Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

8x culinaire uitjes in Nederland

Combineer je een fietstocht of wandeling graag met een tussenstop voor koffie, een lunch of borrel of ga jij het liefst meteen naar de culinaire hotspot? Of je nu met je voeten in het zand bij een strandtent beland tijdens een strandwandeling, een wijngaard bezoekt tijdens een wandeling door Limburg of verschillende soorten fruit proeft tijdens een wandeling langs de fruitbomen. Ontdek onze tips voor een culinair uitje.

1. Klimmen en wijnproeven in Limburg 

Voor deze wandelroute van ongeveer 13 km geldt: hoe verder je komt, hoe mooier het uitzicht. En voor dat fijne uitzicht lopen we graag een stapje verder. Naast kastelen en landgoederen, kom je onderweg drie wijngaarden tegen. Of klimmen een goede combinatie vormt met het proeven van de wijnen, mag je zelf ontdekken. 

2. Een rondje langs het bessenparadijs in Zeeland 

Wist je dat 75% van de Nederlandse zwarte bessen geteeld wordt op Zuid-Beveland? Hoog tijd om een bezoekje te brengen aan dit Zeelandse landschap. Onderweg heb je (natuurlijk!) de kans om de zwarte bessen te proeven. Overigens kom je niet alleen maar bessenstruiken tegen op deze fietsroute, aan dijken ook geen gebrek. Nergens ter wereld vind je op zo’n klein oppervlak zo veel kilometer (binnen)dijk. 

3. Fietsen en fruit proeven in Gelderland 

Terwijl je langs de Linge slingert tijdens deze fietsroute, krijg je genoeg kansen om je fietsmand te vullen met vers fruit. In juni en juli pluk je kersen. In de zomer aardbeien, bessen en frambozen en in het najaar rijpe appels en peren. Tip: vergeet je zwemkleding niet mee te nemen. Op zomerse dagen heb je een goede kans op een heerlijke duik in de Linge.

4. Tochtje culinair Dokkum 

In Dokkum combineer je het beste van twee werelden tijdens deze fietsroute. Je fietst door Nationaal Park Lauwersmeer, door Dokkum en Wierum waar je uitkijkt op het wad. Tussendoor kun je op veel plekken een culinaire stop maken. Wat denk je van bier proeven bij een brouwerij en zien hoe een culinaire stadspatissier kunst maakt van zuivel en ijs? Of koop verse ingrediënten op de lokale markt en kaas bij de geitenboerderij. 

5. Onderweg stoppen voor lekkernijen in Limburg 

Wie het bourgondische van Zuid-Limburg kent, weet dat een culinair uitje naar die plek niet mag ontbreken. Van de Limburgse vlaai tot vers fruit en speciale bieren. Genoeg redenen voor een tussenstop als je door het heuvelachtige landschap fietst met deze fietsroute

6. Maak een bierwandeling in Den Bosch 

Ken jij leukste plekken van Den Bosch? Tijdens deze bierwandelroute spot je de hotspots van de historische binnenstad, leer je meer over de stad en bezoek je twee bierbrouwerijen waar je het lokaal gebrouwen bier kunt proeven. En voor de lekkere trek zijn er de welbekende Bossche bollen en de Brabantse worstenbroodjes. 

7. Bezoek een Pannenkoekenboot 

Ga je liever het water op? De Pannenkoekenboot geeft je de kans om aan boord te stappen, onbeperkt pannenkoeken te eten en ondertussen vanaf het water van het uitzicht te genieten. Vaar 75 minuten mee over de Rotterdamse wateren, over 't IJ in Amsterdam of de Waal in Nijmegen.

8. Geniet van een High Tea 

Is het hoog tijd om bij te kletsen met vriendinnen of familie? Als ANWB-lid ontvang je korting bij een High Tea van Fletcher Hotels. En wist je dat die hotels gevestigd zijn op mooie locaties? In het heuvelachtige landschap in Limburg, op bijzondere plekken in steden, op de Waddeneilanden en op de Veluwe. Dat is wat we noemen: win win! 

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.