Mitsubishi Space Star (1998 - 2004): Budget occasion

Net even ruimer

MPV’s, populair gezegd ‘ruimtewagens’, bestaan in verschillende soorten en maten. Mitsubishi was destijds goed vertegenwoordigd in al die klassen. De Space Star is net even ruimer dan een compacte hatchback.

Mitsubishi Space Star (1998 - 2004)

Een enorm ruimtewonder is de in Nederland (bij NedCar in Born) geproduceerde Space Star niet. De aantrekkelijkheid zit ‘m vooral in een wat hogere zitpositie en dus ook een hogere instap, een praktisch interieur, hij is gemakkelijk door iedereen te rijden en het is een kwaliteitsproduct.

Een Space Star kan uitstekend dienen als tweede auto in het gezin, als ‘mama’s taxi’, om de kinderen overal heen te brengen, maar ook om eens een paar stoelen of een koelkast te vervoeren. Het kan ook een handige auto zijn voor opa en oma, die de kleinkinderen nog wel eens meenemen en juist de hoge zit waarderen.  

De Space Star is geleverd met in totaal vier verschillende motortypes. De 1,3 is wat krap bemeten, de vanaf de kleine facelift in 2001 geleverde 1,6 is de beste keuze. De 1,8 heet ‘GDI’, dat is géén diesel, maar slaat op de directe benzine-inspuiting. Die techniek stond toen nog in de kinderschoenen, vraagt nu veel onderhoud en is gevoeliger voor storingen. Die bevelen we dus niet echt aan. Tot slot was er een diesel, maar die is nooit in grote aantallen verkocht en is nu niet echt zinvol meer.

Er zijn er nog genoeg

De meeste aangeboden Space Stars vallen nu in de prijsklasse tot onze bovengrens van € 2.500. Het model is best goed verkocht en ze zijn gemaakt op een lang leven, dus er staan er nog duizenden te koop. Om de boel overzichtelijk te houden stel je een ondergrens in van bijvoorbeeld € 1.500 en beperk je de straal rond de postcode. Dan blijven er nog steeds tientallen over.

Laat je niet afschrikken door hoge kilometerstanden, want bij normaal onderhoud kan een Space Star daar prima tegen. Zeker de 1,3 en 1,6 gelden als bijna onverwoestbaar. Van dat onderhoud en eventuele reparaties wil je natuurlijk wel wat bewijs zien. Ga er rustig enkele in de buurt bekijken en kies voor een fris ogend, niet verwaarloosd exemplaar. Volop aanbod en weinig vraag betekent dat je rustig kunt kiezen en misschien is er nog wat ruimte voor onderhandeling.

Wegenwacht Johnny Wijsman over de Mitsubishi Space Star:

wegenwacht johnny weisman"De Space Star werd gemaakt in Limburg, maar is even betrouwbaar als de Mitsubishi’s uit Japan. Bij de Space Star zijn maar enkele euvels bekend. De sensor van de nokkenas en van de gasklep gaan wel eens stuk. Als er snel aan zo’n onderdeel is te komen, is dat voor de Wegenwacht in het eerste geval een kleinigheid, in het tweede geval ‘een prutsklusje’, maar het is wel snel gemaakt.

De centrale computer houdt er ook wel eens mee op. Dat is niet ter plaatse op te lossen. Laat de computer niet direct vervangen: vaak is reparatie gewoon mogelijk. Het is merkwaardig dat een Space Star na een lege accu - of als er een nieuwe accu is ingezet - even slecht loopt. De computer moet zichzelf dan opnieuw ‘inleren’. Na een kwartiertje rijdt de auto weer normaal.

De 1.8 GDI motor is veel onderhouds- en storingsgevoeliger dan de andere motoren."

Alternatieven voor een Mitsubishi Space Star

Nissan Almera Tino