Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

11 x de mooiste kasteeltuinen van Nederland

Dat Nederland veel mooie kastelen heeft wist je al. Maar wist je ook dat rond veel van die kastelen prachtige kasteeltuinen liggen die je kunt bezoeken? We zetten de elf mooiste kasteeltuinen van Nederland voor je op een rijtje.

1. Kasteeltuinen Arcen (Arcen, Limburg)

Je moet van steen zijn om niet beroerd te worden door de Arcense kasteeltuinen. Zelfs als tuinen niet je grootste passie zijn is dit een snoepwinkel van maar liefst vijftien verschillende tuinen, allemaal even mooi. Een rhododendron- en een dahliatuin, Oosterse watertuin, een bamboebos, acertuin, Italiaanse tuin, bergtuin, water- en beeldentuin, een rosarium, hosta- en varentuin en dan nog zijn we niet compleet. En dan is er ook nog het 17de-eeuwse kasteeltje dat je kunt bezoeken. Weer thuis wil je maar één ding: alle tegels uit je tuin rukken en er planten voor in de plaats zetten.

2. Kasteel De Haar (Haarzuilens, Utrecht)

Imposant. Dat woord komt als eerste bij je op als je het majestueuze kasteel De Haar voor het eerst ziet. Dat het er pas een dikke 100 jaar in deze vorm staat zie en hoor je tijdens een rondleiding. Het grote (ruim 55 ha.) omringende park in Engelse landschapsstijl met z’n lanen en slingerende wandelpaden moet je zeker bezoeken. Er zijn combitickets voor een bezoek aan het kasteel en het park, maar je kunt ook een kaartje kopen voor alleen het park. Naast een Romeinse en een rozentuin is er een doolhof, hertenkamp, een romantische overdekte brug en een picknickweide met vijver. In het kasteel zijn wandelroutes beschikbaar die je langs de mooiste delen van het park voeren.

Wandelroute Kasteel De Haar

3. Kasteel Amerongen (Amerongen, Utrecht)

Het kasteel kent zijn oorsprong in de 13de eeuw en werd in de loop der eeuwen uitgebreid, platgebrand en weer opgebouwd. Het werd tot 1977 bewoond en binnen krijg je een mooie indruk van het leven en de inrichting van een adellijke familie in de twintigste eeuw. De tien hectare grote kasteeltuin weerspiegelt vier eeuwen tuingeschiedenis. Er is een bloementuin, moestuin, een boomgaard en een bospark. De producten uit de moestuin zijn te koop voor bezoekers, dus grijp die kans om eens adellijke sperziebonen te eten! Je kunt een combiticket kopen voor een bezoek aan het kasteel én de tuin, maar ook een kaartje voor een bezoek aan alleen de tuin.

Wandel langs kasteel Amerongen

4. Kasteel Keukenhof (Lisse, Zuid-Holland)

Landgoed Keukenhof is vooral bekend vanwege de jaarlijkse bloemententoonstelling van april tot half mei. Veel minder bekend is dat het landgoed een 17de-eeuws kasteel herbergt dat op woens- en donderdagen te bezoeken is. Het grote landgoed (240 ha., met laarzenpad, kinder- en hofboerderij) is dagelijks gratis toegankelijk en staat garant voor een heerlijke wandeling door bossen en langs velden – en het kasteel, natuurlijk. Je hebt kans een ijsvogel voorbij te zien flitsen of een haas, ree of ooievaar op je pad te treffen.

Fiets langs landgoed Keukenhof

5. Paleis Het Loo (Apeldoorn, Gelderland)

Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary II lieten in 1686 Paleis Het Loo bouwen, met daarbij een prachtige barokke kasteeltuin, die het paradijs op aarde moest symboliseren. De symmetrie in de tuin valt op: die werd in de 17de eeuw beschouwd als een overwinning van de mens op de natuur. De tuin staat ook anno nu net als toen vol met bijzondere planten en bloemen, beelden en fonteinen. In het schitterende paleis kom je veel te weten over het leven en de gewoonten van de Oranjes. Een paradijselijke plek, ook na dik drie eeuwen nog.

Wandelroute paleis Het Loo

6. Kasteel Middachten (De Steeg, Gelderland)

De tuinen van kasteel Middachten zijn voor Nederland uniek, omdat van elke historische ontwikkelingsfase van kasteel en tuinen delen bewaard zijn gebleven. Al wandelend ontdek je de verschillende ‘groene kamers’ die de geschiedenis van vier eeuwen tuinkunst weergeven. Je geniet hier van een geurende kruidentuin, een rozentuin, een openluchttheater met coulissen van taxushagen, grasparterres, een uniek rococo-latwerk en zeldzame boomsoorten. De kasteeltuinen (die ook wel ‘Buytensaelen’ worden genoemd) zijn tegen betaling te bezoeken van juni t/m september van woens- tot en met zondagmiddag. Het kasteel alleen op zondagmiddagen in juli en augustus.

Wandel langs kasteel Middachten

7. Kasteel Cannenburch (Vaassen, Gelderland)

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch in Vaassen ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden, vijvers en waterlopen, dat nog in deze eeuw hersteld werd. Het is hier heerlijk wandelen. In de horeca bij het kasteel laat je al dat moois even rustig bezinken. De kasteeltuinen zijn tussen zonsop- en -ondergang gratis te bezoeken. Voor een bezoek aan het kasteel (open van april t/m oktober van di. t/m zo.) betaal je een toegangsprijs. Er zijn geregeld activiteiten en er is ook moeite gedaan om jonge bezoekers een leuke dag te bezorgen (verkleedpartijen, blotevoetenpad).

Wandel langs kasteel Cannenburch

8. Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant)

De geschiedenis van kasteel Heeswijk, een van Brabants Topmonumenten, voert zo’n 1000 jaar terug. Het kasteel is nu een museum (geopend van di. t/m zo.). De tuin in Oudhollandse stijl is nog niet zo lang geleden helemaal opgeknapt naar het originele ontwerp uit 1930 van tuinarchitect Lodewijk Copijn. Symmetrie slaat de klok in deze ‘Copijntuin’, met rechte paden langs grasperken, mooie bloembedden en witte standbeelden. Om ‘m te bezoeken heb je een toegangsticket nodig, want de tuin ligt binnen de kasteelmuren. Het omringende landgoed, in het beekdal van de Aa, is vrij toegankelijk. Je kunt hier fijn wandelen (op zondagen ook met gids) over statige lanen.

Wandelroute kasteel Heeswijk

Foto: Peter Tijhuis

9. Kasteel Het Nijenhuis (Heino/Wijhe, Overijssel)

De tuin van kasteel Het Nijenhuis is al enige jaren in gebruik als beeldentuin. De voormalige havezate (versterkte burcht) was namelijk decennialang het woonhuis van Dirk Hannema, kunstverzamelaar en grondlegger van museum de Fundatie en oud-directeur van museum Boijmans Van Beuningen. De beeldentuin rond het kasteel bestaat uit siertuinen en gazons, afgewisseld met bossen. Hier worden ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en Provincie Overijssel tentoongesteld. Voor zowel het kasteel als de beeldentuin is een toegangsticket nodig.

Fietsroute kasteel Het Nijenhuis

10. Kasteel De Menkemaborg (Uithuizen, Groningen)

Een ‘borg’ is de Groninger variant op een kasteel. De Menkemaborg dateert oorspronkelijk uit de 14de eeuw, maar z’n huidige vorm kreeg het in de 18de eeuw. Uit die tijd stamt ook het originele ontwerp van het tuinplan, dat in de vorige eeuw in ere hersteld werd. Het voorziet in symmetrisch gerangschikte vakken van geschoren buxus met daarin 18de-eeuwse bloemen- en plantensoorten. Er is een heuse lusthof met theehuis en een groot doolhof met een statige oude plataan in het midden. Zoals in de meeste kasteeltuinen vind je ook hier een fruit- en een keuken/moestuin, die in vroeger tijden in de behoeften van de bewoners voorzag. Kasteel en tuinen zijn toegankelijk met een toegangskaartje.

Fietsroute langs de Menkemaborg 

Foto: Graham Pascoe

11. Kasteel Sypesteyn (Loosdrecht, Noord-Holland)

Het kasteel staat er pas een goede 100 jaar en kwam voort uit een droom van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937). Henri begreep dat een kasteel zonder mooie tuin geen kasteel mag heten, en dus liet hij een 6 ha. grote tuin in Oud-Hollandsche stijl aanleggen. Dat betekent dat er een sierlijke slottuin is, een boomgaard (met oude appelrassen), een doolhof, een voorplein en een parkbos met ganzenvoet (een centraal punt waaruit meerdere paden vetrekken). In het park staan veel bijzondere bomen. Het kasteel en de tuinen zijn te bezichtigen met een toegangskaartje.

Autoroute langs kasteel Sypesteyn

Bestel dit kastéél van 'n boek!

Geïnspireerd om nog meer kastelen en hun tuinen te bezoeken? In 'De allermooiste kastelen van Nederland' vind je de vijftig mooiste, samengebracht door ANWB-leden!

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.