Verlichting controleren

Waar moet je op letten?

Jouw autoverlichting zorgt dat jij iets ziet, maar ook dat je onderweg gezien wordt. Je kunt eenvoudig zelf controleren of de verlichting van je auto goed werkt.

Waarom is controle van je verlichting zo belangrijk?

Kapotte lamp

Een kapotte koplamp vermindert niet alleen je eigen zicht, maar maakt je ook minder zichtbaar voor je medeweggebruikers. Zonder werkende richtingaanwijzers kun je je intenties in het verkeer niet aangeven. En hoewel je het mistachterlicht heel weinig zult gebruiken, is het wel zo fijn dat die werkt wanneer je 'm nodig hebt.

Reservelamp

Zorg altijd voor een set reservelampen in de auto. In een set zitten vaak ook lampjes voor bijvoorbeeld de richtingaanwijzers. Hoewel je feitelijk al in overtreding bent als er iets aan de verlichting stuk is, is het ter beoordeling van de politie om je te bekeuren. Ze kunnnen besluiten je te laten gaan zonder boete als je het lampje ter plekke vervangt. Maar ze kunnen je ook juist wél bekeuren, ondanks het feit dat je het lampje ter plekke vervangt.

Zelf de verlichting van jouw auto controleren?

Dat kan in 2 eenvoudige stappen:

Stap 1

Schakel de verlichting in.

Stap 2

Laat iemand meekijken of alle verlichting werkt. Controleer het stadslicht, dimlicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. En vergeet je kentekenverlichting niet! Ben je op jezelf aangewezen, parkeer de auto dan voor een groot spiegelend oppervlak, een winkelruit bijvoorbeeld, en voer dan dezelfde controles uit.

Koplampen afstellen

Koplampen afstellen is een precies klusje. Ook al zit er in de meeste moderne auto’s een speciale knop om de hoogte in te stellen, toch kun je dergelijk specialistisch werk beter aan je garage overlaten. 

Maak koplampen schoonLet op: Zorg dat de ruiten en de lampen van de auto in de winter goed sneeuwvrij zijn voor je de weg op gaat. Goed zicht is in alle omstandigheden van groot belang en dat geldt in slechte weersomstandigheden des te meer. De koplampen kunnen door vuilafzetting wel tachtig procent van de lichtopbrengst verliezen.

Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geluid, hangt er een vreemde geur of weet je niet wat te doen als een lampje gaat branden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen! De Technische Helpdesk is iedere dag bereikbaar tussen 07.00 en 00.00 via 088 269 28 88.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.