ANWB Tuinenroute

Nederland, Noord-Holland, Aalsmeer

Wat een diversiteit aan tuinen passeer je op deze autoroute! Van de Historische Tuin Aalsmeer, rij je door prachtige rietomzoomde plassen naar Kasteel Sypestein (Nieuw-Loosdrecht) met een droom van een kasteeltuin. Heel anders is de goed verstopte Costerustuin in Hilversum met de honderden door vrijwilligers vertroetelde planten. in de Theetuin in Weesp kun je uitpuffen op het  terras tussen zorgvuldig gecomponeerde borders voor je doorrijdt naar buitenplaats Wester-Amstel (Amstelveen). In Pluktuin Amstelveen kun je tot slot zelf een mooi boeket plukken om mee naar huis te nemen.

Let op: deze autoroute voert deels over lokale wegen die ook door fietsers (en wandelaars) worden gebruikt. Geef elkaar de ruimte en pas je snelheid aan, dan kan iedereen van zijn tochtje genieten.

Er zijn twee mogelijkheden om de route te rijden.

1. Met de routebeschrijving en een bijrijder: Print de routebeschrijving (zie hieronder) van deze autoroute uit en neem deze mee. Let op: in verband met de verkeersveiligheid is deze optie alleen geschikt voor het rijden van de route met een bijrijder die de route leest!

2. Met de gpx: De veiligste en handigste manier om deze autoroute te rijden is door gebruik te maken van een navigatieapparaat in de auto: met gesproken aanwijzingen en een ondersteuning van de dynamische kaart op het apparaat. Heb je een navigatieapparaat? Download dan de gpx en upload deze in jouw navigatieapparaat. Hoe je dat doet verschilt per merk en apparaat. Je kunt het beste kijken op de site van het betreffende merk voor een handleiding en/of voor de gegevens van de support-afdeling (als je er niet uitkomt!). Bijvoorbeeld: Garmin of TomTom.

Dichtstbijzijnde snellaadpunt langs de route: Fastned, Tafelbergweg 4, Amsterdam (neem bij Ouderkerk aan de Amstel de A2, Fastned ligt langs afrit 2 ten oosten van de weg).

 

Deel 1 van Stichting Historische Tuin Aalsmeer naar Kasteel-Museum Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht

Startpunt parkeerterrein Praamplein Aalsmeer, Stichting Historische Tuin Aalsmeer.

  1. Verlaat het parkeerterrein aan het Praamplein, sla LA en aan het einde van de Praamstraat RA de Punterstraat in. Neem na 200 m RA Seringenstraat en na 160 m RA Van Cleefkade. Sla na 170 m LA de Stationsweg in, deze wordt Stommeerweg. Rijd 1,2 km door (langs de Westeinderplassen aan je rechterhand) en sla LA bij de Zwarteweg. Na 400 m op de rotonde RD Zwarteweg vervolgen en na 200 m RA Burgemeester Kasteleinweg. Volg deze weg 1 km en sla LA op de Legmeerdijk (N231) en na 1,4 km RA de N201 (richting Uithoorn).
  2. Je volgt de N201 ca. 13 km. Je passeert stoplichten, maakt bochten en rijdt dwars door de Vinkeveense Plassen. Volg de borden richting Vreeland. De N201 voert hier rechtsom over de Vreelandseweg (door de Kortenhoefse Plassen en langs het Hilversumse Kanaal). Na 5 km (bij de Intratuin aan de rechterhand) sla je RA naar Loosdrecht en ga na 1,6 km op de rotonde in Oud-Loosdrecht LA, de Oud-Loosdrechtsedijk op. Na 1,2 km ga je RD op de rotonde en wordt de weg Nieuw-Loosdrechtsedijk. De dijk maakt een bocht naar rechts en na 1,8 km bereik je Kasteel Museum Sypesteyn (aan je rechterhand, parkeren bij de kerk).

Deel 2: van Kasteel-Museum Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht naar de Costerustuin in Hilversum

  1. Rijd vanaf Kasteel Museum Sypesteyn terug over de Nieuw-Loosdrechtsedijk en sla na 1,9 km op de rotonde RA, Molenmeent, richting Hilversum. Rijd na 800 m RD op de rotonde en neem op de volgende rotonde, 950 meter verder, de tweede afslag, Loosdrechtseweg. Na 1,1 km neem je RA de Vaartweg en meteen na 130 meter RA, de Schuttersweg. Rijd 600 meter door en ga RA de Jonkerweg in. Na 280 meter ligt de Costerustuin aan je rechterhand (parkeren in de straat). Let op: de ingang van de tuin ligt tussen het appartementengebouw en Zonnelaan nummer 4. Loop het paadje in, loop door de appartemententuin, ga het houten hek door en loop rechts naar de ingang van de Costerustuin.

Deel 3: van de Costerustuin in Hilversum naar de Theetuin in Weesp

  1. Vanaf de Costerustuin: vervolg de Jonkerweg, sla LA de Van der Lindenlaan in en sla meteen RA de Blijdesteinlaan in. Na 240 meter ga je LA, de ’s-Gravelandseweg op. Deze wordt Leeuwenlaan. En na 3 km sla je voor de Kerkbrug RA het Noordereinde op (in ’s-Graveland) richting Weesp. Volg deze weg 2,5 km en sla dan LA de Loodijk op, N236. Deze weg blijf je volgen, langs de Ankeveense Plassen (aan je linkerhand) en langs 4 rotondes.
  2. Als de N236 in Weesp aankomt ga je bij de stoplichten RA de C.J. van Houtenlaan in.  Sla na 240 m RA en blijf de C.J. van Houtenlaan volgen. Sla na 400 m LA de Nieuwstraat in (bij Museum Weesp) en neem meteen RA de Kerkstraat. Na 100 m sla je RA de Hoogstraat in en meteen weer RA (Hoogstraat vervolgen). Rijd na 90 m LA de Brug over en rechtsom naar de Ossenmarkt. Even voorbij het fort rechts ligt de Theetuin Weesp.

Deel 4: vanaf de Theetuin Weesp naar Wester-Amstel in Amstelveen

  1. Rijd vanaf de Theetuin Weesp terug langs het fort en over de brug, RA de Hoogstraat op. Na 100 meter LA Kerkstraat en 120 meter verderop LA Nieuwstraat. Na 80 meter RA, Het Grote Plein (wordt Groeneweg en daarna C.J. van Houtenlaan). Doorrijden tot aan de stoplichten en daar RA, de Gooilandseweg op (N236). Volg deze weg ca 6 km (de N236 wordt Provincialeweg en kruist de A9). De weg voert langs het water (aan je rechterhand). Sla voor de kruising met de S113 RA de Weesperstraat in.
  2. Je rijdt langs het water en onder de S113 door en slaat direct LA de Provincialeweg op en na 850 meter RA naar de Elsrijkdreef. Volg deze weg ca 2,2 km (de Elsrijkdreef passeert diverse verkeerslichten, buigt naar links en wordt Daalwijkdreef. Vervolgens buigt de weg opnieuw naar links en wordt Dolingadreef). Sla RA bij de Burgemeester Stramanweg. Volg de Burgemeester Stramanweg 4 km. Je rijdt onder de Johan Cruijff Arena door en kruist de A2. Negeer alle afslagen. Neem, zodra je de Amstel  over bent, meteen de eerste afslag RA, de Amsteldijk Noord en volg deze dijk ca. 1,5 km. Wester-Amstel ligt aan je linkerhand.

Deel 5: vanaf Wester-Amstel naar de Pluktuin Amstelveen

  1. Komende vanuit Wester-Amstel sla je RA en volg je de Amsteldijk-Noord in de richting waar je vandaan bent gekomen. Volg deze mooie weg langs de Amstel 7,5 km. Nadat je Nes aan de Amstel gepasseerd bent ligt Pluktuin Amstelveen aan je rechterhand.

Deel 6: naar huis of terug naar Aalsmeer

  1. Vanaf de Pluktuin Amstelveen kun je naar huis rijden of terug naar het startpunt, de Stichting Historische Tuin Aalsmeer: vervolg je weg langs de Amstel en sla na 2 km RA de Hollandse Dijk op. Volg de weg, die naar rechts buigt, naar het kruispunt met de N201 en sla daar LA. Volg de N231 gedurende 4 km tot aan Aalsmeer en neem daar LA de N231, Legmeerdijk (richting Flora Holland). Sla na 1,2 km RA, Lakenblekerstraat, en na 1 km LA Zwarteweg. Rijd deze helemaal uit tot je bij de T-spiltsing aan de Westeinderplassen komt en sla hier RA, Stommeerweg. Volg deze weg helemaal naar het centrum van Aalsmeer en sla na de Lidl (links) RA en direct weer LA, Gedempte Sloot. Neem de eerste weg LA, Punterstraat, rijd deze uit en sla aan het einde LA naar het parkeerterrein waar je de route bent gestart.

De Historische Tuin Aalsmeer (Praamplein 1, Aalsmeer) is niet echt een tuin, maar meer een levend museum waar je kunt zien hoe de teelt van tuinplanten begon. Je wandelt er door kassen en langs kweekbakken met planten en krijgt zo een overzicht van de Aalsmeerse Tuinbouw vanaf ongeveer 1700 tot 1960. En passant leer je van alles over de teelt van fruit, bomen en aardbeien, maar ook van vormculturen, sierheesters, rozen, trekheesters, buitenbloemen en perkgoed. Je ziet hoe de teelt van snijbloemen en potplanten in bakken en kassen is begonnen. Leuk om te zien zijn ook de historische kassen, de veilingzaal, de bijenstal en de tuinwinkel waar je bloemen, planten en biologisch geteelde groente en fruit kunt kopen. In Het Tuinhuis kun je terecht voor koffie of een lekker lunch. Open: april t/m oktober, dinsdag t/m zondag van 10 – 16.30 uur. Entree: € 6 p.p. (+ rondvaart € 13 p.p.), museumjaarkaart gratis (+ rondvaart € 8,50).

De tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn is een groene oase langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht. Eigenlijk bestaat de tuin rondom het kasteel uit verschillende tuinen: een slottuin, boomgaard, doolhof en parkbos. Het geheel werd ontworpen door jonkheer Henri van Sypesteyn, die aan het begin van de vorige eeuw zes hectare weiland kocht en daar een kasteel bouwde en een klassieke Oud-Hollandsche tuin liet aanleggen.

Het Kasteel: Jonkheer Henri van Sypesteyn leefde van 1857 tot 1937. Hij stamde af van de 16de eeuwse familie Van Sypesteyn, rijk geworden van de lakenhandel. In 1815 werd de familie in de adelstand verheven. Jonkheer Henri bouwde kasteel en tuin om zijn familie te eren. Omdat hij geen broers, neven of kinderen had, kwam met zijn dood een einde aan 500 jaar Van Sypensteyns. De inrichting van het kasteel is nog grotendeels in jaren dertig sferen met een wapenkamer, gotische kamer en 17de-eeuwse zaal. Dat de jonkheer een fervent verzamelaar was zie je nog terug aan de verzamelingen oosters en Hollands porselein en familieportretten uit het rijke regentenleven van de achttiende eeuw. Op het familiewapen staan drie vogels afgebeeld zonder snavels of poten, zogenaamde merletten. Het rood en geel van het wapen zie je terug in de luiken van het kasteel en de bijgebouwen.

De Historische tuin: Er is zoveel te zien in de tuinen van de jonkheer! De fraaie loofgangen van haagbeuk met geknipte poortjes naar de rozen-slottuin. De oude, tamme kastanjebomen op het voorplein waarin kauwen, bonte spechten, boomklevers en bosuilen nestelen. En de ruim 30 soorten stinzenplanten die vanaf januari kleur geven aan de tuin, van sneeuwklokjes  tot krokussen, winterakonieten, sterhyacinten, wilde narcissen, lenteklokjes en bosanemonen. In de boomgaard groeien oude appelrassen  (Bellefleur, Princesse Noble, Notarisappel, Sterappel, Loosdrechts roem) die je rond september in de museumwinkel kunt kopen. Er is een doolhof en er zijn prachtige linden-, beuken en eikenlanen op het landgoed. In het parkbos vind je bijzondere bomen zoals de bitternoot, treurhazelaar, Perzische hazelaar, geelhoutboom, vaantjesboom, kurkboom, treur honingboom, mammoetboom en moerascypres. En achter de 17de eeuwse fontein staat de grootste katsoeraboom – koekjesboom - van Nederland! Open: je kunt de tuin dagelijks op eigen gelegenheid bezoeken, of op afspraak onder deskundige leiding van de tuinvrouw: donderdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er rondleidingen in het Kasteel-Museum en op zondag is het museum te bezoeken met een audiotour. Entree: Historische Tuin € 5,-. Historische Tuin + Kasteel-Museum: € 12,00. Gratis met Museumkaart, Vereniging Rembrandt, ICOM, en Vrienden van Sypesteyn.

 

De Costerustuin (Zonnelaan, Hilversum) is een historische botanische tuin. Een tuin voor echte liefhebbers, want je vindt er honderden bijzondere planten. Er staan vooral oorspronkelijke – in de natuur voorkomende – planten en ze staan per plantenfamilie bij elkaar. De Costerustuin is een systeemtuin. De indeling van de Costerustuin is het resultaat van eeuwenlang wetenschappelijk botanisch onderzoek, waarbij planten worden ingedeeld op basis van uiterlijke kenmerken. Wat bij de Costerustuin direct opvalt zijn de naambordjes. Zoveel mogelijk planten zijn voorzien van een bordje met daarop de familienaam, de Latijnse soortnaam en de Nederlandse naam. Linksboven staat een nummer van 0 tot 40. Dit is het ordenummer. De ordenaam staat ernaast vermeld. Plantenfamilies met hetzelfde nummer hebben eigenschappen gemeen. Op de plattegrond van de tuin kun je de ordenummers terugvinden. Sinds de zomer van 2019 staan er bovendien paaltjes in de tuin met daarop een QR-code. Wie met de smartphone de code scant, wordt naar de Plantencollectie op de website geleid en krijgt informatie over plantenfamilies en hun altijd in de tuin aanwezige vertegenwoordigers. De tuin is vernoemd naar Dr. Jan Constantijn Costerus (1849-1938) waarvan ook een borstbeeld te bewonderen is in de tuin. Costerus was bioloog en directeur van de eerste HBS in Amsterdam. Na zijn pensioen vestigde hij zich met zijn echtgenote Anna Ringeling in Hilversum. Daar stichtte hij in 1920 op een braakliggend terrein aan de Herenstraat één van de eerste heemtuinen van Nederland. In 1930 werd de tuin verplaatst naar de huidige locatie aan de Zonnelaan, middenin de lommerrijke Boomberg-buurt. De monumentale vrouwelijke Ginkgo biloba is toen geplant en was destijds waarschijnlijk iets meer dan 10 jaar oud. Kortom, de Ginkgo is nu zeker 100 jaar oud. Het educatieve karakter is er altijd geweest in de Costerustuin. Naambordjes bij elke plant, hoe zit een plantje in elkaar, hoe zaait een plant zich uit, welke kenmerken hebben planten uit dezelfde familie, een apart perk voor medicinale planten, de maandelijkse bloeikalender etc. Iedere dag komen bezoekers voor een groene wandeling, voor kennis van biologie, voor de soms zeldzaam geworden oorspronkelijk in Nederland groeiende planten en voor inspiratie voor de eigen tuin of het balkon. Het onderhoud van de Costerustuin is in handen van toegewijde vrijwilligers.

De ingang Van de Costerustuin ligt tussen appartementencomplex Schuttersheide aan de Zonnelaan nr 4b en Zonnelaan 6. Open: de tuin is altijd open en gratis te bezichtigen.

Tip: op 5 minuten lopen van de Costerustuin vind je het Pinetum Blijdestein, een unieke bomencollectie. Misschien ook even een kijkje nemen?

De Theetuin van Weesp (Ossenmarkt 34, Weesp) ligt op een schitterende plek: op een van de vier bastions van de oude vestingstad, Bastion Bakkerschans (1674). Er ligt een vestingwal omheen met statige oude bomen. Deze eerste theetuin van Nederland uit 1986 is opgezet en ontworpen door Jacqueline van der Kloet, Stan Gall en Niek Roozen. Zij zagen hier de perfecte locatie om hun droom te realiseren, een prachtige modeltuin, bijzondere planten en potten en een sfeervol theehuis. De tuin is inmiddels uitgegroeid tot een waar paradijs waar de echte tuinliefhebber zijn hart aan kan ophalen. De modeltuin is een heel belangrijke plek in De Theetuin: hier worden bezoekers verrast en geïnspireerd. Bijzondere vaste planten, onbekende bolgewassen en niet-alledaagse eenjarige zomerbloemen, samengebracht in spannende beplantingscombinaties: het visitekaartje van Jacqueline van der Kloet. Het ontwerp van de tuin is helder en simpel: centraal een ovale vijver, omgeven door een immense Thujahaag. Dat is het rustpunt van de tuin dat er tegelijkertijd voor zorgt dat de tuin niet in één oogopslag te overzien is. Rondom dat rustpunt liggen de borders die via een meanderend grindpad met elkaar verbonden zijn. Kleinere en grotere oppervlaktes die allemaal als voorbeeld dienen voor verschillende plantencombinaties. Al wandelend ontdek je zo, stukje bij beetje, de tuin. De tuin is op haar mooist van april tot oktober. In de in 1875 gebouwde munitieloods is nu een sfeervol theehuis (Bar Blauw) waar je buiten op het terras of binnen bij de houtkachel terecht kunt voor een hapje en drankje.

Open: De Theetuin is het gehele jaar gratis te bezichtigen, dagelijks tussen 9 en 18 uur. Op zon- en feestdagen is de gehele Theetuin gesloten. Bar Blauw is open woensdag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Wester Amstel (Amsteldijk-Noord 55, Amstelveen) is een gaaf voorbeeld van de Hollandse buitenplaatscultuur. Het huis, het park, de theekoepel en de poort stammen uit 1662, zijn allemaal rijksmonument en hebben de status van ‘complex-historische buitenplaats’. Het park heeft het grondplan van de 17e eeuwse Hollands-Classistische aanleg. Het is in de loop der eeuwen gedeeltelijk omgevormd naar de 18e eeuwse landschapsstijl en aangevuld met elementen uit de 19e, 20e en 21ste eeuw. De opvallende krullerige 18e eeuwse poort is Rococo, de 19e eeuwse theekoepel Victoriaans. Wandelend door de tuinen en het park van Wester-Amstel kun je overal eigentijdse tuinbeelden bewonderen. In het voorjaar kun je in de borders stinzenplanten bewonderen. In de siertuin (naast het buitenhuis) geuren ’s zomers de rozen. En in de kruidentuin vind je niet alleen keukenkruiden, maar ook medicinale planten en soorten voor het maken van verf- en geurstoffen. De bewoners van een buitenplaats wilden immers zelfvoorzienend zijn! Binnengekomen door de poort van Wester-Amstel en de laan aflopend vind je links verscholen achter een heg ook nog een vlindertuin waar de vlindersoorten zoals het landkaartje en de citroenvlinder overwinteren. En ten slotte is er ook nog een boomgaard waar appels, peren, kweeperen, walnoten, tamme kastanjes en hazelaars groeien.

Open: het hele jaar door op werkdagen van 9-16.30 en van april – oktober op zaterdag en zondag van 12-16.30. Gesloten bij storm of slecht weer en bij bijzondere evenementen. Entree: gratis (vrijwillige donatie 5 euro online waar je ook een audiotour kunt downloaden).

 

Een perfecte laatste stop op een tuinenroute is de Pluktuin Amstelveen (Amsteldijk Zuid 183b, Nes aan de Amstel). Hier kun je zelf de tuinen of kassen in om een mooi boeket te plukken. Vroeger was hier een rozenkwekerij gevestigd, maar sinds 2000 is er een pluktuin waar je het hele jaar door terecht kunt. Je krijgt een knipschaartje en een emmer met water mee en gaat zelf de pluktuin en de kas in om een boeket te knippen. Als je klaar bent reken je af (€ 12,50 voor ca. 20 stelen: een flinke vaas vol!). In het voorjaar vind je in de tuin vooral tuinplanten, narcissen en tulpen, daarna begint de tuin steeds meer vorm te krijgen en bloeien als eerste de pioenrozen, alliums en duizendschonen. De zomer kan niet op met een grote keus aan bloemen uiteenlopend van zinnea’s tot cosmea, goudsbloemen, zonnebloemen en nog veel meer. Ook groeien er dan mooie bloemen om te drogen, zoals strobloemen, statice en physalis. Richting het najaar blijven de dahlia’s, gladiolen, herfstasters en cosmea nog even staan waarna het land weer leeg wordt gehaald om het voor te bereiden voor een nieuw bloemenjaar. Je kunt ook iets eten en drinken in de  theetuin of een high tea of mezze (kleine mediterrane hapjes) bestellen.

Open: De pluktuin is het hele jaar geopend (in herfst en winter vooral voor workshops), de theetuin is geopend van april t/m oktober van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur.