Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snel je autoruit ontdooien: 6 tips

Tips van de Wegenwacht waarmee je snel de weg op kan

Het is koud, het is donker en de ramen van je auto zitten dichtgevroren. Geen fijn begin van je dag. Hoe kun je zo snel mogelijk je autoruit ontdooien? Of nog beter: wat kun je doen om te voorkomen dat je hoeft te krabben?

Tips om je autoruit te ontdooien

  1. Spuit je ruiten en verlichting in met ruitontdooier en wacht een paar tellen zodat het kan inwerken. 
  2. Heb je geen ruitontdooier bij de hand, gebruik dan een ruitenkrabber. Zet de krabber schuin tegen de ruit, zo krijg je het ijs het makkelijkst weg. Let op: krab de achterruit niet als je de achterruitverwarming aan hebt staan. Je loopt dan het risico op een gebarsten achterruit.
  3. Controleer of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Tik ze anders voorzichtig los met de ruitenkrabber.
  4. Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt; dit voorkomt condensvorming.
  5. Start je auto pas nadat je de auto ijsvrij hebt gemaakt. De motor warmt stationair nauwelijks op en het is slecht voor de auto, het milieu en jezelf!
  6. Beslaan je ruiten van binnen? Zet de blazers aan op de voorruit, schakel de recirculatiestand in en zet de verwarming op de heetste stand. Gebruik eventueel een doek om de ruiten droog te maken. Is de ruit droog? Zet dan de recirulatiestand weer uit. 

In onderstaande video laat Paul van de Wegenwacht het je zien.


Tips om bevroren autoruiten te voorkomen

Wil je zo min mogelijk hoeven krabben? Dit zijn twee handige tips:

  • Zorg dat je ruiten schoon zijn. Vieze autoruiten bevriezen sneller, omdat vocht zich aan vuil hecht. 
  • Een andere tip is om bij vorst een zogenaamde anti-ijsdeken over de voorruit van je auto te spannen. Dan kun je de volgende dag snel op weg.

Nog een extra tip: zorg dat je 's winters altijd je ruitenwissers uitzet voordat je je auto uit zet. Doe je dit niet en je ruitenwissers vriezen vast, dan kunnen ze beschadigen. 

Géén warm water over je bevroren autoruit!

Gooi nooit een emmer warm water over je autoruit en ga ook niet aan de slag met een zakje warm water. Misschien denk je dat je dan lekker snel op weg kan, maar het tegendeel is daar. Door het temperatuurverschil kan de ruit namelijk barsten. Zeker als je een klein sterretje in de ruit hebt zitten, is de kans groot dat de autoruit stuk gaat. En mocht je nu denken: "Dat zal wel meevallen", bekijk dan even onderstaande video van onze experts.


Niet goed ontdooien van je autoruit: € 250 boete

Een automobilist is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben. De politie adviseert daarom de voor- en achterruit, de zijramen én de buitenspiegels voor het rijden goed schoon te maken. Maak je in alle haast alleen een kijkgaatje in je bevroren voorruit, dan riskeer je een boete tot € 250. Als ook de buitenspiegels niet ijsvrij zijn, komt daar nog eens € 130 boete bovenop. En dat is in alle eerlijkheid begrijpelijk, want rijden met slecht zicht is een belangrijke oorzaak voor ongelukken.

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Heb je pech? Of kom je in een onveilige situatie terecht, bijvoorbeeld vanwege een grote barst in je autoruit? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral 's winters komt dit veel voor. Denk bijvoorbeeld aan start- en accuproblemen, of een bevroren slot of handrem. 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.