Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik een slimme meter?

En meer antwoorden op vragen over slimme energiemeters

Ongeveer 95% van de woningen in Nederland heeft al zo’n slimme elektriciteits- en gasmeter. Waar dat kon, zijn die geïnstalleerd door de netbeheerder. De kans dat er bij jou een slim apparaatje in de meterkast hangt is dus groot, maar ook geen zekerheid.

1. Wat is een slimme meter?
2. Hoe weet ik of ik een slimme meter heb?
3. Heb ik ook een slimme gasmeter?
4. Slimme meter aanvragen

5. Slimme meter app
6. Profiteer met ANWB Energie
7. Andere veelgestelde vragen over slimme meters bij ANWB Energie

Een slimme meter is een vereiste om te kunnen profiteren van dynamische tarieven. Maar: laten we bij het begin beginnen!

1. Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale energiemeter die je energieverbruik op afstand kan uitlezen. Op die manier worden de meterstanden automatisch verstuurd naar de netbeheerder in jouw regio en vervolgens naar je energieleverancier. Een dynamisch energiecontract werkt met uurtarieven en om je verbruik te kunnen koppelen aan die tarieven is een slimme meter nodig. Ieder uur zelf je meterstand doorgeven is natuurlijk geen optie.

Een slimme meter van het merk Landis Gyr

2. Hoe weet ik of ik een slimme meter heb?

De kans is groot, want zo’n 95% van de aansluitingen in Nederland heeft al een slimme meter. In 2015 is de massale uitrol van de slimme meter van start gegaan. Het is dus niet gek als je alweer vergeten bent dat de netbeheerder bij je is langs geweest of misschien ben je in de tussentijd verhuisd naar een ander adres. Waar kun je nu aan zien aan zien dat de energiemeter die jouw meterkast hangt slim is of juist niet?

Digitale meter

Het is ieder geval niet zo dat iedere meter met een digitaal scherm om meterstanden af te lezen ook direct een slimme meter is. Kun je op de meter het bouwjaar ontdekken en is deze van vóór 2011? Dan is het zeer waarschijnlijk een ‘domme’ meter in een digitaal jasje en nog geen slimme meter.

P1-poort

Een ander uiterlijk kenmerk waaraan je zou kunnen zien of je een slimme meter hebt is de P1-poort. Klink technisch, maar op slimme meters zit een stekkeraansluiting voor een zogenoemde P1-meter. Met zo'n metertje kun je 'live' je stroom- en gasverbruik inzien. Je ziet hoeveel stroom je verbruikt. Voor gas is er geen live data, maar meestal een kleine vertraging van vijf minuten. 

Heeft de meter een plekje om de P1-meter in te pluggen? Dan gaat het dus om een slimme meter. Is deze aansluiting er niet, dan is het een 'domme' digitale meter.

Dit is de P1 poort (rechts) van een slimme meter

Merken en types slimme meter

Het aantal merken en modellen die in Nederland zijn geïnstalleerd is beperkt. Zie je één van de volgende merk- en typeaanduidingen op de meter staan dan is het een slimme meter:

MerkType
IskraAM550, M382
Kamstrup382JxC
LandysGyrE350, E360
KaifaE0025, MA105, MA304
SagemcomS210, T210-D, XS210, T211, S211
ZIVCTA5

Analoge meter

Heeft je meter nog een draaischijf? Dan behoor je tot een select gezelschap in Nederland met een analoge meter. De meterstand wordt weergeven op een teller. Hoe meer je verbruikt hoe sneller de draaischijf vooruit gaat. Lever je met zonnepanelen meer terug dan je verbruikt op dat moment, draait de schijf de andere kant op. 

Dit is geen slimme meter, maar een conventionele ' domme' meter met een draaischijf

3. Heb ik ook een slimme gasmeter?

Behalve een slimme stroommeter kan ook je gasmeter slim zijn. Heb je een slimme stroommeter, dan is de kans heel groot dat je gasmeter dat ook is. Anders geldt hetzelfde: is je elektrameter (met alle respect) nog dom, dan is je gasmeter dat ook.

Een slimme gasmeter is altijd gekoppeld aan de slimme stroommeter. De stroommeter geeft uiteindelijk ook de gasdata door aan je netbeheerder. Soms ontstaan er problemen met het doorgeven van de gasdata als de slimme stroom- en gasmeter te ver van elkaar zijn geplaatst.

4. Slimme meter aanvragen

Heb jij nog geen slimme energiemeter en wil je deze aanvragen? Dan kun dat je het beste zelf doen via de netbeheerder van jouw regio. Dat is veelal ook nog eens gratis. Houd er wel rekening mee dat het plaatsen van de meter gemiddeld zo'n 10 weken op zich laat wachten. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw netbeheerder.

5. Slimme meter app

We hadden het hierboven al even over de P1-poort. Daar kun je niet alleen aan herkennen of je een slimme meter hebt, je kunt die poort ook gebruiken om een energieverbruiksmanager (P1 meter) op aan te sluiten. Zo’n P1-meter kost een paar tientjes en kan live je verbruik en de opwek van je zonnepanelen meten. De bekendste P1-meter is die van Homewizard, welke zowel met een gratis app op je telefoon of met een los aan te schaffen schermpje te gebruiken is.

6. Profiteer van je slimme meter met ANWB Energie

Hangt in jouw meterkast een slimme meter, dan kun je daar flink mee besparen. Kies voor een dynamisch energiecontract van ANWB Energie en profiteer van de schommelingen op de energiemarkt. Zo kun je tussen 9 en 17 uur en in de weekenden doorgaans extra voordelig stroom verbruiken. Heb je een elektrische auto, dan kun je met de ANWB Slim Laden app zelfs nóg veel meer besparen.

7. Andere veelgestelde vragen over slimme meters

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.