Culinair Dokkum

Nederland, Friesland, Dokkum

01
73
11
82
50
13
46
45
04
44
35
34
33
32
29
27
26
78
25
24
25
30
01

Er zijn veel redenen om een mooie fietstocht te maken rond het pittoreske Dokkum. Een van deze redenen is het culinaire aanbod wat de regio te bieden heeft. Van een voormalig sterrenkok tot een geitenboerderij waar je de lekkerste kaas kan halen. Je gaat niet alleen langs de culinaire hotspots rondom Dokkum maar je fietst ook langs het schitterende Nationaal Park Lauwersmeer. Onderweg fiets je door Wierum, waar je zeker ook even een tussenstop moet maken om de zeedijk te beklimmen en de vergezichten van het wad te genieten.

Tip: Fiets deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen 50-13 maakt de route op de dijk een scherpe bocht naar links; bovendien is het pad hier onverhard en hobbelig door gaten in het pad.
• Tussen 13-46 gaat de route over een (wat smal) grindpad.
• Tussen 13-46 steekt de route halverweg het Abbewiesterpaad de Saatsenwei over (drukke landweg); de oversteek wordt beveiligd door rood-witte zig-zag-hekken.

Toegankelijkheid: deze route is minder geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), vanwege bovenstaande punten en smalle paden; bovendien zal niet iedereen het zig-zag-hekje (oversteek op Abbewiesterpaad, 13-46) kunnen passeren.
Alternatief: blijf bij Esumasyl de weg volgen met een bocht naar links (wordt Sylsterwei); helemal uitrijden tot in het centrum van Anjum, langs de molen (Mûnebuorren); zo veel mogelijk rechtdoor, Mûnebuorren blijven volgen; op het einde rechtsaf (De Singel), je rijdt nu op de knooppuntenroute naar 46; vanaf hier de gewone route weer vervolgen (naar 45).

Op de Markt in Dokkum is veel te zien: de monumentale Abdij (ooit weeshuis), de IJsfontein van Birthe Leemeijer die natuur en de klimaatverandering letterlijk tastbaar maakt en de Grote Kerk die deels is gebouwd met de stenen van het klooster dat hier eens stond. Ook vind je hier de Waard van Dokkum van Michael Roest. Roest kookte jaren de sterren van de donkere waddenhemel in de Waard van Ternaard, maar verkaste in 2020 naar de oude abdij. Hij bleef trouw aan zijn filosofie: eerlijk en heerlijk bijzonder koken met de beste producten van adresjes in de omgeving en groenten uit zijn eigen tuin in Zwaagwesteinde. Allemaal fair trade en biologisch.

Zuivercoöperatie ZUCO maakt eerlijke producten van de melk van bij de coöperatie aangesloten kleinschalige veehouderijen. Daarnaast zijn ze ‘culinaire stadspatissier’, wat wil zeggen dat ze hun zuivel en ijs ook nog eens prachtig serveren.

Op Diepswal  nr 5 vind je stadsbierbrouwerij Bonifatius 754. Ooit telde Dokkum negentien brouwerijen. Ze verdwenen een voor een. Gelukkig wordt de traditie weer opgepakt. Naast Bonifatius 754 maakt ook Brouwerij Dockum weer lokaal bier, waarmee ter plekke ook wordt gekookt.

Hét adresje voor echte bonen en aardappelen is Streekwinkel It Alde Molkfabriek (de oude Melkfabriek) van de familie Wilman. Het winkeltje vind je in de loods, die ook wordt gebruikt door ‘It Wurkferbân Fryske rassen’ (het werkverband Friese rassen) dat zich inzet voor het behoud van oorspronkelijke Friese groente-, fruit- en dierenrassen. Dat zie je terug in de koopwaar. Woudboontjes, kleine rode (een bruine boon zoals je nog nooit eerder hebt gegeten) en de lekkerste aardappelen.

In de boerderijwinkel van biologische boerderij Timpelsteed krijgen ook groenten die niet aan het schoonheidsideaal voldoen een kans. Het gaat tenslotte om de smaak.

Ambachtelijk slager Menno Hoekstra verkoopt onder meer vlees van Schotse Hooglanders uit het Lauwersmeergebied. Als je geen vegetariër bent, een goed excuus om toch dat droge worstje mee te nemen. Al vier generaties slachten de Hoekstra’s zelf. Al het vlees in de winkel komt uit de streek. De worst, spek en ham roken ze zelf. Hun slagerij is dan ook al meer dan een eeuw een begrip in de wijde omgeving.

Koop je je natuurvlees liever bij de boer zelf, dan zit er niets anders op dan een klein stukje omfietsen. Net buiten Anjum, aan de Boltawei vind je op nr. 8 de boerderijwinkel Frisian Angus van Folkert van der Zee. De winkel is genoemd naar het zwarte runderras dat Van der Zee in het natuurgebied op weg naar Lauwersoog laat grazen, maar je vindt er ook verschillende andere streekproducten. De winkel is alleen op vrijdag en zaterdag geopend.

Ervaar hoe het leven van de waddenvissers eind negentiende eeuw geweest moet zijn in de kleine vissershuisjes bij de dijk in Moddergat.

Melle en Tineke de Vries boeren met hart voor de zaak. Ze begonnen met koeien, maar schakelden eind vorige eeuw over op geiten, om kaas te kunnen maken met meer smaak. Dat laten ze doen door een ecologische kaasmaker in Heerenveen. Ze verkopen de kaas in hun boerderij aan de Ee.