Zes misvattingen over dynamische energiecontracten
Twijfel je nog of een dynamisch energiecontract iets voor jou is? Wij helpen graag een aantal veelvoorkomende misverstanden over dynamische uurtarieven uit de wereld. Of leggen je uit hoe het nu écht zit.
1. Variabel is echt wat anders
Als er op een verjaardag over dynamische energietarieven wordt gesproken is “Ja, ik heb ook een variabel contract” een veelgehoorde reactie en dat zijn toch echt twee verschillende producten. Bij variabel veranderen je energietarieven iedere 3 of 6 maanden en bij dynamisch is het tarief voor stroom ieder uur anders. Voor gas verschilt het per dag. Extreem variabel wel, maar de officiële term is dynamisch. Flexibel wordt ook nog weleens gebruikt als het om dynamisch gaat.
2. Iedere maand een ander factuurbedrag
Naast de tarieven is dan ook het maandbedrag dynamisch. Dat betekent dat je in de zomer een laag maandbedrag hebt en in de winter juist hoog. Voor de leverancier heeft dat als voordeel dat hij voor jou minder hoeft voor te financieren op de energiemarkt.
Dit komt wel voor, maar de meeste aanbieders hanteren een vast maandbedrag. Dan betaal je ‘s zomers meer dan je verbruikt en in het stookseizoen juist andersom. Daarmee weet je, net als bij de klassieke vaste en (in mindere mate) variabele contracten, precies wat je iedere maand kwijt bent aan energiekosten.
3. Het financiele risico is groot
Je loopt in zoverre risico dat je prijsstijgingen op de energiemarkt direct terugziet in de uurtarieven. Maar hoe groot is dat risico nu eigenlijk? De dynamische tarieven voor stroom én gas lagen zelfs de afgelopen energiecrisis (2021 tot nu) het grootste gedeelte van de tijd onder het landelijk gemiddelde tarief volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Voor stroom was dat 85% van de tijd en gas 61%.
Tijdens de energiecrisis stegen de prijzen weliswaar fors, maar waren de échte pieken van korte duur. Bovendien steeg bijvoorbeeld de gasprijs tot een recordhoogte in augustus en september van 2022; een periode waarin we over het algemeen alleen gas verbruiken voor koken en warm water. In oktober daalde de gasprijs vervolgens weer snel. Die dalingen merk je ook direct.
Lees meer: de prijsontwikkelingen en de verwachting voor aankomende winter
4. Altijd op de uurtarieven letten
Omdat de tarieven dus het grootste gedeelte van de tijd al lager liggen dat het landelijk gemiddelde, kun je ook zonder je verbruik daarop af te stemmen al voordeliger uit zijn. Om nog meer te kunnen profiteren van de dynamische uurtarieven hoef je echt niet ieder uur te kijken wat het tarief is. De tarieven voor de volgende dag zijn altijd de dag van te voren al bekend.
Er zijn eigenlijk twee vuistregels voor het aanzetten van je grootverbruikers:
- Vermijd zoveel als mogelijk de spitsuren op het net: van 6:00 tot 10:00 en van 17:00 tot 22:00. Buiten die tijdsvakken zijn de tarieven lager.
- Kijk naar het weer. Schijnt het zonnetje en/of staat er een goede wind? Dan zijn de tarieven het laagst.
Het slim laden van een elektrische auto kun je zelfs helemaal automatiseren.
5. Met zonnepanelen een slecht idee
Bij een dynamisch energiecontract krijg je voor een teruggeleverde kWh altijd wat deze ook zou kosten als je hem van het stroomnet zou gebruiken. Die prijs is ieder uur anders. Hoewel het stroomtarief vaak lager is als de zon schijnt, is het antwoord niet zo zwart-wit als het lijkt.
Zo leveren de meeste zonnepanelen ook stroom in de ochtend- en avondpiek en voorkom je dat je dure stroom van het net moet afnemen. Daarnaast rekenen heel veel energiemaatschappijen met vaste en variabele contracten tegenwoordig terugleverkosten voor zonnepanelen. Daardoor ga je (flink) betalen als je zonnestroom teruglevert aan het net. Bij ANWB Energie betaal je dat soort terugleverkosten niet, maar krijg je altijd een eerlijke prijs voor je zonnestroom.
Lees meer: is terugleveren met een dynamisch energiecontract wel interessant?
6. Winst maken op verbruik
Tot slot is het natuurlijk ook niet zo dat leveranciers van dynamische tarieven deze contracten uit liefdadigheid aanbieden. Maar tenzij de leverancier dit nadrukkelijk anders vermeldt, krijg je de energie geleverd tegen de inkoopprijs. Dat betekent dat jij betaalt wat de leverancier ook moet betalen om het voor jou te kunnen kopen, zonder extra winstmarges. Ze verdienen niet aan je verbruik.
Waar dan wel aan? Net als bij vaste en variabele contracten betaal je ook bij een dynamische energiecontract per maand per aansluiting (stroom en/of gas) vaste leveringskosten. Daaruit zou de dynamische aanbieder al zijn overige kosten en onder aan de streep een stukje winst vandaan moeten halen.
ANWB Energie
ANWB biedt een dynamisch energiecontract. We leveren je zowel stroom als gas tegen de inkoopprijs met een vast maandbedrag. Zonder verstopte winst- en risicomarges.
Meer lezen?
Wil je liever eerst wat meer lezen over dynamische energiecontracten? We hebben alle informatie over dit type energiecontract voor je op een rijtje gezet.
Deel deze pagina