Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste musea voor kinderen

Bij ANWB Eropuit vind je de leukste musea voor kinderen met korting.

Leerzaam, leuk en interactief. Een bezoekje aan het museum is plezierig voor het hele gezin. Bekijk de leukste kindermusea bij ANWB Eropuit.

Hieronder vind je een overzicht met verschillende musea voor kinderen in Nederland. Veel van deze uitjes zijn met korting te bestellen bij ANWB Eropuit. Waar wacht je nog op? Ga er lekker op uit met het hele gezin!

Kasteel de Haar

Haarzuilens

Sprookjes komen tot leven in Kasteel de Haar! Dwaal door de luxueze vertrekken van het kasteel en kom alles te weten over het uitzonderlijke leven van de baron en barones van Kasteel de Haar. Kinderen kunnen het kasteel en park ontdekken aan de hand van verschillende speurtochten. Speur bijvoorbeeld naar de verschillende (fantasie)dieren in het kasteel en in de kasteeltuin. Of ontdek alle leuke weetjes van de mooiste plekken van het park, zoals de rozentuin, het doolhof en het hertenkamp.


NEMO Science Museum

Amsterdam

Trek een labjas aan, doe een veiligheidsbril op en ga aan de slag met verschillende proefjes en bijzondere experimenten. In NEMO stap je binnen in de leuke en spannende wereld van wetenschap en techniek. In dit doe-museum worden kinderen even zelf een echte wetenschapper. Want waarom heeft een regenboog 7 kleuren en hoezo hebben mannen een lagere stem dan vrouwen? Je ontdekt het in NEMO Science Museum!

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen

In het Buitenmuseum kunnen kinderen op puzzeltocht. Zo bezoeken ze op een leuke manier de verschillende huisjes en straatjes van het Zuiderzeemuseum. Daarnaast vind je er oudhollandse spelletjes, zijn er diverse boerderijdieren en kan je bij mooi weer met een roeiboot naar de voormalige Zuiderzee-eilanden. De interactieve tentoonstelling 'Een zee vol verhalen' in het Binnenmuseum heeft een speciale kinderverhaallijn die je met je eigen telefoon kan beluisteren.


muZIEum

Nijmegen

Stel je voor: je bent slechtziend of blind en je loopt midden in de stad. Je hoort auto's, stemmen, een fietsbel, maar je ziet niks! Hoe vind je nu de weg? Welke obstakels kom je tegen? En nog belangrijker: hoe ga je daar mee om? 
Ontdek het zelf in het muZIEum in Nijmegen. Ga met een blinde of slechtziende gids op pad in een wereld van niet zien.


Batavialand

Lelystad

In Batavialand ga je op ontdekkingsreis door de Nederlandse overzeese geschiedenis. Zelf een zeil hijsen, een schip inladen, in het zand op zoek naar historische vondsten, dijken en polders aanleggen... het museum zit boordevol doe-activiteiten. En op de werf is minstens zoveel te beleven. Stap bijvoorbeeld met een gids aan boord van het VOC-schip de Batavia en help op de authentieke werkplaatsen met ijzer smeden, breeuwen en touwslaan.


Kasteel Hoensbroek

Hoensbroek

Kinderen kunnen Kasteel Hoensbroek aan de hand van twee verschillende speurtochten ontdekken. Met de KaSpeelTocht help je vosje Hoen met het verloren kasteeldagboek van graaf Lothar Frans en ontdek je de geheimen van het kasteel. Echte speurneuzen gaan op ontdekkingstocht met de Ontdek-het-Kasteeltocht. Met een plattegrond probeer je de 10 geheime plekjes van het kasteel te vinden. En onderweg verzamel je ook nog eens 10 verschillende stempels!


Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem

Op het Kindererf in het Openluchtmuseum kunnen kinderen helpen met allerlei karweitjes zoals water pompen en (nep)koe melken. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft elk jaar een ander thema. Het jaarthema van 2020 is: 'Ontmoet mij'. Luister naar ontmoetingsverhalen op verschillende locaties in het Openluchtmuseum. Ontdek welke rol gebouwen en voorwerpen spelen bij ontmoeten.

Het Spoorwegmuseum

Utrecht

Treintechniek is best ingewikkeld. In het Techlab van het Spoorwegmuseum leren kinderen op een leuke en interactieve manier hoe treinen werken. Met verschillende proefjes ontdek je zelf hoe alles werkt. Test bijvoorbeeld de weerstand van de wielen, ervaar fietsend het energieverbruik van een trein of trek een keertje aan de noodrem. 
Verder heeft het Spoorwegmuseum meerdere attracties, speciaal voor kinderen!


Madurodam

Den Haag

In Madurodam vind je lekker veel doe-activiteiten waarbij kinderen zelf aan de slag kunnen. Stap bijvoorbeeld aan boord van het schip 'De Vergulde Bever' en ontdek het verhaal over de Nederlandse roots van New York. Beleef in de spectaculaire familie experience 'de Waterwolf' hoe de Nederlanders op een onmogelijke plek van water land maakten. En trap een balletje op de pannavelden en juich het Nederlands Elftal nog een keer door de spannende finale van het EK ’88.


Luchtvaartmuseum Aviodrome

Lelystad

Word een echte piloot of stewardess en behaal jouw vliegbrevet bij Aviodrome! Om het diploma te mogen ontvangen, worden kinderen getest tijdens 7 tests. Zo maak je een levensechte vlucht in een vluchtsimulator, worden jouw ogen getest en mag je in een trapvliegtuigje over de startbaan rijden. Alle opdrachten succesvol uitgevoerd? Dan ontvang je aan het einde van de dag jouw Aviodrome-vliegbrevet!


CORPUS

Oegstgeest

Leer alles over de werking van ons lichaam in CORPUS. Stap binnen in de unieke en interactieve attractie en maak een 'reis door de mens'. In het 35 meter hoge lichaam voert de reis je langs waanzinnige 5D-orgaantheaters om uiteindelijk te eindigen in de hersenen. Test spelenderwijs je gezondheid en bewustzijn als het om je eigen CORPUS gaat in ‘mijn CORPUS’ .


Nog meer leuke musea voor kinderen

  • Maritiem Muzeeum Zeeland - beleef de verhalen van de zee en leer de mensen kennen wiens leven verbonden zijn met de zee.
  • De Bastei - in dit interactieve museum leren kinderen over Nijmegen en rivier de Waal.
  • Nationaal Gevangenismuseum - de spannende speurtocht 'De Vloek van Veenhuizen' is een echte aanrader.
  • Museum Klok & Peel - bespeel een beiaard, luid zelf de klokken en ga op avontuur in het museum.