Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Expertise

Na een aanrijding wordt de schade vaak begroot. Bij een kleine schade kan de garage dit voor je doen. Bij aanzienlijke schade zal een schade-expert de schade taxeren. Kosten voor de taxatie zijn vaak te verhalen. Niet alleen die van de expert zelf, maar ook de - redelijke - kosten die de garage moet maken om met de expert mee te lopen.

Expertise

Een schade-expert is beëdigd en onafhankelijk. De expert kan worden ingeschakeld door de eigen verzekering of door de verzekering van de tegenpartij. Het kan het voorkomen dat je het niet met de expert eens bent, bijvoorbeeld over de dagwaarde van de auto bij total loss.

Teken in dat geval geen stukken of maak hierop de aantekening 'onder protest'. Praat eerst met de expert om je argumenten duidelijk te maken en als je het samen niet eens wordt, kan een contra-expertise uitkomst bieden. 

Contra-expertise

Voor een contra-expertise is een tweede expert nodig. Kijk vooraf in de polisvoorwaarden hoe jouw verzekeraar dit heeft geregeld. Kosten voor een contra-expertise schiet je in principe zelf voor. Soms vergoedt de rechtsbijstandverzekering deze kosten, neem van tevoren contact op. Als de tweede expert het met jou eens is, dan moet een derde (gezamenlijk benoemde) expert de knoop doorhakken. Word je in het gelijk gesteld dan kunnen de kosten worden verhaald op de tegenpartij. Laat een contra-expertise zo snel mogelijk uitvoeren en laat dit ook aan de verzekering van de tegenpartij weten.

Meer informatie: