Tweedehands auto kopen in 11 stappen

Stap voor stap naar je ideale occasion

Het kiezen en kopen van een tweedehands auto wordt eenvoudig en overzichtelijk met dit 11 stappenplan. Hier vind je praktische tips voor het kopen van een tweedehands auto.

1. Kies een auto die bij jouw wensen past

Bedenk waarvoor je de tweedehands auto wilt gebruiken én welk model en type daar het beste bij past. ANWB helpt je met een handige tool, de Autokieshulp. Maar denk ook vooral aan:

Ruimte en zitplaatsen
Instaphoogte van de auto
Merk, model, uitvoering en opties
Brandstofverbruik
Milieu en energielabel

Veiligheidsvoorzieningen
Autokosten
Een nieuwe of een tweedehands auto
Doorrijden of inruilen
Wegenbelasting, BPM en bijtelling

2. Waar koop je een tweedehands auto

Als je een tweedehands auto koopt bij een autobedrijf, dan heb je (als het bedrijf bij de BOVAG is aangesloten) meer zekerheden met betrekking tot garantie en service dan wanneer je hem van zomaar een autohandelaar of van een particulier koopt. Bovendien kun je eventuele gebreken aan de auto gemakkelijker op het autobedrijf verhalen. Maar autobedrijven zijn vaak iets duurder dan particulieren. BOVAG-garantie geldt overigens voor auto’s met een aanschafprijs vanaf 4.500 euro.
Hier kan je een tweedehands auto kopen

3. Proefrit

Maak een uitgebreide proefrit over verschillende soorten wegen (stad, buitenweg, snelweg) om een goede indruk van de auto te krijgen. Kijk of alle bedieningen nog goed functioneren. Let op de mate van slijtage en de algehele indruk die de auto maakt.  Let op de besturing, de remmen, de mate van roestvorming, de (been)ruimte, de zit, de vering, het geluid en het zicht. Laat altijd een aankoopkeuring uitvoeren, ook als de auto goed ‘aanvoelt’.
Tips voor het maken van een proefrit (met VIDEO)

4. Autokosten

Aan de hand van het kenteken, maar ook op basis van merk en type van het gewenste model, kun je voor jouw eigen situatie de autokosten berekenen.
Bereken hier de autokosten voor je nieuwe auto

5. Onderzoeksplicht

Een verkoper is verplicht om de mankementen en gebreken over de auto melden. Vraag daar expliciet naar! Aan de andere kant heb je als koper ook de plicht de staat van de auto te onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een proefrit en een aankoopkeuring. Een aankoopkeuring kun je het beste uit laten voeren door een onafhankelijke partij, zoals een andere garage. Dan weet je wat je koopt.

6. Controleer onderhoudshistorie en kilometerstand

Is de onderhoudsgeschiedenis van de auto bekend? Vraag of er een onderhoudsboekje aanwezig is, en check of deze volgens het fabrieksschema is ingevuld. Sommige auto’s hebben een digitaal onderhoudsboekje, vraag dan of je daar een uitdraai van kunt zien.

Bepaalde autobedrijven zijn aangesloten bij de onafhankelijke stichting 100% onderhouden en adverteren met het 100% onderhouden-label. Zij hebben de historie van hun occasions volgens vaste normen gecheckt. Op www.100procentonderhouden.nl is de echtheid van dit label voor een auto te checken. 

Op de website van de RDW kun je het oordeel van de actuele of laatst geregistreerde tellerstand opvragen. De RDW beheert het register met tellerstanden en geeft op basis daarvan een oordeel. Meer over de kilometerstand controleren bij de RDW.  
Laat de tellerstand in de koopovereenkomst vastleggen. Blijkt deze achteraf niet te kloppen, dan heb je juridische mogelijkheden om de verkoper hierop aan te spreken.
Juridisch advies over klachten en geschillen

7. Onderhandelen

Bij aanschaf van een tweedehands auto kun je onderhandelen. Onderzoek vooraf wat een bepaald merk en type auto ongeveer waard is. De Autokoerslijst geeft inzicht en houvast bij de aankoop, inruil en verkoop van gebruikte auto's.

Let op de algehele staat van de auto. Soms is een auto slechter dan de verkoper zegt. Kom je zonder een inruilauto dan is dat een goed argument om op de prijs af te dingen. Voorts kun je bedingen dat je akkoord gaat met de (vraag)prijs mits de auto wordt afgeleverd met een nieuwe radio, en/of een nieuwe APK en/of een onderhoudsbeurt en/of winterbanden etc. Je kunt ook juist voor de allerlaagste prijs gaan door te zeggen dat je de auto zo meeneemt zonder garantie (maar wees je dan wel bewust van de risico’s). 

Na de koop kan er niet meer worden onderhandeld. Vraag dus tijdig naar de leveringsvoorwaarden en de garantie. Voel je jezelf onzeker bij het onderhandelen, neem dan iemand mee.
Prijs en autokosten berekenen

8. Leveringstermijn en koopovereenkomst

Neem de leveringstermijn in de koopovereenkomst op. Wie een vaste datum heeft afgesproken, mag de koopovereenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst ontbinden als de verkoper zijn afspraak niet nakomt. Dit moet je de verkoper wel schriftelijk laten weten. Let wel: dit geldt alleen als je de auto koopt bij een bij de BOVAG aangesloten bedrijf.
Model koopovereenkomst tweedehands auto

9. Garantie

Als je bij een autobedrijf koopt, is garantie niet vanzelfsprekend. Vraag daarom naar de garantievoorwaarden. Laat deze garantievoorwaarden ook in de verkoopovereenkomst opnemen. Mocht een mankement aan de auto ontstaan, beroep je dan op de garantie en eis dat de verkoper het probleem oplost. Binnen de garantieperiode hoef je niets te bewijzen. Bovag garantie geldt voor occasions vanaf € 4.500. Daaronder bieden handelaren soms ook garantie. Dat kan per bedrijf verschillen dus kijk dan goed naar de voorwaarden.
Alles over fabrieks- en BOVAG-garantie
Juridisch advies over klachten en geschillen

10. Overschrijven van het kentekenbewijs

Het papieren kentekenbewijs is in 2014 komen te vervallen, bij aanschaf van een andere auto krijg je nu een kentekencard en wordt het papieren kentekenbewijs, dat bij een gebruikte auto hoort, ingenomen. Op de kentekencard, zo groot als een betaalpasje, staan zowel de voertuiggegevens als de gegevens van de eigenaar vermeld. Het vervangt hiermee het oude deel IA en IB. Het nieuwe pasje krijg je thuisgestuurd.

Deel II, het overschrijvingsbewijs, is vervangen door een tenaamstellingscode van 9 cijfers. Deze code heb je nodig bij verkoop, inruil, schorsing, sloop of uitvoer van het voertuig. Raak je de code kwijt, dan is het aanvragen van een nieuwe een kostbare aangelegenheid. Deze code kun je dus het beste thuis op een veilige plek bewaren.

Verkoop je jouw auto particulier, dan kan het overschrijven bij de door de RDW aangestelde kentekenloketten. De adressen daarvan vind je op www.rdw.nl, evenals aanvullende informatie over de kentekencard. Als je een auto bij een garagebedrijf koopt, dan kan deze meestal het kenteken direct op jouw naam zetten en een nieuwe kentekencard aanvragen. Je moet in beide gevallen een geldig legitimatiebewijs tonen. De card wordt, tezamen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode, door de RDW opgestuurd. In de tussentijd mag je met het tenaamstellingsverslag, dat de eerste 4 cijfers van de code bevat, met de auto rijden.

11. Verzekering en vrijwaringsbewijs

Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht een WA-verzekering voor de auto te hebben. Heb je een auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van deze auto te vragen. Het vrijwaringsbewijs is erg belangrijk, want daarmee kan je aantonen dat schades en bekeuringen niet door u zijn veroorzaakt.
Sluit een ANWB Autoverzekering af

Zie ook

Goedkope occasions: 10 tweedehands auto's onder de 2500 euro