Zeven misvattingen over private lease
Geen kleine lettertjes
Twijfel je of private lease iets voor jou is? Wij lazen de kleine lettertjes alvast voor je en verklaren de 7 grootste misvattingen.
1. Leasen is duurder dan kopen
Integendeel. Leasemaatschappijen kopen op grote schaal auto’s in waardoor ze meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Verder zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het casco risico (het allrisk deel) zelf afdekken. Tot slot is het voor een leasemaatschappij veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen. Al met al ben je daardoor in veel gevallen met private lease goedkoper uit dan wanneer je de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen.
Zie ook: Private lease vergelijken met kopen.
2. Bij ieder krasje kan ik mijn portemonnee trekken
Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Natuurlijk wordt de auto aan het einde van het leasecontract gecheckt op schade. Er is van te voren onderscheid gemaakt tussen ‘acceptabele schade’, zeg gebruikssporen en ‘niet acceptabele schade’. Als de ‘niet acceptabele schade’ gedekt is door je verzekering, bijvoorbeeld als het andermans schuld is, dan is er niks aan de hand. Is de schade niet gedekt dan wordt het eigen risico aangesproken.
3. Alleen ik mag in de auto rijden
Nee, jij bepaalt wie er met de auto mag rijden. Je blijft wel het aanspreekpunt voor de leasemaatschappij.
4. Mijn schadevrije jaren gaan verloren
Zeker niet. Ook al staat de verzekering niet op jouw naam, door aan het einde van de leaseperiode een ‘Schadevrij rijden-verklaring’ op te vragen bij de leasemaatschappij kun je aantonen dat je al die jaren geen schade hebt gemaakt. Als je dat ook bij je laatste autoverzekeraar opvraagt, kun je met deze twee bewijzen bij een nieuwe verzekeraar aankloppen.
Zie ook: Behoud van schadevrije jaren bij private lease
5. Ik krijg geen hypotheek
Niet helemaal waar, maar wel iets om goed op te letten. Doordat er bij private lease een BKR-registratie wordt gemaakt van het totale leasebedrag (maandbedrag x maanden looptijd), kan dit gevolgen hebben voor het maximaal te lenen bedrag voor een hypotheek. Bij de volgorde van eerst een hypotheek en vervolgens een private leaseauto is er meestal geen probleem. Maar bewandel je de omgekeerde weg, kan het een behoorlijke hap uit het maximaal te lenen hypotheekbedrag betekenen. Staat het kopen van een huis ook op de planning? Dan is het verstandig om dit goed uit te vragen bij je hypotheek- of financieel adviseur.
Zie ook: Private lease en BKR
6. Als je meer kilometers rijdt betaal je de hoofdprijs
Vergelijk het met de belminuten van je telefoonabonnement. Ga je over je bundel dan betaal je een aangepast tarief voor iedere minuut die je meer belt. Voor de auto betaal je dan aantal cent per kilometer. Een andere manier is om op te schuiven naar een grotere kilometerbundel, je betaalt dan alleen het verschil tussen de beide bundels. Als je minder kilometers rijdt en daardoor in een lagere kilometerbundel valt, krijg je bij sommige leasemaatschappijen het verschil weer terug.
7. Ik zit vast aan het leasecontract
Nee hoor, bij persoonlijke omstandigheden kun je bij diverse maatschappijen per direct en zonder extra kosten het leasecontract beëindigen. Dat zijn situaties waar je liever niet in verzeild raakt, zoals ontslag, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, ontbinden van een partnerschap en overlijden. Let dus op of de leasemaatschappij dat aanbiedt. Wil je van de auto af omdat je het kleurtje zat bent of een mooier exemplaar hebt gezien, betaal je wel een restbedrag.
Wat zegt de expert?
ANWB Expert Menno Neeteson: ‘Private Lease is dus niet per definitie duurder dan het kopen van een auto. Het is alleen wel de moeite waard je te verdiepen in de voorwaarden, die kunnen namelijk per aanbieder verschillen.’