Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Help, mijn auto lekt!

Je komt aanlopen bij je auto en ziet het meteen: er ligt een plasje vloeistof onder. Wat is het? Hoe komt het? En moet je gelijk naar de garage, of kun je ermee doorrijden? We leggen het je uit.

Als je auto vloeistof lekt, wil je natuurlijk weten wat het is. De vloeistoffen in je auto variëren in kleur en consistentie, dus vaak kun je zelf vrij makkelijk vaststellen wat er lekt. We zetten hieronder de meest voorkomende lekkages op een rij. 

1. Je auto lekt olie

Zie je een plasje donkerbruine of zwarte vloeistof onder je auto liggen, dan lekt je auto waarschijnlijk motorolie. Begin in dat geval met peilen of er nog voldoende motorolie in de motor zit. Als je net een rit hebt gemaakt, wacht dan minstens tien minuten tot de motor is afgekoeld. Zit er geen olie meer in, rijd dan niet verder. Vul dit zelf bij, of bel de Wegenwacht. Zit er nog wel voldoende olie in, rijd dan naar de garage om je auto op olielekkage te laten controleren.

2. Je auto lekt koelvloeistof

Ligt er een plas groen, rood of geelachtig water onder de auto, die mogelijk wat zoetig ruikt? Dan is de kans groot dat je auto koelvloeistof lekt. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van een lekkage in het koelsysteem. Neem geen risico. Ga niet rijden, maar bel eerst de Wegenwacht voor advies.

3. Je auto lekt water

Heb je een lange rit gemaakt waarbij je de airco hebt gebruikt? En ligt er vervolgens een doorzichtig plasje vloeistof onder je auto? Geen probleem: dat is waarschijnlijk condenswater van de auto. Het is normaal dat een airco na langdurig werken even stoom afblaast in de vorm van condenswater. Twijfel je toch of het wellicht koelvloeistof is, vraag dan de Wegenwacht om advies.

Bij twijfel: bel de Wegenwacht

Lekt je auto vloeistof en twijfel je of je door kunt rijden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen voor technisch advies. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.