Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbandentest 2020

Winterbandentest: veel banden scoren voldoende, weinig goed

Dit jaar hebben we de bandenmaten 205/55 R 16 H en 235/55 R 17 V getest.

Direct naar de resultaten van de winterbandentest 2020

Bandenmaat 205/55 R16 H
Bandenmaat 235/55 R17 V

205/55 R16 is de meest verkochte bandenmaat en deze liggen vooral onder middenklasse gezinsauto's, zoals de Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane, Skoda Octavia en de Toyota Corolla. Als testauto is de Volkswagen Golf gebruikt. Voor de indoortests op ijs gebruikten we een elektrische e-Golf, voor de tests buiten zowel een sportieve GTI als een meer conventionele benzine-uitvoering. De andere bandenmaat, 235/55 R17, is een maat die we vinden onder middenklasse SUV’s. Denk aan de Audi Q3, BMW X3 of Kia Sportage. In ons geval hebben we de banden getest met de Ford Kuga.

Bandenmaat 205/55 R16 H

Van de vijftien geteste banden in deze maat scoren er vijf goed (4 sterren) en zeven voldoende (3 sterren), zodat er een flink aantal banden kunnen aanraden. Eén band scoort twee sterren en twee banden slechts één ster, die raden we uiteraard niet aan.

De vijf banden die vier sterren scoren zijn zeer aan te raden. De Bridgestone Blizzak LM005 is echt heel goed op nat wegdek. Vanwege de wat hogere slijtage is deze band wellicht vooral geschikt voor mensen die niet te veel kilometers maken. Bij de Michelin Alpin A6 zijn de prestaties op nat maar net iets minder, maar is de slijtvastheid aanzienlijk beter. Daarachter komen de Dunlop Winter Sport 5 en de Hankook i*cept RS2. Deze twee banden presteren vooral op droog wegdek iets minder, maar hebben nog wel (net) goed gescoord. De vijfde topper, de Maxxis Premitra Snow WP6, is juist op droog en ook op nat wegdek erg goed. Hier zijn de prestaties op sneeuw en de slijtvastheid weer ietsje minder. Overigens is dit een goedkopere band, die toch op alle hoofdonderdelen minimaal een goed gescoord heeft. Fijn dat de beste banden uit de test niet per definitie de duurste zijn.

De groep van zeven banden die op drie sterren uitkomen hebben tekortkomingen op één of enkele testonderdelen. Als er sprake is van lichte tekortkomingen dan is de score nog ruim voldoende (Ø/+).  Bij duidelijke tekortkomingen komt de score niet verder dan voldoende (Ø). Banden die op alle hoofdonderdelen minimaal voldoende scoren kunnen we aanraden. Als een band geen voldoende haalt op één van de testonderdelen hebben we het niet meer over tekortkomingen maar over zwakke prestaties. In dat geval komt een band uit op een twee sterren-eindoordeel.  Banden die op een veiligheidsrelevant testonderdeel slecht scoren worden afgewaardeerd naar één ster. Die banden hebben we als onveilig beoordeeld en raden we af.

In de tabellen zijn alle testresultaten samengevat. Wie echt alles wil weten kan klikken op een band in de tabel en daar vind je ook de testscores op subonderdelen zoals remmen op nat wegdek of juist aquaplaning in een bocht. Bovendien vind je hier een uitgebreide omschrijving van hoe je zo’n score of beoordeling nou eigenlijk vertaalt naar wat je in de dagelijkse praktijk kan ervaren of mag verwachten.

Bandenmaat 235/55 R17 V: winterbanden middenklasse SUV’s

Van de dertien geteste banden in deze maat is er uiteindelijk maar één band die op geen enkel hoofdonderdeel tekortkomingen heeft en vier sterren haalt: de Michelin Pilot Alpin 5. Gelukkig zijn er wel elf banden die met drie sterren een voldoende halen, zodat er toch een ruimte keus is uit banden die we kunnen aanbevelen.

Winnaar van de test is dus zonder twijfel de Michelin. Vooral op droog wegdek maar ook op sneeuw steekt deze band met kop en schouders boven de rest uit. De band is ten opzichte van sommige concurrenten iets gevoeliger voor aquaplaning in bochten, maar de wegligging op nat wegdek is juist weer heel goed. Ook de slijtvastheid is zeer goed.

De groep met drie sterren laat een wisselend beeld zien waar de tekortkomingen of juist de sterke punten liggen. Voor een goede keuze uit deze groep is het verstandig een goed beeld te hebben van je eigen eisen aan of verwachtingen van een band. Vind je stuurgevoel en precisie belangrijk, kijk dan naar goede scores op het onderdeel “rijeigenschappen droog”. De Vredestein en Dunlop scoren daar bijvoorbeeld goed. Heeft een korte remweg op nat jouw prioriteit ? Kies dan voor de Bridgestone of, op enige afstand daarachter, de Goodyear, Continental of Dunlop. Is het vooral voor de wintersport en wil je maximale prestaties op sneeuw: de Michelin of anders de Nokian. Vooral graag een stille band? Neem de Fulda. Zuinig? De Bridgestone. Lage slijtage? de Esa+Tecar.

De scores op subonderdelen kun je zien als je doorklikt op een band in de tabel. Overigens kun je daar ook zien hoe wij al die verschillende scores hebben meegewogen in het eindoordeel en zo tot de Michelin als eindwinnaar zijn gekomen. Afhankelijk van je eigen gebruik en voorkeuren hoeft dat dus niet per definitie de beste band voor jou te zijn.

Conclusie

Kijk naar de resultaten met in het achterhoofd je eigen verwachtingen van en eisen aan een band. Wie niet met de auto op wintersport gaat zal de prestaties op droog en nat wegdek belangrijker vinden dan hoe een band presteert op sneeuw. Daarnaast vind je per band ook scores op subonderdelen als rijeigenschappen, remmen of aquaplaning.

Testresultaten winterbandentest 2020

Bekijk alle resultaten per band met de scores op subonderdelen zoals rijeigenschappen, remmen of aquaplaning.

Bandenmaat 205/55 R16 H
Bandenmaat 235/55 R17 V

 

Tips bandenmaat 205/55 R16 H

 • Wie goede prestaties onder alle omstandigheden en op alle onderdelen wil, kan het beste kiezen voor de Bridgestone, Michelin, Dunlop, Hankook of Maxxis;
 • Wie lichte tekortkomingen (score ruim voldoende in plaats van goed) voor lief wil nemen is goed af met de Continental of de Goodyear;
 • Wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil moet de Bridgestone hebben;
 • Voor wie minimale slijtage prioriteit heeft is de Michelin of de Dunlop de beste keuze;
 • Voor wie prijs belangrijk vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, adviseren wij Maxxis. Alternatieven van iets lager niveau kunnen de Toyo, Falken, Sava of Giti zijn.

 

Tips bandenmaat 235/55 R 17 V

 • De beste band uit de test is de Michelin;
 • Voor wie prijs belangrijk is zolang het niet ten koste gaat van veiligheid kan kiezen voor de Esa+Tecar, Kleber, Nokian of Cooper;
 • Wie optimale prestaties op sneeuw en ijs wil kan het beste kiezen voor de Michelin of Nokian;
 • Wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil moet de Bridgestone hebben;
 • Voor wie minimale slijtage prioriteit heeft is de Michelin, Goodyear, Esa+Tecar, Continental of Dunlop de beste keuze.
   

Vragen over banden en de winterbandentest?

Stel je vraag op op het ANWB Expertplatform

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.