Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade claimen

Je hebt schade door een aanrijding en die wil je verhalen. Wie stel je daarvoor aansprakelijk en hoe gaat dat in zijn werk? Hieronder overzicht en een stappenplan.

Wie stel je aansprakelijk?

Bij een aanrijding zijn er meestal meerdere partijen betrokken. Soms kun je direct een verzekering aansprakelijk stellen en in andere gevallen de bestuurder of de wegbeheerder. Hieronder een lijst met mogelijkheden.

Motorvoertuig
Alle motorvoertuigen zijn wettelijk verplicht een WA-verzekering te hebben. Bij een ongeval kun je de verzekeraar rechtstreeks aansprakelijk stellen. Deze staat  op het ingevulde schadeformulier. Staat de verzekeraar niet vermeld of heb je geen schadeformulier dan de naam van de verzekeraar ook via het kenteken te achterhalen. Dit kun je navragen bij je eigen verzekeraar of de politie.

Sinds 1 juli 2021 kun je als particulier een beroep doen op je eigen autoverzekering voor het afhandelen van de materiële schade, indien tegenpartij (gedeeltelijk) aansprakelijk is.

Fietser of voetganger
Fietsers en voetgangers zijn niet wettelijk verplicht een verzekering voor aansprakelijkheid te hebben. Wel kunnen zij een (onverplichte) Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) hebben. Als je de naam van de verzekeraar weet dan kun je deze direct aanspreken. Stuur dan een kopie naar de fietser of voetganger. Heb je geen gegevens van de verzekeraar dan moet je de fietser of voetganger zelf aansprakelijk stellen. Vraag daarbij de fietser of voetganger de aansprakelijkstelling door te sturen aan zijn mogelijke AVP-verzekeraar. Als er geen AVP is, dan moet de tegenpartij zelf de schade betalen. Bij grotere schades kan dit lastig zijn vanwege een gebrek aan financiële middelen.

Onbekend en/of onverzekerd voertuig
Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt schade als gevolg van een ongeval met een onbekend en/of onverzekerd motorvoertuig.
Waarborgfonds Motorverkeer

Eigen schuld Als je zelf de schade hebt veroorzaakt dan blijft de schade voor eigen rekening tenzij je er voor verzekerd bent. Denk daarbij aan de eigen autoverzekering met all risk-, ongevallen- of inzittendendekking.
Verzekeringen na een aanrijding

Buitenlands motorvoertuig (in Nederland)
Is de tegenpartij een inwoner van een EU-land of IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, dan is mogelijk om de schade in het Nederlands af te wikkelen. Je kunt de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar aansprakelijk stellen. De Nederlandse vertegenwoordiger is op te vragen via de website van het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. Ook sommige verzekeraars uit andere landen dan de EU kunnen een Nederlandse vertegenwoordiger hebben.
Aanrijding met een buitenlands voertuig

Wegbeheerder
Als de schade het gevolg is van een gebrek aan de weg dan kan de wegbeheerder aansprakelijk gesteld worden. De wegbeheerder kan de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn.
Aansprakelijkheid wegbeheerder

Schade zelf afhandelen

Als je geen rechtsbijstandsverzekering of een allrisk dekking hebt dan moet je zelf de schade afwikkelen. Dit betekent dat je de tegenpartij of zijn verzekering aansprakelijk moet stellen en bewijzen moet verzamelen. Raadpleeg bij vragen over het ongeval ANWB Letselhulp. ANWB letselschadespecialisten adviseren verkeersslachtoffers kosteloos over de aansprakelijkheid en het verhalen van letselschade na een ongeluk in Nederland. De letselschade experts helpen ANWB-leden daarnaast kosteloos bij het verhalen van de letselschade als een ander aansprakelijk is voor het ongeval.

Wanneer de schade NIET zelf afhandelen

  • Je (of een andere inzittende) bent gewond geraakt. Letselschade afhandelen kan erg ingewikkeld zijn. Daarom is bij letselschade advies en begeleiding belangrijk.

  • Je hebt een allrisk- of rechtsbijstandverzekering. Laat de verzekeraar de kwestie behandelen, zij zijn deskundig en daarom sta je veel sterker tegenover een tegenpartij.

Meer informatie: