Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Amersfoort

Amersfoort staat bekend om zijn middeleeuwse straatjes, eeuwenoude grachten en vele rijksmonumenten. Maar ook aan trendy winkels en gezellige restaurants geen gebrek. Op naar het middelpunt van Nederland voor een dag vol activiteiten.

Centrum

De Krommestraat is het leukste winkelstraatje van de stad. Je vindt hier namelijk vooral kleine, onafhankelijke winkels. Madonna op nr. 32 is een fijne plek voor een tussenstop om wat te eten of drinken. Vroeger zat hier een kunstnijverheidswinkel, nu is het een all day hotspot waar je goed zit van ontbijt tot diner. Aan de andere kant van de gracht, op het Mooierplein, vind je nog meer winkels die een bezoekje waard zijn. Wil je een geweldig uitzicht over de stad? Beklim dan de bijna 100 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren. Het is het kadastrale middelpunt van Nederland met meer dan 100 klokken. Onderweg vertelt een gids je spannende verhalen. Ben je daarna toe aan een wijntje, ga dan naar dé wijnbar van Amersfoort: Zuster Margeaux in stadsklooster Mariënhof, om de hoek van de Zuidsingel. In de oude stadskern, op en rondom het plein de Hof, vind je verschillende terrassen en restaurants om de dag af te sluiten.

Rondvaart

Met Waterlijn Amersfoort zie je weer een hele andere kant van de stad. Een van de honderd vrijwilligers vaart je graag rond door de historische binnenstad en over de idyllische Heiligenbergerbeek.

Musea en Dierenpark

Amersfoort is natuurlijk de stad van Piet Mondriaan. In zijn geboortehuis op Kortegracht 11 zit nu een museum. Hier kom je door oude foto’s, bewegend beeld en audio meer te weten over het leven en het werk van deze grootmeester van de abstracte kunst. Ook Museum Flehite zit in de schilderachtige binnenstad, waar je de geschiedenis van Amersfoort leert kennen. Bij kunsthal KAdE, net buiten het centrum, vind je tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse en moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. Kinderen duiken het liefst Dierenpark Amersfoort in. Hier loop je langs, boven én tussen de dieren. Je vindt deze dierentuin op 10 minuten rijden van de stad. ANWB-lid? Bezoek het Dierenpark met korting

Lekkernijen

Een dagje Amersfoort is niet compleet zonder het Amersfoortse keitje te hebben geproefd. Ze zijn er in allerlei maatjes met vullingen als marsepein, chocola, noten en zuidvruchten. De échte koop je bij Banketbakkerij de Jong aan de Utrechtseweg 53.

Culturele hotspots

Iets buiten het centrum, in het voormalig Oliemolenkwartier, is de afgelopen jaren een bruisende microstad vol werkplaatsen en ateliers ontstaan. Het Lokaal is een veel bezochte plek, gevestigd in twee oude loodsen van de voormalige lijm- en zeepfabriek. Het is een café en streekmarkt ineen, waar de gerechten worden gemaakt met duurzame producten uit eigen winkel. In het vroegere ketelhuis van tandpastafabriek Prodent vind je restaurant Hoog Vuur, waar wordt gekookt op drie grote houtkachels.

Wandelen & fietsen

In en rondom Amersfoort kun je volop wandelen en fietsen. Deze gratis stadswandelroute brengt je langs de mooiste plekjes van Amersfoort. Of pak de fiets en volg de Eemlandroute langs Spakenburg-Bunchoten, Eemnes en Baarn. Ook rondom Zeist hebben we een mooie route voor je uitgestippeld.

Praktisch

Vanaf station Amersfoort Centraal loop je in een kwartiertje naar het centrum. Kom je met de auto? Bij anwb.nl/verkeer lees je meer over parkeergarages, parkeertarieven en P+R locaties in Amersfoort.