Naar artikel

Hoe werkt verblinding?

Waarom onze ogen niet tegen licht kunnen

Het is een van de meest gehoorde irritaties in het verkeer en klacht nummer één van ANWB-leden: verblinding door tegenliggers of laagstaande zon. Hoe werkt verblinding en waarom hebben onze ogen daar moeite mee?

Verblinding door koplampen

De lampen van een tegenligger kunnen je ogen een paar seconden (tot enkele minuten) verblinden. Verblinding door koplampen blijkt vaak te worden veroorzaakt door een verkeerde afstelling van de koplampen, het gebruik van verkeerde lampen of verkeerde montage van de koplamp. Des te belangrijker is het om hierop te letten samen met je garage, of bij de APK. Overigens: vooral in de herfst, als de zon laag aan de hemel staat, is de zon ook een verblindende factor. 

Iris open, iris dicht    

Niet iedereen wordt op dezelfde manier verblind bij fel tegenlicht. Hoe dit precies werkt weten wetenschappers eigenlijk niet. Wellicht reageren de staafjes en kegeltjes niet bij iedereen hetzelfde. Er wordt gezegd dat de iris, die in het donker open staat, bij tegenlicht bij de één verder dichtknijpt dan bij de ander, stelde de Volkskrant in een onderzoek naar nachtbrillen.

Tips tijdens het autorijden

Oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam stelt dat ‘verblinding’ een fenomeen is waar je weinig aan kunt doen. Tenminste: je kunt je eigen ogen niet veranderen. Maar je kunt wel allerlei tips toepassen tijdens het autorijden.

1. Spiegels op anti-verblindstand zetten

Allereerst helpt het om je zij- en binnenspiegels op anti-verblindstand te zetten. De lichten in het dashboard en de lichten van je navigatie op nachtstand zetten, is ook verstandig. 

2. Zorg voor een schone voorruit

Een vieze voorruit werkt strooit het felle licht van de tegenligger als het ware alle kanten op. Houd als bestuurder de blik op de eigen weghelft, in plaats van op de weghelft van de tegenliggers, dat scheelt al.

3. Zet een klein lampje met binnenverlichting aan

Oogarts De Faber heeft nog een tip: ‘Soms helpt het om een klein lampje met en beetje binnenverlichting te hebben, bijvoorbeeld door het dashboardkastje een stukje open te zetten. Niet het lampje boven je hoofd, natuurlijk, dat is te fel.’ Dit zorgt ervoor dat de pupillen niet helemaal wijd openstaan.

4. Stel je koplampen goed af

Om andere weggebruikers niet tot last te zijn, kun je zorgen dat je eigen koplampen niet te fel of verkeerd afgesteld staan. Je kunt dat zelf controleren door op een meter of twintig van een ruit te parkeren en naar de reflectie van je autolampen te kijken. 

Speciaal voor jou geselecteerd

ANWB Autoverzekering 

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard!

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.