Maarten van Rossumpad etappe 14
Nederland, Gelderland, Apeldoorn
Het Maarten van Rossumpad van 's-Hertogenbosch naar Steenwijk is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Een mooi stukje Nederland tussen Ommen en Den Bosch, dat door Marsman zo treffend is beschreven in zijn gedicht ’denkend aan holland’. Je zult tijdens je wandeling ontdekken dat al zijn waarnemingen nog steeds kloppen. Nederland heeft meer groen dan je denkt. Het Maarten van Rossumpad is met zijn 384 kilometer daarvan het beste bewijs.Rond Apeldoorn is het wandelen in een koninklijke omgeving. Naar Paleis het Loo waar Willem III met de bouw het Loo Versailles wilde overtreffen. Kijk maar eens of hem dat gelukt is voor u bij Vaassen het mooie kasteel Cannenburch ziet liggen. Het is door Maarten van Rossum in de 16e eeuw gebouwd.
Gedurende deze 14de etappe van het Maarten van Rossumpad wandel je rond Apeldoorn in een koninklijke omgeving. Naar Paleis het Loo waar Willem III met de bouw het Loo Versailles wilde overtreffen. Kijk maar eens of hem dat gelukt is voor u bij Vaassen het mooie kasteel Cannenburch ziet liggen. Het is door Maarten van Rossum in de 16e eeuw gebouwd.
Het Maarten van Rossumpad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) van Wandelnet.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden door de lengte en de (deels onverharde) paden.
De routebeschrijving wordt op dit moment gecorrigeerd. Loop de route met behulp van de gratis ANWB Eropuit app. De app geeft precies aan waar je heen moet. Verdwalen is niet mogelijk.
Bij het landhuis Hattem was vroeger een dubbele watermolen gevestigd, de Hattemsche molen. De molen behoorde tot 1871 bij het Landgoed Cannenburgh en was in gebruik als papiermolen. In 1891 is de papierfabricage gestopt en is de molen als wasserij in gebruik genomen. In 1908 werd het bedrijf gemoderniseerd; er kwam een stoomketel met een stoommachine. Omstreeks 1928 werden de oude gebouwen afgebroken en vervangen door een landhuis. Op de kruising van de Emmalaan en de Gortelseweg komen drie beken samen. Bij de huidige wasserij Rollekoot was vroeger ook een watermolen gevestigd.
Het renaissanceslot werd in de 16e eeuw door Maarten van Rossum, legeraanvoerder van de Hertog van Gelre, gebouwd op de grondvesten van een middeleeuwse ruïne. Door vererving kwam het in bezit van de familie van Isendoorn, die het slot ruim driehonderd jaar heeft bewoond. In 1881 stierf dit geslacht uit. In 1951 kwam het kasteel in bezit van de Stichting ‘Vrienden der Geldersche Kasteelen’, die het tussen 1976 en 1981 in oude luister herstelde. Het huis is ingericht in de stijl van de 18e eeuw, de belangrijkste periode. Cannenburch is opengesteld voor het publiek. Van half april t/m 31 oktober op dinsdag – vrijdag van 10.00-17.00 uur, op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.