Wat is een dynamisch energiecontract?
Het verschil tussen statische en dynamische energietarieven
Stel je voor dat je elk jaar met de oliemaatschappij afspreekt tegen welke literprijs je dat jaar gaat tanken. Dat klinkt vreemd. Toch is dat precies wat je met een vast energiecontract doet. Terwijl de energieprijzen net zo schommelen als de olieprijs. Met een dynamisch energiecontract werkt dat anders.
Als je nu een vast of variabel energiecontract afsluit, spreek je daarbij vaak een vaste prijs per kilowattuur (kWh) of kubieke meter (m3) gas af. Een statisch tarief. Tijdens je contractperiode betaal je precies dat bedrag voor elke kWh die je verbruikt. Dat klinkt veilig want je komt nooit voor verrassingen te staan. Het betekent ook dat je waarschijnlijk te veel betaalt.
Dit is een dynamisch energiecontract
Bij dynamische energiecontracten gaat dat anders. Het dynamische tarief wordt bepaald op de 'spotmarkt', de prijzen veranderen daar elke dag. Je betaalt bij energieleveranciers van dynamische energietarieven de prijs die zij zelf ook betalen. Lees hoe die energiemarkt werkt.
Dynamische energiecontracten heten ook flexibele energiecontracten. Die zijn anders dan variabele energiecontracten. Die hebben namelijk ook een vast energietarief voor een kortere periode, meestal zes maanden.
Vaste en dynamische energiecontracten: de verschillen
Soms produceert een energiemaatschappij zelf stroom maar meestal zijn deze leveranciers een tussenpartij. Ze kopen elektriciteit in bij verschillende producenten, van kolencentrales tot windmolenparken. Ze leveren die elektriciteit vervolgens aan hun klanten.
Als consument betaal je een vaste prijs per kWh maar de energieleverancier koopt die stroom voor wisselende prijzen in op een Europese beurs. De inkoopprijs hangt af van de vraag en het aanbod. Midden op de dag en ‘s nachts is de inkoopprijs laag. Op een piekmoment, bijvoorbeeld het begin van de avond, is de inkoopprijs van stroom juist heel hoog.
Heel soms is de inkoopprijs hoger dan de prijs die jij betaalt. Maar het grootste deel van de dag is de prijs lager. Energiemaatschappijen zorgen voor een veiligheidsmarge, zo maken ze bij een stijgende elektriciteitsprijs nog steeds winst. Tegelijkertijd is hun marge (hun winst) groter als de inkoopprijs daalt. Dat betekent dat de je als consument meestal te veel betaalt voor je stroom.
Vergelijk het vaste stroomtarief met het dynamisch energietarief, dat elk uur de actuele inkoopprijs volgt. Soms ligt het dynamische energietarief even boven het statische tarief, meestal (ruim) eronder. De afgelopen jaren lag het dynamische tarief zo'n 85 procent van de tijd ónder de gemiddelde vaste prijs van traditionele maatschappijen.
Dynamische gasprijzen
Bij gas werkt het bijna hetzelfde alleen zijn er daar dagprijzen in plaats van uurprijzen. Gemiddeld betaal je voor gas met dynamische energietarieven minder dan het vaste gastarief bij traditionele energieleveranciers.
Lees hoe de prijzen zijn opgebouwd in Wat kost een kWh? en Wat kost een kuub gas?
Risico’s van dynamische energietarieven
Er is een kans dat de gemiddelde inkoopprijs van een dynamisch energiecontract hoger is dan het gemiddelde vaste tarief van een energiemaatschappij. Bijvoorbeeld als de prijzen heel hard stijgen. Je betaalt dan dus meer bij een dynamisch contract. Dat is maar tijdelijk. Energiemaatschappijen leveren dan óók onder de kostprijs. Als het contractueel kan, verhogen ze hun tarieven weer. De dynamische tarieven zijn dan weer flink lager.
Op basis van de prijzen tussen 2018 en juli2022 was een dynamisch energiecontract ongeveer €140 per jaar goedkoper dan een contract bij een traditionele energiemaatschappij, dat is dus inclusief de extreme prijsstijgingen die spelen vanaf oktober 2021.
Een dynamische energieprijs betekent niet dat het elke maand een verrassing is wat er van je rekening wordt afgeschreven. De meeste aanbieders van dynamische energiecontracten hebben vaste voorschotbedragen. Je betaalt iedere maand hetzelfde. Sommige aanbieders maken ook het voorschot flexibel. Dat betekent lage lasten in de zomer, maar in de winter betaal je per maand een flink bedrag.
Lees meer over de risico's van een dynamisch tarief.
Deel deze pagina