Naar artikel

Wat te doen in Rotterdam

Tips voor een dagje uit of weekendje weg naar de havenstad

Manhattan aan de Maas, Roffa, Rotown, 010, Rotjeknor. Stuk voor stuk eervolle bijnamen voor havenstad Rotterdam. Maar wat te doen in de stad? Van hotspots tot klassiekers en ook de minder bekende plekjes: wij weten waar je moet zijn.

Rotterdam en water

Actie in de watertaxi

De havenstad ligt aan de Maas en dat zul je weten ook. Een lazy afternoon op het water heb je tijdens de klassieke rondvaart met de Spido. Maar een partijtje scheuren met de watertaxi geeft je een fijne adrenalinekick en is een mooie manier om allerlei toffe plekken langs de Maas te bezoeken, zoals onder meer het historische Delfshaven, Hotel New York, de Kop van Zuid en Katendrecht, waar de SS Rotterdam ligt aangemeerd. Daar kun je eten, slapen en zelfs een escaperoom-spel spelen.

Helemaal niet zo rot

Plezierrivier de Rotte, daar leent de stad zijn naam aan. Wie het water volgt de stad uit, gaat van een hippe, bruisende wereld naar een groen en relaxt gebied. Langs de Rotte lopen fiets- en wandelroutes. De Schiese Schippersroute neemt je mee door het fraaie polderlandschap tussen Rotterdam, Delfshaven, Overschie en Delft. Als je het helemaal sportief wil maken, huur je een SUP vanuit het Hoge Berge Bos, een paar kilometer buiten de stad. Tussen het ruisend riet sup je over de Rotte naar de Rottemeren of Rotterdam in. Dat is wat je noemt een spetterende entree. 

Water in de Wijnhaven

In de Wijnhaven staat een woontoren die je gerust een architectonische hoogstandje kunt noemen: The Red Apple. Hij staat op de plek waar vroeger vooral fruit werd verhandeld. Je kunt er in de kleine jachthaven hoe dan ook een prachtig rondje lopen. De bruggen verbinden de straten van het buurtje, het Maritiem Museum is om de hoek, de Blaak op een steenworp afstand en je kunt er slapen in een Wikkelboat. Een tiny house op water, duurzaam en bij een van de boten kun je gebruik maken van waterfietsen-in-sup-stijl. Tip: heerlijk om over De Boompjes te wandelen, langs de nieuwe Maas bij zonsondergang. 

Kom over de brug!

Rotterdammers zijn meesters in het geven van bijnamen-met-een-knipoog aan bouwwerken en straten. Zo heet de Pannekoekstraat de Rue de Flens, het Rotterdam Centraal De Haaienbek en de Beurstraverse De Koopgoot. Ook bruggen moeten er aan geloven. De Erasmusbrug heet De Zwaan en verbindt het centrum met De Kop van Zuid. Als je over Rode Willem, ofwel de Willemsbrug loopt, kom je van de Oude Haven naar het Noordereiland richting Zuid. Stukkie stiefelen, eh… stukje wandelen? Vijf kilometer beslaat het rondje via De Boompjes waarbij je de twee bruggen en beide kanten van de Maasoevers meepakt. 

De straten van Rotterdam

Time to chill

Elke buurt heeft wel een leuke straat waar iets interessants te beleven is. Zoals dé plek voor horecatijgers en liefhebbers van gezelligheid: de Witte de Withstraat. Van ijssalon tot exotische restaurants, daar moet je zijn. Nog een goede horecaplek en vlak bij de Markthal en de Kubuswoningen, is de Oude Haven, waar je uitzicht hebt op het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa. Zo’n twintig bars en restaurants in de Oude Haven en hou de pop-ups in de gaten, zoals de Tuin met Silent-Discovibes, cocktails en bingomiddagen voor alle levensgenieters. Op het Deliplein op Katendrecht struikel je over de koffietentjes, vegan- vis- en bijzondere restaurants. Of haal een take away, zoek een plekje buiten en geniet van je eten, terwijl je met je benen over de rand van de kade bungelt.

Winkelen en window shoppen

De Nieuwe Binnenweg, daar moet je zijn voor concept stores, hippe eettentjes (soms met binnentuin) en mode- en designwinkels. Je hebt er een paar kledingwinkels van bijzondere merken gewoon tussen de ambachtelijke bakker en een theewinkel. De Hofbogen -onder het Hofpleinviaduct- huisvest nu twee kilometer aaneengeregen mode, horeca en design. Geen grote merken of ketens, maar een broedplek voor creatievelingen. Voor de high end-modeboetieks moet je in de Van Oldenbarneveltstraat zijn, met een ijsje van Capri op de hoek als lekkere afsluiter.

Meen(t) je dat?    

Om de van het stadhuis van Rotterdam, ligt de Meent. Een zijstraat van de Coolsingel dus en ook meteen de toegang tot alweer een hip stuk stad die de Goudsesingel (restaurantjes met binnentuinen), de Meent en de Botersloot vormen. Restaurantjes, opgeknapte gebouwen waarin jonge mensen hun bedrijven starten en werkruimte vinden. Misschien is de Meent een tikkie exclusief, maar toch toegankelijk: de horeca is goed vertegenwoordigd, een paar exclusieve kledingzaken en wereldberoemd in Rotterdam: de appeltaart van Dudok.

Even buurten

De Kop van Zuid en Katendrecht

Aan de voet van de Erasmusbrug ligt de Kop van Zuid. Een voormalig havengebied waar architectuurliefhebbers hun ogen kunnen uitkijken. Beroemde blikvanger is het oude kantoor van de Holland Amerika Lijn, Hotel New York. Een prima plek voor een Afternoon Tea of luxe lunch met oesters, sushi of vongole. Ook leuk: cultuur snuiven bij LantarenVenster, het theater voor de betere films en de beste jazz in Rotterdam.

Steek vanaf de Kop van Zuid de Rijnhavenbrug over naar schiereiland Katendrecht. Vroeger een rosse buurt, tegenwoordig een van de meest bruisende plekken van de stad. Veel creatieve ondernemers hebben zich er gevestigd op het Deliplein en in de culinaire versmarkt in een van de oude Fenixloodsen. Bijzonder overnachten? Dat doe je op het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn – de ss Rotterdam

Het Oude Noorden

In de van origine volksbuurt het Oude Noorden leven jong en oud naast elkaar. Het is er dorps en kosmopolitisch tegelijk. Oer-Rotterdams, maar constant in beweging. Ga er vintage shoppen op de Zwaanhals en Zaagmolenkade en op zaterdag naar de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Op het Pijnackerplein staat een klassieke muziekkoepel uit het begin van de 20e eeuw, in de maand juni het decor van het Rotterdam Bluegrass Festival.  

Delfshaven 

Delfshaven, waar vroeger de kost werd verdiend met jenever stoken en haringvisserij, bestaat uit een paar historische straten en een van de weinige plekken in Rotterdam die overeind zijn gebleven na WOII. De Pelgrimsvaderkerk, een bierbrouwerij, de Molen De Distilleerketel en ’t Zakkendragershuisje zijn een paar hoogtepunten highlights. Pop-uprestaurants fleuren dit stukje historisch paradijs op. 

Groen in de stad

In de schaduw van de Euromast 

Hebben Rotterdammers het over ‘het Park’, dan bedoelen ze zonder twijfel het Euromastpark. Je wandelt er tussen de grootste verzameling oude bomen van Rotterdam, langs slingerde waterpartijen en de dikste boom van de stad – met een omtrek van bijna 6 meter. 

Stille oase in de stad

Toch in de buurt? Vlakbij het Park vind je de minder bekende Historische Tuin Schoonoord. Verscholen achter een 18e-eeuwse poort, compleet gehuld in Engelse landschapsstijl. Door de unieke ligging en bijzondere flora en fauna is de tuin aangewezen als beschermd Rijksmonument. Blikvangers zijn de Libanonceders en Bruine Beuk uit 1860. Strijk neer op een bankje rondom de vijver en spot er Japanse karpers en misschien zelfs wel een ijsvogel. 

De achtertuin van Rotterdam

Voor vertier op en aan het water ga je naar de Kralingse Plas, een prijswinnend recreatiegebied. Je kunt er een bootje of een sup huren of gewoon heerlijk wandelen, bijvoorbeeld over het vlonderpad in de heemtuin. In het Kralingse Bos klim je van boom naar boom in Klimbos Klauter en neem het trekpontje naar kinderboerderij de Kraal. Aan de oostkant van de Kralingse Plas vind je de enige nog werkende snuif- en sprecerijenmolens (De Ster en De Lelie). Molenaars geven je graag uitleg over het productieproces en de geschiedenis van de molens. 

Naar Diergaarde Blijdorp met korting

De continenten in Diergaarde Blijdorp bezorgen je een wereldreis in een dag: van de Afrikaanse Savanne en vlinderparadijs Amazonica tot het overdekte Oceanium en de Aziatische jungletrek. Bestel je tickets vooraf online en ontvang ANWB Ledenvoordeel.

De Rotterdamse kunstas: het Museumpark 

Zo veelzijdig is kunst

In Kunsthal Rotterdam ontdek je kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Jaarlijks vinden er zo’n 25 exposities plaats over uiteenlopende onderwerpen: van oude meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design. 

Natuur uit eigen stad

Naast de Kunsthal vind je het Natuurhistorisch Museum. Een doodleuk museum, zeggen ze zelf. Het staat en hangt er namelijk vol met vogels, vissen, reptielen, zoogdieren, insecten en schelpen. Het museum biedt een relativerende en opvallende kijk op de (stads)natuur, natuurhistorie en het geologische verleden van Rotterdam. Er zijn vaste en tijdelijke exposities, zodat er altijd iets nieuws te zien is. 

Spiegeltje, spiegeltje Rotterdam

Alleen de buitenkant maakt al indruk: het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen (©Ossip van Duivenbode). Maar liefst 1664 spiegelende panelen tonen Rotterdam in de reflectie van de spiegels. Het is ’s werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot waar je het resultaat ziet van 173 jaar verzamelen. De collectie bestaat uit meer dan 151.000 kunstwerken, waarvan circa 88.000 prenten en tekeningen. Je krijgt er een uniek kijkje achter de schermen en leert meer over de werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie. 

Voor grote en kleine avonturiers

Een havenstad kan natuurlijk niet zonder een Maritiem Museum. Kinderen ervaren hoe het is om een echte zeeman te zijn en gaan koppie onder in de verhalen van stoere zeemannen en dappere ontdekkingsreizigers. Vanaf het terras van het museumcafé heb je uitzicht op de Leuvehaven. Op de kop van de Leuvehaven staat het beroemde monument 'De verwoeste stad' van Zadkine, ter nagedachtenis aan het bombardement op Rotterdam van 1940.

Rotterdam with a view

Architectuur 

Wie kent ze niet? De kubuswoningen, die ruim 40 jaar pronken aan de Oude Haven van Rotterdam en staan op naam van architect Piet Blom. Een andere bekende architect is Rem Koolhaas. Hij tekende De Rotterdamse Kunsthal en in 2013 De Rotterdam, een bouwkundig hoogtepunt op de Wilhelminapier. De drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoogte vormen samen een verticale stad. Benieuwd naar het uitzicht? Pak de lift naar de 7e etage in het Nhow Hotel en strijk neer op het terras van de loungebar voor een fantastische panorama over de stad.  

Van een ander kaliber mooi is het Centraal Station, maar ook –we noemden het al eerder– Grand Café Dudok, al 31 jaar op die plek en verbouwd naar de ideeën van de architect Dudok. Laten we ook de Markthal niet vergeten, met het kleurrijke de plafond en de muren.

Je kunt het dak op

Wie op zoek is naar een uitzichtplek én een mooi gebouw met de industriële sfeer van beton, staal en glas: de Van Nelle Fabriek. Rijksmonument en Werelderfgoed, duurzaam tot in de puntjes. Georganiseerd is een rondleiding mogelijk met absolute klapper: het uitzicht over de stad. Rotterdam heeft daktuinen, dak-akkers en dakterrassen. Niet allemaal publiekelijk toegankelijk, maar wel tijdens de jaarlijkse Rotterdamse Dakendagen.

Kijken, kijken!

Het vereist een beetje spierkracht om de 300 treden bedwingen, maar dan ben je ook wel ergens. In de nok van de Laurenskerk om precies te zijn. En ja, uitblazen en genieten van het uitzicht dan maar. Je hoeft niet hoog voor de beste uitzichten: vanaf de Westerkade zie je Hotel New York aan de overkant van het water in volle glorie. Fenomenaal is het uitzicht vanaf de Euromast op ruim 100 meter hoogte. Met een beetje mazzel is het lekker weer en kijk je kilometers ver. Maar het mooist blijft toch dat wat je in een oogopslag ziet: Rotterdam.

Praktisch

Vanaf station Rotterdam Centraal loop je in 10 minuten naar het centrum. Wil je gratis parkeren, dan kan dit bijvoorbeeld bij P+R Kralingse Zoom. Vanaf daar reis je verder met het ov.

Kom je uit het zuiden van het land en wil je een geweldige entree over de Maas de stad in? Parkeer in Dordrecht, pak de Waterbus en je stapt, downtown onder de Erasmusbrug uit. Fiets kan mee!

Zin in een uitgestippelde route? Kijk hier!