Lampje verwisselen

Wanneer je autoverlichting kapot is, kan je soms zelf de lampjes vervangen. We leggen dat in enkele heldere stappen uit. We vertellen ook wat je moet doen wanneer je de lampjes niét kunt verwisselen – wat bij veel moderne auto’s het geval is.

Aanschaftips

  • Lampjes of lampensets zijn verkrijgbaar bij uw dealer, maar ook bij het pompstation of de automaterialenzaak.
  • Voor koplampen bestaan standaardmaten, zoals H1, H4 en H7. Zie het instructieboekje.

Zo verwissel je een lampje

  • Kijk in het instructieboekje waar het te vervangen lampje precies. Wissel het lampje wanneer de auto een tijdje heeft stilgestaan: autolampen worden gloeiend heet wanneer ze branden.
  • Pak een halogeenlamp altijd bij de voet vast. Vette vingers kunnen inbranden en geven dan een zwarte aanslag op het glas. De lamp geeft daardoor minder licht. Bovendien verkort dit de levensduur. Andere lampjes moet je wellicht bij het glas pakken om ze te kunnen monteren. Gebruik in die gevallen een doekje.
  • Een koplampbol kan maar op één manier worden gemonteerd.
  • Wanneer de verlichting ook na het vervangen van het lampje niet werkt, zet dan de verlichting uit en doe de auto op slot. Open de auto daarna opnieuw en schakel de verlichting in: sommige auto’s herkennen een kapotte lamp en sturen deze niet meer vanzelf aan. Door het systeem te resetten, detecteert de auto de vervangen lamp.
  • Doet de lamp het nog steeds niet, raadpleeg dan uw instructieboekje voor de zekering die de voeding voor de betreffende lamp verzorgt. Controleer die zekering en vervang hem indien nodig.

Soms kun je het lampje niet zelf vervangen

  • Bij veel moderne auto’s kun je niet bij de lampjes zonder eerst allerlei onderdelen te demonteren. In dat geval is het raadzaam de garage het lampje te laten vervangen. De ANWB heeft zich bij monde van de overkoepelende automobielcluborganisatie FIA hard gemaakt voor Europese regelgeving over dit onderwerp. Sinds 2009 moeten autofabrikanten hun modellen zo ontwerpen dat mensen zelf in staat zijn hun autolampen te vervangen.
  • Is je auto uitgerust met xenonlampen? Kom er dan niet zelf aan, maar laat de reparatie door de garage uitvoeren. Op ons Garagereviewplatform lees je welke garages door ANWB-leden positief worden beoordeeld.