In 4 stappen een tweedehandsauto kopen

Een auto tweedehands kopen: dit moet je weten

De knoop is doorgehakt: je gaat een tweedehandsauto kopen. Met dit handige stappenplan helpen we je op weg. Van het vinden van de occasion die het best bij jou past, via het proefrijden en sluiten van de deal tot aan het verzekeren en verder. 

Stap 1: Oriënteren

Een auto tweedehands kopen is leuk, maar ook best spannend. Jouw budget bepaalt in eerste instantie de aanschafprijs, maar denk ook na over wat de auto je vanaf de koop gaat kosten. Bereken daarom met onze handige kostentool wat je per maand kwijt bent aan onderhoud, verzekering, belasting en afschrijving. Vergelijk meteen een paar verschillende occasions: tussen twee op het oog vergelijkbare auto’s kan zomaar een maandelijks verschil van vele tientallen euro’s zitten. Bedenk voor aanschaf bovendien hoeveel je gaat rijden met je auto en of brandstof of elektriciteit voor jou het meest voor de hand ligt. Er is tegenwoordig immers best een ruime keuze in tweedehands elektrische en hybride auto's.

Daarnaast zul je moeten kiezen uit vele uitvoeringen en carrosserievormen. Hoeveel mensen wil je comfortabel kunnen vervoeren, hoe groot moet de kofferbak zijn en moet je tweedehandsauto minimaal climate control en een panoramadak hebben? In het occasionaanbod van de ANWB kun je zoeken op het type auto, brandstof, aantal zitplaatsen en deuren. Je kunt zelfs filteren op kleur en gewenste accessoires. Ben je van plan een caravan te gaan trekken, gebruik dan onze handige keuzehulp Caravantrekker om eenvoudig te bepalen of de auto van je keuze overweg kan met jouw caravan.

Deze tweedehandsauto's staan nu te koop

Stap 2: Kijken en vergelijken

Ga je een online gevonden tweedehandsauto bekijken, lees je dan vooraf zo veel mogelijk in. Soms vind je online instructieboekjes waardoor je alvast nader kennis kunt maken met de auto. En vergeet onze occasiontests niet. Hierin vind je veelvoorkomende gebreken en aandachtspunten die zijn vastgesteld door de Wegenwacht, zodat je tijdens de bezichtiging en proefrit weet waar je op moet letten.

Op RDW.nl kun je een kentekencheck uitvoeren. Zo zie je bijvoorbeeld of de auto origineel in Nederland op kenteken is gezet of is geïmporteerd. Is het een origineel Nederlandse auto, dan weet je meteen hoeveel eigenaren deze in de afgelopen negen jaar heeft gehad. Hoe meer eigenaren, hoe kritischer je mag kijken.

Er zijn commerciële aanbieders die op basis van het kenteken nog meer informatie kunnen geven dan de RDW. Zo kun je bijvoorbeeld apk-keuringsrapporten opvragen of informatie over het schadeverleden. Let wel: deze informatie is lang niet altijd compleet. Alleen schade die bij verzekeraars is gemeld is, komt naar voren. Bij tweedehands importauto’s is bovendien vaak alleen het Nederlandse deel zichtbaar.

Uitgebreide proefrit en onderzoeksplicht

Maak een uitgebreide proefrit voordat je een tweedehandsauto gaat kopen. Het is verstandig om dit van tevoren bij het autobedrijf aan te geven omdat niet elke occasion meteen rijklaar is. Neem voor een proefrit echt de tijd – trek er gerust een uurtje voor uit – en pak daarbij ook zeker een stuk snelweg mee. We hebben wat tips voor een goede proefrit op een rijtje gezet.

De verkopende partij is verplicht om eerlijk te zijn over eventuele mankementen en gebreken aan de auto, maar als koper heb jij ook een onderzoeksplicht. Stel je vragen naar aanleiding van je vooronderzoek of de proefrit meteen aan de verkoper. Bekijk de occasion aandachtig, controleer alle functies op hun werking en ga na of de kilometerstand logisch is, bijvoorbeeld middels de Nationale Auto Pas (NAP).

Vraag de verkoper ook naar de onderhoudshistorie van de tweedehandsauto. Idealiter blijkt uit de boekjes dat de auto tijdig en netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Ook is het prettig om na te kunnen gaan of dure reparaties als het vervangen van de distributieriem of koppeling recent zijn uitgevoerd, of juist op korte termijn te verwachten zijn. Er bestaan onafhankelijke partijen die een aankoopkeuring kunnen uitvoeren. Maak tot slot duidelijke afspraken over eventuele verbeterpunten.

Bekijk autotests en specificaties 

Stap 3: De koop sluiten

Wanneer je een tweedehandsauto hebt gevonden die aan je eisen voldoet, is het tijd om tot de aankoop over te gaan. Tegenwoordig is de vraag op de tweedehandsmarkt zo groot dat onderhandelen over de prijs er niet meer bij is. Ga er maar van uit dat de prijs gewoon de prijs is. Soms komt er zelfs juist nog wat bij als je extra onderhoud wilt of (extra) garantie.

Onderzoek vooraf wat de occascion ongeveer waard is. De autokoerslijst van de ANWB geeft daarbij wat houvast, maar zoals gezegd: de vraag naar occasions is momenteel erg groot. Met alle gevolgen voor de prijzen. Daar staat tegenover dat je wellicht ook een auto inruilt. Ga dus vooral ook na wat die ongeveer kan opbrengen. 

Check de waarde van tweedehandsauto's

Wanneer de koop is gesloten, zorg dan dat je een duidelijke koopovereenkomst krijgt met daarop de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en de eventueel gemaakte afspraken over garantie en leveringstermijn. Je kunt hiervoor onze modelkoopovereenkomst gebruiken.

Ook dien je de auto over te schrijven op je eigen naam. Dit kan bij vrijwel alle autobedrijven op locatie en bij een postkantoor. En tegenwoordig is het ook mogelijk om als particulier zelf online een auto op je naam te zetten.

Stap 4: Kersverse autobezitter, en dan?

Als de door jou gekochte tweedehandsauto op jouw naam staat, ben je vanaf dat moment verplicht om zorg te dragen voor een geldige apk en om de auto te verzekeren. Verplicht is de wettelijke aansprakelijkheisverzekering (WA), maar afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto kun je hem ook aanvullend verzekeren tegen schade en diefstal.

Bekijk autoverzekeringen

Natuurlijk komt er veel meer kijken bij het bezit en gebruik van een auto. Heb je bijvoorbeeld aan pechhulp gedacht? En weet je waar je het goedkoopst kunt tanken en parkeren? De ANWB Onderweg-app is in deze gevallen erg handig.

Handige links

Occasionaanbod bij de ANWB
Garantie en 2de hands auto's kopen
Online een tweedehands auto kopen
Inruilen of doorrijden?
Een auto importeren, hoe doe je dat?
Juridisch advies bij klachten of geschillen over het kopen van een auto