stap 1
Schrijf een bezwaarschrift
Geef aan waarom je het niet eens bent met de boete (beschikking). De ANWB heeft een modelbrief opgesteld om te helpen bij het aantekenen van beroep. Sinds januari 2014 is het ook mogelijk om beroep digitaal aan te tekenen via de website van het Openbaar Ministerie.

Was je auto niet ter plaatse? Dan moet je het bewijs leveren dat deze ergens anders was. Om te bewijzen dat je auto ergens anders was kan je de flitsfoto opvragen bij het CJIB. De politie kan de beschikking laten vernietigen als je voertuig niet betrokken was bij de overtreding. Als dit niet gebeurt en je bent nog steeds van mening dat de boete onterecht is, kan je in beroep gaan. Stuur bijvoorbeeld de flitsfoto en foto's van je eigen voertuig ter vergelijking mee met het beroep. Zonder bewijs dat de overtreding niet met jouw voertuig is gemaakt heeft een bezwaarschrift geen kans van slagen.

Let op: Het opvragen van extra informatie is geen geldige reden om niet op tijd te betalen of op tijd beroep in te dienen.

Modelbrief bezwaar Officier van Justitie

Stap 2
Stuur het beroepschrift naar de Officier van Justitie
Het beroepschrift moet binnen zes weken na ontvangst van de boete verstuurd worden. Het adres is op de boete aangegeven. De Officier van Justitie heeft 16 weken de tijd om het beroepschrift te behandelen.

Stap 3
Wacht met het betalen van de boete
Als je beroep hebt ingediend bij de officier van justitie en de officier heeft deze daadwerkelijk in behandeling genomen, dan hoeft de boete (nog) niet betaald te worden.

Stap 4
Het beroep is afgewezen, ga in beroep bij de rechtbank
Na de bezwaarprocedure is het mogelijk om bij afwijzing nog in beroep te gaan bij de kantonrechter. Dit kan binnen zes weken na dagtekening van de afwijzing van je bezwaar. Let op dat je het bewijs moet leveren dat de overtreding niet begaan is. Zonder bewijs heeft beroep geen kans. Bij het beroep moet je het boetebedrag betalen.

Stap 5
Beroep afgewezen?
Hoe hoog is de boete?

De boete is €70,- of meer: Je kunt in beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden door een beroepschrift te schrijven.

De boete is minder dan €70,-: Er zijn geen verdere mogelijkheden meer.

Transactievoorstel

Voer onderstaande stappen uit als je het niet eens bent met het voorstel. Ben je het wel eens met het transactievoorstel? Betaal deze dan met de acceptgiro die het CJIB toegestuurd heeft.

Stap 1
Wacht met het betalen van het transactievoorstel
Na het betalen van het transactievoorstel via de acceptgiro bestaat er geen mogelijkheid meer om er tegen in te gaan. Hierna zijn er twee situaties mogelijk; je krijgt of een tweede transactievoorstel of een dagvaarding.

Stap 2
Wacht op een tweede transactievoorstel
In sommige gevallen stuurt het CJIB na het afwijzen van het eerste transactievoorstel een tweede voorstel. Hiervoor gelden dezelfde regels. Door het bedrag te betalen accepteer je het voorstel. Anders valt een dagvaarding op de mat.

Stap 3
De dagvaarding
Als het (eerste of tweede) transactievoorstel niet betaald is, wordt de zaak overgedragen aan de Officier van Justitie. Deze bepaalt of de zaak voor de rechter komt. De dagvaarding geeft aan waarvoor en wanneer je voor de rechter moet verschijnen. Bij afwezigheid wordt er een uitspraak gedaan zonder jou.

Stap 4
Verschijn op de zitting

Wanneer je voor de rechter moet verschijnen, is er een mogelijkheid tot verweer. Dit betekent dat je zelf je verhaal mag vertellen om zo de rechter van jouw gelijk te overtuigen. Zorg voor goede bewijzen! De rechter doet een uitspraak over de zaak. Hij bepaalt de hoogte van de eventuele straf of spreekt je vrij. Het is niet verplicht om voor deze zitting een advocaat in te schakelen.

Parkeerboete

Een parkeerboete waar je het niet mee eens bent? Volg onderstaande stappen om beroep aan te tekenen. Ben je het wel eens met deze boete, betaal deze dan met de acceptgiro. De parkeerboete is een belastingaanslag vanuit de gemeente. Hierdoor wijkt de procedure af van een Wet Mulder overtreding.

Let op! Het is ook mogelijk om een parkeerboete te krijgen in de vorm van een Wet Mulder boete. Zoek op de beschikking naar een grote M. Ontbreekt deze? Dan gaat het om een gemeentelijke belastingaanslag.

Stap 1
Schrijf een beroepschrift
Geef aan waarom je het niet eens bent met de bekeuring (beschikking). De ANWB heeft een modelbrief opgesteld die kan helpen bij het schrijven van het beroepschrift. Let erop dat je het bewijs moet leveren dat je de overtreding niet begaan hebt.

Modelbrief beroep Officier van Justitie

Stap 2
Stuur het beroepschrift naar de gemeente
Het beroepschrift moet binnen zes weken na ontvangt van de beschikking verstuurd worden. Het adres staat op de beschikking aangegeven.

Stap 3
Het beroep is afgewezen, maak bezwaar bij de belastingrechter
Beroep indienen is mogelijk binnen zes weken na dagtekening van de uitspraak op het bezwaarschrift. Stuur het beroep naar de belastingkamer van het Gerechtshof te Arnhem, Den Bosch, Amsterdam, Den Haag of Leeuwarden. Kijk voor het adres op de uitspraak.