Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een aankoopkeuring: slim of onzin?

Dit moet je weten over de aankoopkeuring van een auto

Een tweedehands auto vinden is niet moeilijk: voor vrijwel elke wens bestaat een passend model. Maar een auto kan er nog zo goed uitzien, dat wil niet zeggen dat 'ie technisch in orde is. Ondanks dat de meeste autobedrijven betrouwbare auto's verkopen, kan het geen kwaad om iets dieper in de techniek te duiken. Heb je die technische kennis zelf niet? Dan kun je een aankoopkeuring laten doen.

Waarom investeren in een aankoopkeuring?

Een aankoopkeuring laten uitvoeren, is altijd een eigen keuze. Het kost geld en vraagt om planning, omdat er meestal een afspraak voor nodig is.

Daar staat tegenover dat het de betrouwbaarste manier is om achter de staat van een auto te komen. Een aankoopkeuring geeft nooit 100 procent zekerheid, maar het is wel een goede indicatie. Hiermee voorkom je dat je op korte termijn voor onvoorziene kosten komt te staan, zoals deze 5 dure en veel voorkomende reparaties.

Een keuringsrapport met minpunten levert bovendien een onderhandelingspositie op. Blijkt een auto toch bepaalde mankementen te hebben, dan kun je de verkoper de keuze voorleggen: repareren voor aflevering of een verlaging van de verkoopprijs.

Stemt een verkoper niet in met een aankoopkeuring? Dan weet je eigenlijk al genoeg en kun je beter verder zoeken naar een andere auto.

Wie doet de aankoopkeuring?

Bekende partijen voor een aankoopkeuring zijn Vakgarage, DEKRA, Mijn Autocoach en Occasionkeuring Nederland. Sommige van deze aanbieders doen een aankoopkeuring op locatie, zoals DEKRA. Andere doen dat bij een garage naar keuze.

Keuring met ledenvoordeel

Wist je dat je als ANWB-lid extra voordelig een occasionkeuring kunt laten uitvoeren bij DEKRA? Dat scheelt in de portemonnee.

De kosten van een aankoopkeuring

Een aankoopkeuring kost voor een gangbare auto tussen de 150 en 350 euro. Er zijn grote verschillen tussen aanbieders en de inhoud van de keuring. Zo wordt de auto bij de goedkoopste keuringen op minder punten gecontroleerd. De vraag is of je dat moet willen, want er kunnen mankementen onopgemerkt blijven.

Let op: de ene garage keurt op veel meer punten dan de ander. Dat zie je natuurlijk terug in de prijs. Ook is de prijs afhankelijk van geleverde diensten (zoals mee-onderhandelen) en of er op locatie moet worden gekeurd of niet.

Garantie en tweedehands auto's, hoe zit dat?

Naast een aankoopkeuring kan ook garantie op je tweedehands auto een hoop geruststelling geven. Maar welke soorten garanties zijn er allemaal? En waar moet je op letten? In dit artikel lees je er meer over.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.