Wat is pech?

Zie, hoor, ruik, voel en repareer!

Zie je een vreemd plasje onder je auto? Hoor je een verdacht geluid of ruik je een penetrante lucht? Je eigen zintuigen waarschuwen je als er problemen zijn met je auto. Lees hier hoe je problemen herkent en wat je zelf kunt doen.  

Snel naar

Vreemd geluidVloeistofplas onder de auto | Vreemde geurDe auto trilt, trekt of deint | Bel de Wegenwacht

Vreemd geluid:

Wat hoor je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Je hoort een knetterend geluid. Of heb je het idee op een opgevoerde brommer te rijden. En het wordt alleen maar erger als je gas geeft. Heel goed mogelijk dat de uitlaat lek is of kapot is. Rijden met een lekke uitlaat is gevaarlijk omdat gassen het interieur kunnen binnendringen. Bovendien is het verboden. Je kunt een bekeuring krijgen vanwege lawaai-overlast. Ga zo snel mogelijk naar een garage of een uitlaatcentrum.
Je hoort een snerpend piepend geluid bij draaiende motor Vaak wordt het erger als je extra gas geeft. Of soms verdwijnt het geluid dan juist. Goede kans dat de V-snaar die de dynamo aandrijft, versleten is of niet goed gespannen staat. Ga naar de garage om de V-snaar op de juiste spanning te zetten of om de V-snaar te laten vervangen als hij rafelig is of gescheurd.
Je hoort een zoemend geluid dat mogelijk van de wielen afkomstig is? Of er is bij een van de wielen een roffeltje te horen? De kans is groot dat de wiellagers zijn versleten. Ga zo snel mogelijk naar de garage om de wiellagers te laten vervangen. Een garagehouder kan makkelijk controleren welk wiel nieuwe lagers nodig heeft door de auto op te krikken en het wiel een flinke zwaai te geven.

Vloeistofplas onder de auto:

Wat zie je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Je ziet een plasje donkere of zwarte vloeistof onder je auto liggen. Mogelijk dat er motorolie is weggelekt.

Begin met peilen of er nog voldoende motorolie in de motor zit. Als je net een rit heeft gemaakt, wacht dan minstens vijf minuten tot de motor is afgekoeld. Zit er geen olie meer in, rijd dan niet meer verder. Zit er nog wel voldoende olie in, rijd dan naar de eerste de beste garage om de auto op olielekkage te laten controleren.

Er ligt een plas groen, rood of geelachtig water onder de auto, die mogelijk wat zoetig ruikt. De kans is groot dat dit koelvloeistof is. Er is waarschijnlijk sprake van een lekkage in het koelsysteem.

Neem geen risico. Ga niet rijden maar bel eerst de Wegenwacht voor advies.

Er ligt een plasje water onder je auto na een lange rit waarbij de airco veelvuldig is gebruikt. Het is waarschijnlijk condenswater van de auto. Dan is er geen probleem.

Het is normaal dat een airco na langdurig werken even stoom afblaast in de vorm van condenswater. Lees er hier meer over. Twijfel je toch of het wellicht koelvloeistof is, vraag dan de Wegenwacht om advies.

 

Vreemde geur:

Wat ruik je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Een duidelijke brandstoflucht (benzine of diesel) in de auto. Dit kan duiden op een brandstoflekkage met mogelijk brandgevaar.

Zo snel mogelijk stoppen op een veilige plaats. Auto verlaten. Bij twijfel Wegenwacht bellen, bij brand 112 bellen.

Een penetrante smeulende geur. De koppelingsplaten of remblokken zijn waarschijnlijk oververhit.

Stop op een veilige plek en laat de auto een kwartiertje afkoelen. Daarna kun je proberen voorzichtig verder te rijden. Twijfel je nog aan werking van remmen of koppeling vraag dan de Wegenwacht om advies.

Brand of schroeilucht, mogelijk in combinatie met rook. Waarschijnlijk is er kortsluiting in de elektrische bedrading.

Zo snel mogelijk stoppen op een veilige plaats. Auto verlaten. Bij twijfel Wegenwacht bellen, bij brand 112 bellen.

 

De auto trilt, trekt of deint:

Wat voel je?

Wat is het probleem?

Wat moet je doen?

Stuurwiel trekt sterk naar één kant of trilt hevig. Een van de banden is lek of een wiel is beschadigd. Of er is schade aan de stuurinrichting.

Stop op een veilige plek. Controleer wielen en banden. Bij twijfel Wegenwacht bellen. Bij lekke band wiel verwisselen. Doe je dit liever niet zelf laat dan gerust de Wegenwacht komen.

Een deinend gevoel in bochten, de auto blijft lang nadeinen na verkeersdrempels. Mogelijk zijn een of meer schokdempers versleten of defect. Dat kan heel gevaarlijk zijn. Rij voorzichtig naar een garage en laat de schokdempers nakijken en zo nodig vervangen.
Het toerental loopt op als je gas geeft, maar je voelt dat de auto veel slechter optrekt dan je gewend bent. De koppelingsplaten zijn versleten of de koppeling moet opnieuw worden afgesteld. Rij voorzichtig naar een garage en laat de koppeling nakijken.

 

Meer informatie

Top 4 adviesaanvragen

Bel de Wegenwacht

Twijfel je nog steeds? Aarzel niet en bel de Wegenwacht: 088-269 28 88. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, komt een van onze wegenwachten langs.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket?

Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Bekijk de pakketten