Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Utrecht

Denk je aan de Domstad, dan denk je aan sfeervolle grachten en hun eeuwenoude werven met terrassen. En aan bezienswaardigheden zoals de Domtoren, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Over de charmante pleinen en knusse straatjes bijvoorbeeld, die vol zitten met speciale winkels, authentieke cafés en gezellige restaurants. Genoeg te doen dus, daar in Utereg.

Centrum

Kom je met de trein, dan word je meteen getrakteerd op Hoog Catharijne met meer dan 90 winkels. Zet vervolgens koers naar het Domkwartier, want daar wacht je de uitdaging van de dag: de hoogste kerktoren van Nederland beklimmen. Geloof ons, die 465 treden zijn het waard, want boven wacht je een adembenemend uitzicht over de stad. Wandel vervolgens via de Vismarkt naar het Stadhuiskwartier voor de leukste winkels, restaurants en cafés. Op de Oudegracht is het ook altijd een gezellige drukte. Een terrasje pakken op de werven is al een unieke ervaring op zich. In het Universiteitskwartier vind je hippe horecaplekken voor de lunch en bijzondere boetiekjes. Utrecht telt ruim 200 restaurants, dus genoeg culinaire plekken om ergens iets te eten. Bon appétit!

Musea

Het Utrechts Archief  aan de Hamburgerstraat is dé plek om je dagje Utrecht te starten. Hier kom je met de vaste expo ‘Utrecht Begint Hier’ namelijk meer te weten over de geschiedenis van deze mooie stad. Het Centraal Museum is een van de bekendste musea van Utrecht, in een voormalig middeleeuws klooster aan de Agnietenstraat. Het is het oudste stedelijke museum van Nederland met een verrassende verzameling aan kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst. Van het Spoorwegmuseum heb je vast ook weleens gehoord. Hier ontdek je hoe de trein de wereld heeft veranderd. Met een levensecht station, theater en spannende attracties is het een uniek museum voor jong en oud.

Lekkernijen

Het Domtorentje is een van de bekendste Utrechtse lekkernijen. Het is een grote bonbon van pure chocolade met luchtige chocoladevulling. Bakker Evert maakt ze naar het geheime recept van Theo Blom uit 1922. Ook heeft Utrecht zijn eigen biertje, van Brouwerij De Leckere. Bij bijna elk café in de stad kun je hiermee proosten. Wat je ook vaak op de borrelkaart ziet staan, is de Vockingworst (leverworst); een Utrechts streekproduct.

Culturele hotspots

De culturele hotspots Klein Berlijn en De Zagerij vind je iets buiten het centrum, in de wijk Rotsoord. Heel makkelijk te bereiken via station Utrecht Vaartsche Rijn. Klein Berlijn is een creatief en cultureel eetcafé met muziek en leuke optredens. Iets verderop, in de voormalige meubelzagerij van Pastoe, zit restaurant De Zagerij. Met een interieur om van te watertanden: industrieel met fabrieksramen en Pastoe meubels uiteraard. Beide hotspots hebben een terras aan het water.

Wandelen & fietsen

We hebben een mooie stadswandeling voor je uitgestippeld, waarmee je langs verschillende hoogtepunten van Utrecht komt. Her en der kun je even pauzeren, bij Oudaen bijvoorbeeld: een grand café in het oude stadskasteel aan de Oudegracht. Of wandel met deze gids binnen de singels van de stad. Deze wandelgids neemt je met 8 wandelingen mee door de stad. Zin om een stukje te fietsen? De route De Stijl in Utrecht is een fietstocht vol architectuur.

Praktisch

Utrecht is goed bereikbaar met de trein en de auto. Vanaf station Utrecht Centraal loop je in 10 minuten naar het centrum. Kom je met de auto, dan kun je goedkoop parkeren bij een P+R locatie. Vanaf P+R Transferium Westraven ben je met de sneltram in 10 minuten in het stadshart. Dichter bij het centrum vind je ook parkeergarages.