Langs Limburgse lekkernijen
Nederland, Epen, Limburg
- 16
- 90
- 93
- 95
- 94
- 54
- 96
- 97
- 27
- 12
- 14
- 87
- 86
- 85
- 20
- 21
- 22
- 83
- 84
- 26
- 19
- 18
- 16
Er is veel te genieten in Zuid-Limburg. Niet alleen het heuvelachtige landschap, maar zeker ook de vorstelijke streekproducten. Want Limburgers houden van lekker eten. Van bourgondisch genieten. Stap op de fiets en ontdek het mooiste én lekkerste wat Zuid-Limburg te bieden heeft. Van typisch Limburgse vlaaien en vers fruit tot bier en wijn van topklasse.
NB Het verdient aanbeveling om eerst de routebeschrijving te lezen alvorens op pad te gaan. Om bij de adressen te kunnen komen, heeft de route enkele aanvullende routeaanwijzingen naast de knooppunten.
Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.
Eind januari 2025 heeft de gemeente Vaals vanwege problemen met de veiligheid/belastbaarheid de houten brug over de Randweg (tussen 93-95) afgesloten. Aangezien er nog geen bouwvergunning is verleend voor het plaatsen van een nieuwe brug, kan deze situatie nog maanden duren. Indien er geen omleiding is aangegeven, volg dan dit alternatief:
Na 93 volg je de route naar 95 langs de sportvelden. Bij de witte huizen (aan je rechterhand) sla je linksaf de Schuurmolenweg in. Bij de doorgaande weg (N278) ga je rechtsaf, het fietspad op. Ga in Vaals op de rotonde rechtdoor (Maastrichterlaan) en na 50 m rechts het voetpad in tussen de flats door (dit is nu ook voor fietsers toegankelijk vanwege de omleiding; zo niet, fiets dan door en neem de eerste straat rechts). Na 100 m kom je uit bij de fietsbrug en sla je linksaf om de route te vervolgen.
Extra route-aanwijzing: voor deze route is een goede conditie aan te raden vanwege de pittige hellingen, ook met een e-bike. Stap gewoon af als het te steil wordt en ga een stukje te voet verder. Zorg dat de accu van je e-bike vol is, en laad onderweg op, in het Heuvelland is de actieradius een stuk kleiner!
Fietsveiligheid: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Algemeen: zorg bij de (soms pittige) afdalingen dat je je snelheid onder controle houdt en tijdig afremt om ongelukken te voorkomen!
• Kort voor en na knooppunt 95 staan er paaltjes midden op de weg.
• Tussen 95-94-54-96 en in de plaats Partij (87-86) is er geen afgescheiden fietspad, maar deel je de weg met het gemotoriseerde verkeer dat vaak stevige doorrijdt; ga hier achter elkaar fietsen.
• Tussen 95-94 en 22-83-84 gaat de route (deels) over smalle paden; geef elkaar de ruimte!
Toegankelijkheid: deze route is minder geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), vanwege de steile afdalingen en bovengenoemde smalle paden of doorgangen.
Fiets vanaf de parkeerplaats rechtsaf en volg de Julianastraat naar beneden. Volg de fietsbordjes naar 16 en vervolgens 90-93. Bij 93 kun je een extra uitstapje naar Holset maken. Vervolg daarna gewoon de knooppuntenroute.
Routeverkorting
De route is eenvoudig op te delen in twee korte rondjes van 25 en 29 km:
• Voor de verkorte route door Gulpen en Epen fiets je vanaf knooppunt 16-90 via 17 naar 86. Volg vanaf daar de knooppuntenreeks tot je weer bij 16 bent.
• Voor de verkorte route door de omgeving van Vaals kun je beter elders starten. Parkeer bijvoorbeeld op de parkeerplaats naast de kerk aan de Pres. J.F. Kennedystraat in Wahlwiller. Volg vanaf hier de bordjes naar 87-86 en via 17 naar 90. Volg vanaf daar de knooppuntenreeks tot je weer bij 87 bent
Trek in un stökske vlaoj? Deze klassieke Limburgse lekkernij wordt bijna overal geserveerd, maar bij herberg De Smidse in Epen krijg je er gratis een fantastisch uitzicht bij. Een echte Limburgse vlaai herken je aan het luchtige gistdeeg en de vulling van fruit, pudding of rijst. Bovendien wordt een vlaai altijd in zijn geheel gebakken, dus inclusief de vulling. Tot slot: een echte Limburger doet geen slagroom op zijn vlaai – daarmee doe je tekort aan alle liefde en passie die de bakkers in hun werk hebben gestoken.
Het ijs van de Wingbergerhoeve is bijna net zo beroemd als de vlaai. De 15de-eeuwse hoeve staat direct na het oversteken van het riviertje de Geul rechts van de weg. Van maart tot in november kun je hier terecht voor bourgondische porties ijs, met daarbij heerlijk fruit uit de regio. In de kraam worden de appels, aardbeien, frambozen, pruimen en kruisbessen ook los verkocht. Of ga voor een potje jam of ouderwetse appel-perenstroop, gekookt in traditionele koperen ketels.
De zonrijke hellingen en de mergelbodem maken van Zuid-Limburg dé wijnregio van Nederland. Daarbij komt nog het vakmanschap van de wijnbouwers. Zoals Stan Beurskens van wijndomein St. Martinus, dat in 2019 werd gekozen tot ‘Beste wijngaard van Nederland en België’. De Nederlandse wijngaarden produceren voornamelijk witte wijnen, maar bij St. Martinus worden sinds 1988 ook rode wijnen gemaakt. En dat allemaal op duurzame, milieuvriendelijke wijze. Nieuwsgierig? Proeven kan dagelijks tijdens de openingsuren op het terras. Voor een rondleiding moet je eerst reserveren.
De wijnen van St. Martinus zijn ook te koop bij Buurtwinkel Viele, een kleine streekproductenwinkel net voorbij de hooggelegen Sint-Martinuskerk van Vijlen. Op de schappen staan verder bier, jam, kaarsen en andere regionale specialiteiten. Maar wees niet te gulzig bij het shoppen: er komen nog flink wat hellingen aan en al die zware flessen moeten wel mee naar boven.
Bij knooppunt 93 gaat de hoofdroute linksaf naar 95, maar fiets eerst een stukje rechtdoor richting 91. De kerktoren op de heuvel hoort bij Holset, een sfeervol minidorp met vakwerkboerderijen, herbergen en een zeer oude kerk. Aan de voet van de kerkheuvel ontdek je bovendien een heilige bron en een Lourdesgrot – een creatie van een ijverige pastoor die eind 19de eeuw van Holset een populair bedevaartsoord maakte. Eenmaal boven komen de wijngaarden van Domein Holset in beeld. Hier wordt mousserende bruusj gemaakt, de Limburgse variant van sekt, cava en champagne. De winkel en het proeflokaal zijn van dagelijks van 11 tot 17 uur geopend, ’s winters (1 november - 1 april) is op zondag alleen de winkel geopend tot 13 uur.
Fietsend door het ‘wijndorp’ Wahlwiller (tussen 14-87) wordt deze bijnaam niet direct verklaard. De hellingen achter het dorp, te zien wanneer je het dorp uitrijdt, biedt helaas geen vrije blik op de welbekende wijnstokken. Toch verbouw(d)en hier maar liefst drie wijnboeren hun druiven. Volgens de verhalen namen de Romeinen de wijnbouw mee naar deze streken, maar Napoleon en daarna de druifluis maakten een einde aan de productie van wijn in Nederland. Pas in 1971 werden in de Wittemer Wijngaard weer wijnstokken aangeplant, waarmee dit de oudste wijngaard van Nederland is. Het laatste weekend van september staat het hele dorp in het teken van het Wijnfeest.
Bierliefhebbers weten het: in Zuid-Limburg drink je óf Gulpener óf Brand. De concurrentie tussen beide bieren wordt nog eens aangewakkerd doordat ze uit twee buurdorpen komen: Gulpen en Wijlre. De brouwerij van Gulpener vind je door bij het busstation even rechtsaf te gaan en dan op de drukke weg linksaf, tot voorbij de verkeerslichten. In het oudste deel van de brouwerij is nu het BrouwLokaal gevestigd, een eetcafé annex bierbelevingscentrum met een microbrouwerij, een biertheater en de mogelijkheid om een rondleiding te boeken. En natuurlijk is er een winkel met een ruim aanbod aan speciaalbieren. Thuisbrouwers vinden hier bovendien allerlei onmisbare ingrediënten, zoals levende gist.
Gulpener is er trots op dat de bieren op duurzame wijze worden gebrouwd. Dat wil zeggen dat alle grondstoffen uit de eigen regio komen, van water tot tarwe, gerst, rogge en hop. De hop wordt geteeld op velden links van het fietspad bij Reijmerstok. Een groot deel van het jaar zie je hier alleen een woud aan palen met draden daartussen. Alles verandert als in de zomer de ondergrondse wortels uitlopen en de groene ranken razendsnel langs de draden omhoogklimmen. Soms groeit een plant wel 10 centimeter per dag! In september kan er worden geoogst. De hopbellen, die wel wat lijken op groene dennenappels, geven het bier de karakteristieke bittere smaak en zorgen voor rijke aroma’s.
Het pad eindigt bij de provinciale weg N598, waarna de route een kleine lus door het dorpje Terlinden maakt. Als je hier het fietspad langs de provinciale weg volgt, kom je na 200 meter bij De Zeute Aardbei. Zoals de naam al zegt draait hier (bijna) alles om de edele aardbei, die in lage tunnels op de omliggende velden wordt geteeld. Kies in de winkel uit zelfgemaakte jam, stroop, sap, dessertsaus of de specialiteit van het huis: aardbeiensecco, een friszoete mousserende wijn. Of schuif aan op het terras en proef de zomerkoninkjes ter plekke, aangevuld met regionale lekkernijen als Wittems Kloosterbier of vlaai uit Slenaken.
Is er nog ruimte over in de fietstassen? De laatste gaatjes vullen kan bij de winkel van fruitbedrijf Wim Notermans, links van de weg in Hoogcruts. Het seizoen bepaalt het aanbod: van appels en peren tot bramen, frambozen, bessen en aardbeien. Extra trots zijn ze op drie producten die in eigen huis worden gemaakt: ambachtelijke appel-perenstroop, ongezoet appelsap en honing van de bijenvolken die het fruit bestuiven. Want zoals het oude spreekwoord zegt: ‘elke dag een lepel honing houdt den dokter uit de woning.’