Paleispark Het Loo Apeldoorn
Nederland, Gelderland, Apeldoorn
Aan het einde van de 17e eeuw speelden de Nederlanden internationaal een grote rol – en niet alleen op handelsgebied. Ook stadhouder Willem III had grote ambities. Zijn huwelijk met de troonopvolgster Mary Stuart maakte hem koning van Engeland en daarbij paste een nieuw paleis in de Nederlanden. Ondanks de vele oorlogen en de strijd met de Fransen, begon hij in 1685 met de bouw van het Nieuwe Loo, naar voorbeeld van Versailles, het buiten van zijn tegenstrever Lodewijk XIV.
Hond mee? / Toegankelijkheid / Paden
Hond mee: in het centrum van Apeldoorn zijn honden aangelijnd welkom. In het Paleispark het Loo zijn honden niet toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is goed toegankelijk voor mindervaliden. Aan te raden is om dan vanaf het startpunt, via de Mariastraat, De Ruyterstraat die overgaat in de Roggestraat te nemen. Houd rechts aan (bocht Vosselmanstraat) en vervolg de weg op de Loolaan. Af en toe is de ondergrond wat ongelijk door boomwortels.
Paden: verhard (asfalt, schelpenpad).
Routebeschrijving
1. Ga vanaf de ANWB Winkel buiten het winkelcentrum de trap op en rechtsaf de winkelstraat in. Einde links-rechts, over het Raadhuisplein.
2. Ga rechts langs het oude raadhuis en direct linksaf, pal achter het oude raadhuis langs. Rechtdoor straatje in. Einde rechtsaf en meteen weer linksaf, Kerklaan. Bij het Oranjepark rechtsaf over het bruggetje voor een ommetje langs de muziektent, daarna links aanhouden om weer terug te komen op de Kerklaan. Weg vervolgen over de laan. Bij grote kruising met stoplichten oversteken en links van de kerk de straat in, Loolaan. Deze uitlopen. Bij stoplichten oversteken en rechtsdoor. Na 50 m rechts via het fietspad parkeerplaats van Paleis het Loo opgaan en dit pad blijven volgen tot u links van het moderne kassagebouw een afdakje ziet. U vindt er een QR-code, zodat u met uw smartphone een kaartje kunt betalen. Misschien vindt u het gemakkelijker het thuis te doen via www.kroondomeinhetloo.nl.
3. Volg de blauwe route tegen de klok in. Aan het begin van de route ziet u dan aan uw rechterhand de gebouwen van de Koninklijke Stallen.
4. Terug bij het uitgang wandelt u weer via de parkeerplaats, linksaf langs de Amersfoortseweg, oversteken bij de stoplichten en de Loolaan uitlopen richting het centrum van Apeldoorn. Bij de kerk en de stoplichten rechtdoor oversteken, doorgaande weg volgen, Loolaan, wordt Vosselmanstraat. Waar het verkeer een bocht naar rechts maakt links aanhouden, Hoofdstraat. wordt horecazone. Op plein links aanhouden. Hoofdstraat blijven volgen (zwarte bordjes richting station) tot u links het Raadhuisplein weer ziet. Hier rechtsaf, Mariastraat en terug naar het startpunt bij de ANWB Winkel.
Paleis Het Loo
Iets ten noordwesten van Apeldoorn ligt Paleis Het Loo dat in 1685 door Willem III werd gebouwd bij zijn jachtvelden op Hoog Soeren. Op het terrein stond al eeuwen een kasteel, het Oude Loo maar dit was niet geschikt om direct in te trekken en bovendien vond Willem het te klein. Hij liet vlak naast het oude slot een nieuw paleis bouwen, het Nieuwe Loo, vooral bekend als Paleis Het Loo. In de jaren 70 en 80 heeft het paleis een jarenlang durende restauratie ondergaan waarin het paleis en ook de tuinen in de oorspronkelijke 17e-eeuwse staat zijn hersteld. Het paleis, park en tuin zijn te bezoeken. In het gerestaureerde en vernieuwde paleis kunt u uit twee routes kiezen. Ook de paleistuin is de moeite waard.
Koninklijke Stallen
Aan uw rechterhand liggen de Koninklijke Stallen. Ze zijn tussen 1907 en 1909 gebouwd in opdracht van Koningin Wilhelmina (1880-1962) en boden ruimte aan 88 paarden.
Douglassparren
Verderop komt u langs een perceel douglassparren uit Noord-Amerika die hier rond 1830 zijn geplant.
Koningslaan
De Koningslaan was oorspronkelijk een jachtweg uit de tijd van Willem III. Hij ligt tegen een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd en stijgt over twee kilometer een meter of vijftig in een rechte lijn naar de ‘Echoput’ (niet aan de route).
Kasteel Het Oude Loo
De Koningslaan overgestoken loopt u tussen gazons door, met rechts, tussen de bomen, zicht op het Oude Loo. Het Oude Loo is een 15e-eeuws jachtslot. Tot eind 17e-eeuw ging het Oude Loo door vererving van hand tot hand maar sinds de Oranjes het hebben verworven, is het tot 1975 in handen van de koninklijke familie gebleven. Nu is het eigendom van de staat met de koninklijke familie als enige huurders. Het slot is verschillende malen gerestaureerd. Koningin Wilhelmina gaf bouwmeester Pierre Cuypers opdracht tot een drastische renovatie. Hoewel de verbouwing in 1921 was voltooid was er na de oorlog al behoefte aan hernieuwde werkzaamheden. Besloten werd het slot in oude eer te herstellen en een groot deel van de door Cuypers gemaakte aanpassingen teniet te doen. De tuinen van Het Oude Loo zijn in april en mei toegankelijk en staan bekend om de bijzondere azalea's en rododendrons.
Sprengen
U passeert enkele sprengen. De sprengen lagen hier al toen de koning-stadhouder deze grond in 1684 aankocht. Toen dreven ze molens aan maar er waren leukere toepassingen te bedenken zoals visvijvers en fonteinen.
Forellenvijver
De forellenvijver werd onder koning Willem I voorzien van huisjes en bruggetjes. In diezelfde periode werd het gehele paleispark heringericht in Engelse landschapsstijl. Een stukje verder in het bos volgt een uitgebreid netwerk van oude sprengen met bruggetjes. Vanaf het uitzichtpunt op de heuvel hebt u een mooi overzicht over de vele stroompjes.
Oude sprengen
Wandelend langs het pad is goed te zien hoe dit stuk van het bos is dooraderd met oude sprengen. Vanaf de uitzichtheuvel hebt u een mooi overzicht over het netwerk van stroompjes.
Willemstempel
Even verderop ligt op een stervormig knooppunt van bospaden de Willemstempel, een houten optrekje waar koning Willem III graag mijmerend verpoosde.
Hertenkamp
De route loopt verder door het hertenkamp. Al met al een zeer beschaafde wandeling, een paleis waardig. Vergeet niet dat Paleispark Het Loo nog veel meer cultuurhistorie te bieden heeft dan alleen deze route.