Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In 4 stappen een tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto kopen: dit moet je weten

De knoop is doorgehakt: je gaat een tweedehands auto kopen. Met dit handige stappenplan helpen we je op weg. Van het vinden van de auto die bij jou past tot het moment dat je de sleutel in handen hebt.

Stap 1: Oriënteren

Als je op zoek gaat naar een tweedehands auto, dan zoek je waarschijnlijk binnen een bepaald budget. Maar denk ook na over wat de auto je vanaf de koop gaat kosten. Met onze handige kostentool bereken je eenvoudig wat je per maand kwijt bent aan onderhoud, verzekering, belasting en afschrijving. Vergelijk meteen een paar verschillende occasions: tussen twee op het oog vergelijkbare auto’s kan zomaar een maandelijks verschil van tientallen euro’s zitten. Bedenk voor aanschaf ook hoeveel je gaat rijden met je auto en of brandstof of elektriciteit voor jou het meest voor de hand ligt. Er is tegenwoordig namelijk steeds meer keuze in tweedehands elektrische en hybride auto's.

Daarnaast zul je moeten kiezen uit vele uitvoeringen en carrosserievormen. Hoeveel mensen wil je comfortabel kunnen vervoeren? Hoe groot moet de kofferbak zijn? En wil je speciale opties op de auto hebben, zoals climate control en een panoramadak? In het occasionaanbod van de ANWB kun je zoeken op het type auto, brandstof, aantal zitplaatsen en deuren. Je kunt zelfs filteren op kleur en gewenste accessoires. Ben je van plan een caravan te gaan trekken, gebruik dan onze keuzehulp Caravantrekker om te bepalen of de beoogde occasion overweg kan met jouw caravan.

Stap 2: Kijken en vergelijken

Ga je een tweedehands auto in het echt bekijken, lees je dan vooraf zo veel mogelijk in. Soms vind je online instructieboekjes waardoor je alvast nader kennis kunt maken met de auto. En vergeet onze occasiontests niet. Hierin vind je veelvoorkomende gebreken en aandachtspunten die zijn vastgesteld door de Wegenwacht, zodat je tijdens de bezichtiging en proefrit weet waar je op moet letten.

Kentekencheck

Op RDW.nl kun je een kentekencheck uitvoeren. Zo zie je bijvoorbeeld of de auto origineel in Nederland op kenteken is gezet of is geïmporteerd. Is het een origineel Nederlandse auto, dan weet je meteen hoeveel eigenaren deze in de afgelopen negen jaar heeft gehad. Hoe meer eigenaren, hoe kritischer je mag kijken.

Er zijn commerciële aanbieders die op basis van het kenteken nog meer informatie kunnen geven dan de RDW. Zo kun je bijvoorbeeld apk-keuringsrapporten opvragen of informatie over het schadeverleden. Let wel: deze informatie is lang niet altijd compleet. Alleen schade die bij verzekeraars is gemeld, komt naar voren. Bij tweedehands importauto’s is bovendien vaak alleen het Nederlandse deel zichtbaar.

Uitgebreide proefrit en onderzoeksplicht

Maak een uitgebreide proefrit voordat je een tweedehands auto gaat kopen. Het is verstandig om die wens van tevoren bij het autobedrijf aan te geven, omdat niet elke occasion meteen rijklaar is. Neem voor een proefrit echt de tijd – trek er gerust een uurtje voor uit – en pak daarbij ook zeker een stuk snelweg mee. We hebben wat tips voor een goede proefrit op een rijtje gezet.

De verkopende partij is verplicht om eerlijk te zijn over eventuele mankementen en gebreken aan de auto, maar als koper heb jij ook een onderzoeksplicht. Stel vragen naar aanleiding van je vooronderzoek of de proefrit rechtstreeks aan de verkoper. Bekijk de occasion aandachtig, controleer alle functies op hun werking en ga na of de kilometerstand logisch is, bijvoorbeeld middels de Nationale Auto Pas (NAP).

Vraag naar de onderhoudshistorie

Vraag de verkoper ook naar de onderhoudshistorie van de tweedehands auto. Idealiter blijkt uit de boekjes dat de auto tijdig en netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Ook is het prettig om na te kunnen gaan of dure reparaties recent zijn uitgevoerd of juist op korte termijn te verwachten vallen. Voorbeelden van dure reparaties zijn het vervangen van de distributieriem of koppeling. Twijfel je? Er bestaan onafhankelijke partijen die een aankoopkeuring kunnen uitvoeren. Maak tot slot duidelijke afspraken over eventuele verbeterpunten en zet deze ook op papier!

Kies bij voorkeur een BOVAG bedrijf

Uit juridisch oogpunt koop je bij voorkeur een occasion bij een BOVAG bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je rechtsbijstandsverzekering bij een eventueel geschil met de ondernemer dekking biedt, dit in tegenstelling tot geschillen met een niet-BOVAG aangesloten ondernemer (check de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandsverzekering). Ook kun je met een geschil over een BOVAG-bedrijf standaard met je klacht terecht bij de Geschillencommissie Voertuigen.

Bewaar de advertentie

Nadat een auto verkocht is, verwijdert de autoverkoper uiteraard de advertentie. Daarom is het verstandig om voor die tijd de advertentie te bewaren. Print 'm bijvoorbeeld uit, of maak een screenshot en bewaar deze digitaal. Dat voorkomt discussie achteraf als bijvoorbeeld blijkt dat bepaalde opties ontbreken, of als de garantie anders blijkt te zijn dan in de advertentie stond.

Stap 3: De koop sluiten

Als je een tweedehands auto hebt gevonden die aan je eisen voldoet, is het tijd om tot aankoop over te gaan. Tegenwoordig is de vraag op de tweedehandsmarkt zo groot, dat onderhandelen over de prijs er vaak niet meer bij is. Ga er maar van uit dat de prijs gewoon de prijs is. Soms komt er zelfs juist nog wat bij als je extra onderhoud of (extra) garantie wilt.

Check vooraf de waarde

Onderzoek vooraf wat de occascion ongeveer waard is. De autokoerslijst van de ANWB geeft daarbij wat houvast, maar zoals gezegd: de vraag naar occasions is momenteel erg groot, met alle gevolgen voor de prijzen. Daar staat tegenover dat je wellicht ook een auto inruilt. Ga dus vooral ook na wat die ongeveer kan opbrengen. 

Wanneer de koop is gesloten, zorg dan dat je een duidelijke koopovereenkomst krijgt met daarop de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en de eventueel gemaakte afspraken over garantie en leveringstermijn. Koop je je auto van een particulier, dan kun je hiervoor onze modelkoopovereenkomst gebruiken.

Overschrijven

Ook dien je het kenteken van de auto over te schrijven op je eigen naam. Dit kan bij vrijwel alle autobedrijven op locatie en bij een postkantoor. En tegenwoordig is het ook mogelijk om als particulier zelf online het kenteken van een auto op je naam te zetten.

Stap 4: Kersverse autobezitter, en dan?

Zodra het kenteken van de auto op jouw naam staat, ben jij verplicht zorg te dragen voor een geldige apk en om de auto te verzekeren. Daarbij heb je verschillende keuzes. Verplicht is de wettelijke aansprakelijkheisverzekering (WA), maar afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto kun je hem ook aanvullend verzekeren.

Natuurlijk komt er veel meer kijken bij het bezit en gebruik van een auto. Heb je bijvoorbeeld aan pechhulp gedacht? En weet je waar je het goedkoopst kunt tanken en parkeren? De ANWB Onderweg app is in deze gevallen erg handig.

Handige links

Occasionaanbod bij de ANWB
Online een tweedehands auto kopen
Inruilen of doorrijden?

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.