In 4 stappen naar jouw perfecte occasion

Alles wat je moet weten om een tweedehandsauto te kopen

Je wil een tweedehandsauto kopen, maar waar begin je? Met dit handige stappenplan helpen we je op weg, van het vinden van de perfecte occasion, via het proefrijden en sluiten van de deal tot aan het verzekeren en verder. 

Stap 1: Oriënteren

Misschien wel het leukste van het kopen van een gebruikte auto is de zoektocht naar het perfecte exemplaar. Er staan in Nederland vele duizenden occasions te koop, in alle soorten en maten. Keus genoeg, dus bepaal voor jezelf wat je zoekt en wat dat mag kosten. 

Een van de belangrijkste factoren is je budget. Denk daarbij niet alleen aan de aanschafprijs, maar bereken ook met onze handige kostentool wat je per maand kwijt bent aan onderhoud, verzekering, belasting en afschrijving. Tussen twee op het oog vergelijkbare auto’s kan zomaar een maandelijks verschil van vele tientallen euro’s zitten. Bedenk ook hoeveel je gaat rijden met een auto en welke brandstof (of misschien wel elektriciteit) vooor jou daarom het meest voor de hand ligt.

Dan is er nog een ruime keus aan modellen en carrosserievormen. Hoeveel mensen wil je comfortabel kunnen vervoeren, hoe groot moet de kofferbak zijn en moet je occasion minimaal climate control en een panoramadak hebben? In het occasionaanbod van de ANWB kun je zoeken op het type auto, brandstof, aantal zitplaatsen en deuren, maar ook filteren op kleur en voor jou essentiële accessoires. Ben je van plan een caravan te gaan trekken, gebruik dan onze handige Caravantrekker om te bepalen of de auto van je keuze overweg kan met jouw caravan.

Deze occasions staan nu te koop

Stap 2: Kijken en vergelijken

Als een auto je zodanig aan staat dat je hem in het echt gaat bekijken, probeer je vooraf dan in te lezen in de betreffende auto. In onze occasiontests vind je bijvoorbeeld veelvoorkomende gebreken en aandachtspunten, zodat je tijdens de bezichtiging en proefrit weet waar je extra op moet letten. Maak een uitgebreide proefrit en pak daarbij ook zeker een stuk snelweg mee. We hebben wat tips voor een goede proefrit op een rijtje gezet.

De verkopende partij is verplicht om eerlijk te zijn over eventuele mankementen en gebreken van de auto, maar als koper heb jij ook een onderzoeksplicht. Bekijk de auto dus aandachtig, controleer alle functies op hun werking en ga na of de kilometerstand logisch is. Vraag de verkoper ook naar de onderhoudshistorie. Idealiter blijkt uit de boekjes dat de auto tijdig en netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Ook is het prettig om na te kunnen gaan of dure reparaties als het vervangen van de distributieriem of koppeling recent zijn uitgevoerd, of juist op korte termijn te verwachten zijn. Er zijn ook onafhankelijke partijen die een aankoopkeuring kunnen uitvoeren.

Bekijk autotests en specificaties 

Stap 3: De koop sluiten

Wanneer je een occasion hebt gevonden die aan je eisen voldoet, is het tijd om tot de aankoop over te gaan. Vaak kun je over de prijs onderhandelen. Soms lukt het om een paar honderd euro van de prijs af te krijgen, in andere gevallen gaat het om een gratis onderhoudsbeurt of (extra) garantie. Onderzoek vooraf wat de auto ongeveer waard is. De autokoerslijst van de ANWB geeft daarbij houvast. En als je een auto inruilt, ga dan ook na wat die ongeveer kan opbrengen. Geen 'inruiler' meebengen, is overigens een goed argument om nog wat van de prijs van de occasion af te krijgen.

Check de waarde van occasions

Wanneer de koop is gesloten, zorg dan dat je een duidelijke koopovereenkomst krijgt met daarop de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en de eventueel gemaakte afspraken over garantie en leveringstermijn. Je kunt hiervoor onze modelkoopovereenkomst gebruiken.

Ook dien je de auto over te schrijven op je eigen naam. Dit kan bij vrijwel alle autobedrijven op locatie, bij postkantoor, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om als particulier zelf online een auto op je naam te zetten.

Stap 4 - Kersverse autobezitter, en dan?

Als de auto op jouw naam staat, ben je vanaf dat moment ook verplicht zorg te dragen voor een geldige apk en de auto te verzekeren. Verplicht is de wettelijke aansprakelijkheisverzekering (WA), maar afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto kun je hem ook aanvullend verzekeren tegen schade en diefstal.

Bekijk autoverzekeringen

Natuurlijk komt er veel meer kijken bij het bezit en gebruik van een auto. Heb je bijvoorbeeld aan pechhulp gedacht? En weet je waar je het goedkoopst kunt tanken en parkeren? 

Handige links

Occasionaanbod bij de ANWB
Online een occasion kopen
Inruilen of doorrijden?
Een auto importeren, hoe doe je dat?
Juridisch advies bij klachten of geschillen over het kopen van een auto