Suppen in Nederland
Ontdek de magie van suppen in Nederland! Van eeuwenoude grachten tot een intieme jungle, deze negen plekken in Nederland bieden je de ultieme sup-ervaring. Pak je board en geniet van het water!
Wat is suppen?
Suppen, of stand-up paddling, is een watersport waarbij je rechtop staat op een board en je voortbeweegt met een lange peddel. De sport is over het algemeen geschikt voor mensen van alle leeftijden en je hebt er geen speciale conditie of peperdure spullen voor nodig. Je moet wel kunnen zwemmen en een beetje balansgevoel hebben, al ontwikkel je dat laatste natuurlijk ook door het vaak te doen.
Waar mag je suppen in Nederland?
In Nederland mag je vrijwel overal suppen waar je ook mag varen. Denk aan meren, rivieren, kanalen, grachten, plassen en langs de kust. Uiteraard denk je altijd eerst aan je eigen veiligheid: op een drukke rivier met flinke stroming en veel vaarverkeer sup je liever niet. Groot open water vermijd je beter als je nog weinig ervaring hebt. En je houdt natuurlijk altijd de weersvoorspelling in de gaten vóór je het water op gaat. Overweeg om een reddingsvest te dragen, neem altijd je telefoon mee in een waterdichte hoes en gebruik de enkelband die bij het board hoort. En samen suppen is niet alleen gezelliger, maar ook veiliger.
1. Suppen in Amsterdam
In en rond Amsterdam kun je op veel plekken heerlijk suppen. We kiezen voor een rondje van 11 km door de grachtengordel. Lopend is dat al een prachtig stukje hoofdstad, maar vanaf het water geniet je nog veel meer. Je supt langs toeristische toppers als de Munttoren, Bloemenmarkt, Prinsengracht, Westerkerk en het Rijksmuseum. Vanaf je board zie je die in hun volle glorie, ongehinderd door druk stadsverkeer.
Tickets Pannenkoekenboot Amsterdam
2. Suproute in Utrecht
Deze route van 6 km gaat dwars door het centrum van Utrecht. In ongeveer twee uur peddel je over de grachten en singels, waaronder de befaamde Oudegracht met z’n zestien bruggen. Er is gelegenheid om onderweg af te stappen bij een terrasje langs het water, dus als je wilt maak je er zomaar een halve dag van!
3. Suppen in Rotterdam
Rotterdam alleen bekend van Feyenoord, de Euromast en de Erasmusbrug? Ech niet! Aan de rand van de stad in de wijk Hillegersberg vind je de Bergse Plassen, twee mooie watergaten die ooit zijn ontstaan door turfwinning. Je vaart hier in een bewoond recreatiegebied over de Voor- en Achterplas, die zijn verbonden door een kort kanaal. De route die we hebben gekozen is 5,5 km lang.
Tickets Pannenkoekenboot Rotterdam
4. Suppen in de Biesbosch
Misschien is suppen nergens zo avontuurlijk en mooi als in de Biesbosch, Europa’s grootste zoetwatergetijdengebied. Oké, op de grote, bredere stukken kan het op zomerse dagen erg druk zijn met motor- en rondvaartboten. Maar in de kleinere kreken is het stil en geniet je tussen al dat schitterende groen van vogelconcerten en zeg je hooguit ‘hoi’ tegen een enkele kanovaarder. We kozen voor een stevige route van 19 km, want als je hier eenmaal bent wil je er ook lang van genieten, toch?
Lees hier alles over nationaal Park De Biesbosch
5. Suppen in Den Bosch
De hoofdstad van Noord-Brabant verrast met een mooie route van 7 km waarbij je het buitengebied en de stad combineert. Je start buiten de stad op de Ertveldplas en vaart een flink eind het centrum in. Je ziet niet alleen veel mooie historische panden, maar ook heel wat cafés en restaurants waar je straks, na je suptocht, heerlijk kunt uitblazen.
Verrassend weekendje Den Bosch
6. Suppen in Amersfoort
Vanaf het stadspark Randenbroek vaar je 4 km over de historische grachten van Amersfoort. Je komt onder andere langs museum Flehite en de monumentale Koppelpoort en Kamperbinnenpoort. Er zijn onderweg verschillende opstapplaatsen, zodat je je tocht prima kunt combineren met een bezoek aan een terras of restaurant. De route duurt ongeveer 1,5 uur.
Leuke activiteiten in Amersfoort
7. Suppen in Groningen
Dit rondje van dik 5 km gaat dwars door de stad Groningen. Een stad vol historie, leuke winkelstraten en fijne horeca die je vanaf het water in alle rust bekijkt. De grachten van Groningen zijn geschapen om te suppen. Je peddelt onder andere langs magistrale pakhuizen, machtige monumenten en het opvallende Groninger museum.
8. Suppen in Den Haag
Oh, oh den Haag, mooie stad achter de duinen… En mooie stad om te suppen! We kozen voor een route van 11 km die start en finisht in de Binckhorsthaven en je in een fraai lijnenspel van grachten om het mooie stadscentrum heen leidt. Sommige grachten hebben statige namen als Mauritskade of Prinsessewal, maar vóór je denkt dat Den Haag té chique voor je is: je vaart ook over de Bierkade – en die doet z’n naam eer aan met leuke horeca-adresjes.
9. Suppen in Maastricht
Maastricht is misschien wel de meest bourgondische stad van Nederland. Heerlijk om een bezoek aan die prachtstad te combineren met een rondje suppen net ten zuiden van de stad, in het grindgat Oost-Maarland. De route (alleen voor gevorderde suppers in verband met stroming, wind en groot open water) van ruim 6 km voert door een goed bezocht natuur- en watersportgebied. Je komt langs jachthavens, strandjes, campings en horeca. En aan het eind van de tocht lonkt daar die zalige stad.
Bestel het boek 'Zwemmen in de natuur'
Blaas je sup op met deze elektrische pomp
Meer mooie routes?
De smaak te pakken gekregen? Bestel 'Sup- en kanoparadijs Nederland' en je raakt nooit meer uitgepeddeld.