Nissan Almera (1995 - 2008): Budget occasion

Topper in betrouwbaarheid

Soms lijkt een automerk het contact met de klant geleidelijk te verliezen. Dat gebeurde Nissan in de gewone middenklasse, want na twee generaties Almera kwam er geen opvolger meer. De geringe verkoop zegt echter niets over de kwaliteit!

Nissan Almera (1995 - 2008)

Oké, wie de laatste modetrends op elk gebied als het hoogste goed ervaart, zal de neus ophalen voor de Nissan Almera. Gelukkig zijn er ook nuchtere mensen, voor wie uiterlijk minder telt. Die willen gewoon een betrouwbare auto die nooit de aandacht op zich vestigt. Dat zijn potentiële Almera-kopers, juist ook in de laagste prijsklasse. Als ‘mooi’ er niet toe doet, maakt het ook niet veel uit dat vooral de tweede generatie Almera een paar opvallende details heeft, zoals het gewelfde, aerodynamisch doordachte dak.

De Almera was er steeds als drie- en vijfdeurs en in enkele uitvoeringen als vierdeurs sedan. Er zijn twee benzinemotoren (1,5 en 1,8) en ook twee diesels (1,5 en 2,2), maar die laatste zijn in ons land echt weinig verkocht. De Almera is gemakkelijk door iedereen te rijden en beslist niet ‘spannend’. Opvallend is de goede verstelbaarheid van de voorstoelen, maar de ruimte op de achterbank is wat aan de krappe kant. De bagageruimte is normaal voor een auto van dit formaat. Eenmaal op weg valt ook het nadrukkelijke geluid van de banden op, wat wel iets kan verschillen per bandenmerk. Voor het gros van de automobilisten zal de 1,5 sterk genoeg zijn. Bij normaal gebruik zal het verbruik rond 1 op 12 à 13 uitkomen.

Nissan Almera sedan

Prijzen staan onder druk

Juist omdat de Almera ook als occasion niet echt populair is, staan de prijzen onder druk. Dat is mooi, want het betekent dat we voor minder dan € 2.500 best een goede kunnen vinden. Dat aanbod wordt de komende jaren alleen nog maar groter. Hoewel, er is concurrentie, in de vorm van export naar onder meer West-Afrika. Op zich is er best veel aanbod, maar vind je 'een buitenkansje', aarzel dan niet al te lang, want hij staat zó in de zeecontainer.

Kwalitatief zijn deze Nissans zo sterk dat bij normaal onderhoud een forse kilometerstand helemaal geen beletsel hoeft te zijn. Als je toch niet van plan bent er elk jaar nog eens de wereld mee rond te rijden, is bijvoorbeeld twee ton op de teller geen bezwaar, mits de Almera volgens voorschrift is onderhouden. IJzersterke auto’s!

Wegenwacht Johnny Wijsman over de Nissan Almera:

wegenwacht johnny weisman"De Almera onderschrijft de kenmerkende, vrijwel onkreukbare betrouwbaarheid van Japanse auto’s. Er is één kleinigheidje dat wel eens voorkomt. De (benzine-)motor wil niet aanslaan, als er slecht contact is in de stekker van de motormanagementcomputer. Die zit niet op een handige plek, maar het enige wat de Wegenwacht in feite doet is loshalen, schoonmaken en goed vast zetten.

Dat is echt alles! Bij normaal onderhoud laat de Almera je niet in de steek. Dat scheelt niet alleen de rompslomp van autopech, maar je komt ook niet voor onverwachte kosten te staan. Dit is een aankoopargument, waarvan de waarde meestal flink wordt onderschat."

Alternatieven voor een Nissan Almera

Toyota Corolla

Mitsubishi Colt