Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Den Bosch

’s-Hertogenbosch, meestal Den Bosch genoemd, is een stad vol culturele trekpleisters en Brabantse gezelligheid. Bezoek het Noordbrabants Museum, ontdek de Bourgondische Bossche eetcultuur of laat je verrassen bij de opgeknapte pakhuizen en fabrieken op de Oude Tramkade. Den Bosch heeft meer dan genoeg te bieden voor een dagje uit of lang weekend weg.

Centrum

Het oude centrum van Den Bosch is bijzonder veelzijdig. Ga shoppen in de Vughterstraat en de Schapenmarkt, niet alleen twee van de oudste straten van Den Bosch, maar samen ook de langste winkelstraat van de stad. Loop de enorme Sint Janskathedraal binnen en vergaap je aan de bijna honderd luchtboogfiguren die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Loop daarna naar de Uilenberg, een wijk die in de jaren zestig en zeventig hopeloos was verloederd en waar nu de leukste restaurants en cafés van Den Bosch te vinden zijn.

Musea

Het Noordbrabants Museum, met onder meer werken van Vincent van Gogh, is het visitekaartje van de stad. In het museum zijn regelmatig bijzondere tentoonstellingen te bewonderen. Een ander museum waar je bijna niet omheen kunt is het Jheronimus Bosch Art Center. Hier kom je alles te weten over de gelijknamige beroemde Bossche schilder. En dan is er nog het Design Museum dat gespecialiseerd is in keramiek en sieraden, maar ook zeer opzienbarende exposities heeft.

Lekkernijen

De rij voor de deur is bijna net zo fameus als de Bossche bollen zelf, maar bakkerij Jan de Groot heeft een geolied systeem om honderden sjeklade-bollen gesmeerd over de toonbank te laten gaan. Een kop koffie drinken krijgt in 's-Hertogenbosch vaak een extra dimensie, zoals katten knuffelen, groen om je heen in de Stadstuinwinkel of een puntig terras tussen twee oude straatjes.

Culturele hotspots

Opgeknapte oude fabrieken net buiten het centrum vlakbij het station vormen de perfecte voedingsbodem voor creativiteit. De kop van 't Zand bestaat uit vier voormalige fabriekspanden die omgebouwd zijn tot culturele centra. Sigarenfabriek Goulmy & Baar werd omgedoopt tot W2 Poppodium, een expositieruimte voor hedendaagse kunst en ateliers. De koekjesfabriek van Verkade werd omgedoopt tot cultureel centrum Verkadefabriek. Het Tramkadegebouw is nu een evenementenlocatie en ijzergieterij Dufay is een skateboardhal.

Wandelen en fietsen

In Den Bosch vind je prachtige huizen en gezellige straatjes. Maak via deze mooie stadswandeling kennis met de Brabantse stad. In de omgeving is veel bos met imposante hoeves en kastelen. Bekijk hier de mooiste wandel- en fietsroutes.

Meerdaags bezoek

Bijzondere winkels, interessante musea en een boottocht over de Binnendieze: Den Bosch heeft genoeg te bieden voor een 3-daagse stedentrip. Lijkt het je leuk om de provincie Noord-Brabant op een actieve manier ontdekken? Denk dan bijvoorbeeld aan een 4-daagse fietsronde door Noord-Brabant, een 7-daagse fietscruise Betuwe en Biesbosch, of een meerdaagse safari in Beekse Bergen.