Private lease occasion

Een gebruikte of tweedehands auto private leasen?

Naast het leasen van nieuwe auto’s zie je tegenwoordig ook steeds vaker dat er tweedehands auto’s worden aangeboden met private lease.  ‘Een auto met de kop eraf’ zeg maar, maar dan voor een vast bedrag per maand. Voordeel is dat een occasion heel snel beschikbaar is en ook vaak goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto.

Tariefstelling tweedehands private lease 

Net als bij het kopen van een gebruikte auto zou je ook bij private lease verwachten dat een tweedehands auto een stuk voordeliger is dan het leasen van een nieuwe auto. Voor private lease gaat deze vlieger niet altijd op. De tarieven voor het privé leasen van een gebruikte auto zijn niet per definitie heel veel lager dan het maandelijkse leasebedrag voor een nieuwe auto. Die tarieven worden beïnvloed door factoren als waardedaling, reparatie- en onderhoudskosten en de inkoopprijs die de leasemaatschappij betaalt voor de auto.

Waardevermindering en onderhoud

Bij het bepalen van de tarieven voor private lease wordt rekening gehouden met de te verwachten restwaarde van een auto en de reparatie- en onderhoudskosten. Bij een nieuwe auto zal de waarde sneller dalen dan bij een tweedehands auto. De onderhouds- en reparatiekosten zijn daarentegen bij een occasion weer hoger dan bij een nieuwe auto. Dat zorgt ervoor dat de tarieven van een lease-occasion in het verleden niet heel veel lager lagen dan van een nieuwe private leaseauto. Echter door de recente sterke prijsstijgingen van nieuwe auto's wordt occasionlease wel steeds aantrekkelijker.

Inkoopvoordeel 

Omdat leasemaatschappijen op grote schaal nieuwe auto's inkopen gaat dit gepaard met kortingen vanuit de importeur. Die kortingen zorgen ervoor dat dat het leasetarief heel scherp kan worden gehouden. Bij occasionlease worden de auto's die na een paar jaar al terugkomen bij de leasemaatschappij voor een tweede keer aangeboden. Het schaalvoordeel bij de inkoop heeft invloed op de restwaarde en zorgt ervoor dat de auto opnieuw scherp geprijsd kan worden als deze wordt aangeboden als occasionlease. 

Flexibel rijden door korte looptijden

Bij occasionlease zie je ook dat de looptijd van het leasecontract vaak korter is dan met nieuwe auto's. Je bent dan dan flexiberer als je snel wilt wisselen van auto. Afhankelijk van hoe oud de aangeboden occasion is kan je kiezen voor een looptijd vanaf 12 maanden (tot maximaal 60 maanden). Bij een korte looptijd wordt natuurlijk wel je maandbedrag hoger, net zoals bij private leasen van een nieuwe auto.

Direct rijden met occasionlease

Belangrijkste voordeel van het leasen van een gebruikte auto is de snelle beschikbaarheid. Vaak kan je al binnen 3 weken in je "nieuwe" auto rijden. Het gaat bij de aangeboden auto's eigenlijk altijd om "jonge" occasions. De auto's zijn in het algemeen maximaal vier jaar oud, zijn goed onderhouden tijdens de eerdere leaseperiode en hebben een lage kilometerstand. Als berijder hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over mogelijke reparaties of duur onderhoud. Als dat al voorkomt komt dat voor rekening van de leasemaatschappij. Zo is het leasen van een occasion net zo zorgeloos voor een vast maandbedrag als het privé leasen van een nieuwe auto.

Zie ook

Private Lease goedkoper dan kopen

Terug naar overzicht Private lease