Private lease occasion

Een gebruikte of tweedehandsauto private leasen?

Naast het leasen van nieuwe auto’s zie je tegenwoordig ook steeds vaker dat er tweedehands auto’s worden aangeboden met private lease. ‘Een gebruikte auto, maar dan all-in’ zeg maar. Dit kan voordeliger uitpakken, maar is zeker niet vanzelfsprekend.

Tariefstelling tweedehands private lease 

Net als bij het kopen van een gebruikte auto zou je ook bij private lease verwachten dat een tweedehands auto voordeliger is dan het leasen van een nieuwe auto. Voor private lease gaat deze vlieger niet helemaal op. De tarieven voor het privé leasen van een gebruikte auto zijn niet per definitie lager dan het maandelijkse leasebedrag voor een nieuwe auto. Die tarieven worden beïnvloed door factoren als waardedaling, reparatie- en onderhoudskosten en de inkoopprijs die de leasemaatschappij betaalt voor de auto.

Waardevermindering en onderhoud

Bij het bepalen van de tarieven voor private lease wordt rekening gehouden met de te verwachten restwaarde van een auto en de reparatie- en onderhoudskosten. Bij een nieuwe auto zal de waarde sneller dalen dan bij een tweedehands auto. De onderhouds- en reparatiekosten zijn daarentegen bij een occasion weer (aanmerkelijk) hoger dan bij een nieuwe auto.

Dat zorgt er dus voor dat de tarieven per maand van een nieuwe en een gebruikte private lease auto niet heel veel zullen verschillen. De keuze voor het privé leasen van een nieuwe auto ligt dan natuurlijk wel voor de hand. Dat is ook de reden dat we als ANWB geen occasions, maar alleen nieuwe auto's via private lease aanbieden.

Inkoopvoordeel op nieuwe auto’s 

Omdat leasemaatschappijen op grote schaal nieuwe auto's inkopen gaat dit gepaard met kortingen vanuit de importeur. Die kortingen zorgen ervoor dat dat het leasetarief heel scherp kan worden gehouden. Bij gebruikte auto's gaat het om veel kleinere aantallen of zelfs een enkel exemplaar en is dat voordeel er dus niet.

Zie ook

Private Lease goedkoper dan kopen

Terug naar overzicht Private lease