Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke schadeposten?

Je hebt een aanrijding gehad en daardoor schade aan de auto. Je hebt de tegenpartij aansprakelijk gesteld. Welke schade kun je claimen? En aan welke eisen moet worden voldaan?

Schade vergoeding claimen

Je kunt alleen een schadevergoeding vorderen als je kunt bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de schuld van een ander. Je moet ook bewijzen dat je schade hebt en wat die schade is. 

Welke verzekeraar vergoedt de schade?

Je kunt de schade rechtstreeks bij de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij claimen. Op het schadeformulier vind je de verzekerings- en adresgegevens.

Als de auto casco of allrisk verzekerd is dan claim je de schade bij de eigen verzekeraar. De schade is dan vaak sneller geregeld. De verzekeraar heeft de mogelijkheid het uitgekeerde bedrag weer te verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij.

Schadeposten die al door de auto-, reis- of zorgverzekeraar zijn vergoed, zijn niet nogmaals te claimen bij de aansprakelijke tegenpartij.

Volledige of gedeeltelijke schadevergoeding

Of alle schade wordt vergoed is afhankelijk van de mate van aansprakelijkheid. Als de aanrijding volledig is ontstaan door de  tegenpartij, dan wordt de volledige schade vergoed. Wanneer je zelf ook schuld hebt aan de aanrijding dan wordt alleen die schade vergoed die overeenkomt met de mate van aansprakelijkheid.

Bijvoorbeeld: Je bent zelf voor 40% bijgedragen aan het ongeluk en bent dus voor 40% aansprakelijk. De tegenpartij is dan voor 60% aansprakelijk. Er wordt dan 60% van de schade vergoed. De overige 40% van de eigen schade draag je zelf.

Welke schade kun je claimen?

Je kunt de volgende schade claimen:

Meer informatie: