Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Private Lease met of zonder BKR?

Niet iedere leasemaatschappij registreert een private leasecontract bij het BKR. Een BKR-registratie wordt veelal ervaren als nadelig. Dat is het niet, want als je geen betalingsachterstanden hebt is het juist een bewijs van goed financieel gedrag. Kun je dan beter leasen met of zonder BKR-registratie?

Of je nu kiest voor een aanbieder met of eentje zonder BKR-registratie, de betalingsverplichting blijft identiek. Het belangrijkste is dan ook dat het past binnen je financiële situatie. Je gaat immers een financiële verplichting aan voor een langere periode. Door de toetsing en uiteindelijke registratie voorkom je dat je verplichtingen aangaat waar je in een later stadium, om wat voor reden dan ook, misschien niet aan kunt voldoen.

Daarnaast kunnen kredietverstrekkers zien of een andere lening in het vervolg nog wel verantwoord is. Een afweging die je als het goed is ook zelf al maakt op basis van je inkomsten en uitgavenpatroon voor iedere financiële verplichting die je aanvraagt.
Zie ook: Minimum inkomen private lease

Private lease en een hypotheek

De BKR-registratie van een leasecontract kan gevolgen hebben voor andere leningen (zoals een hypotheek of persoonlijke krediet) omdat het gezien wordt als een langdurige betalingsverplichting. In vergelijking met een hypotheek gaat het om een relatief klein bedrag wat er geregistreerd wordt.

Bij de volgorde van eerst een hypotheek en vervolgens een private leaseauto is er meestal geen probleem. Maar bewandel je de omgekeerde weg, kan het een behoorlijke hap uit het maximaal te lenen hypotheekbedrag betekenen. Staat het kopen van een huis ook op de planning ? Dan is het verstandig om dit goed uit te vragen bij je hypotheek- of financieel adviseur.

BKR bij private lease

Sinds februari 2016 is er een officieel Keurmerk Private Lease. De aanbieders die voldoen aan dat keurmerk registreren het leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of een ander bedrijf dat zich specialiseert in betalingsgedrag. Werd eerst nog een deel (65%) van het totale leasebedrag geregistreerd, sinds 1 april 2022 wordt de volle 100% doorgegeven. Dit bedrag wordt binnen 30 dagen na de aflevering van de auto aan het BKR doorgegeven. 

Rekenvoorbeeld: Stel je leaset een Opel Corsa voor 48 maanden met het leasetarief van €299,- per maand dan registreert het BKR het gehele bedrag van €14.352,- (€299 x 48 maanden).

Contract beëindigen

Heb je al private lease en wil je er vanaf? Dat kan door het contract voortijdig te laten beëindigen. Je krijgt dan wel met een eindafrekening te maken. Het laten overnemen van je private leasecontract kan dan uitkomst bieden. Het contract overzetten op een andere naam zorgt er namelijk voor dat je geen eindafrekening voor het voortijdig beëindigen van het contract krijgt.

Terug naar overzicht Private lease

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!